Rawatan terapi ayat quran

View previous topic View next topic Go down

Rawatan terapi ayat quran

Post by seijiseimura84 on Thu Jun 06, 2013 7:14 pm

Salam
Sunnahkah rawatan terapi quran ni

sebagai contoh.....
kalau selalu malas tidur, untuk elakkan banyakkan baca surah......
kalau selalu panas baran....banyakan baca surah......
kalau selalu panjang angan2.....banyakkan bacca surah.....

ada amalan tu, disuruh tulis surah di atas kertas, rendam dlm air kemudian diminum

adakah cara2 semuanya adalah sunnah?

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Rawatan terapi ayat quran

Post by Ad-Dien on Fri Jun 07, 2013 2:37 am



amalan ruqyah dengan ayat Al-Quran ni memang digalakkan dan banyak riwayat tentangnya. Ruqyah (rawatan/ jampi) yang dibenarkan oleh ulama' antaranya ialah menggunakan ayat Al-Quran dan As-Sunnah.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Rawatan terapi ayat quran

Post by thtl on Fri Jun 07, 2013 2:35 pm

ada amalan tu, disuruh tulis surah di atas kertas, rendam dlm air kemudian diminum

Ini bid'ah. al-Maudoodi ulama Pakistan yg tersohor berkata ia adalah petanda kebodohan seeseorang muslim. ayat AQ tu laksana "prescription" dari sorang doktor pakar. tapi umat islam balik rumah merendam "prescription" tsb sedangkan dalam "prescription" tsb ada arahan2 doktor supaya mengambil ubat sekian sekian...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Rawatan terapi ayat quran

Post by seijiseimura84 on Fri Jun 07, 2013 10:57 pm

Kalau gitu contoh rukhsahvyg brnar2 bebas dari bidaah

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Rawatan terapi ayat quran

Post by zikrulmaut_sm on Fri Jun 07, 2013 11:45 pm

Dr. Seiji boleh beli buku ruqyah saiz pocket yang ni, sahih & muat dalam poket. macam-macam jenis ruqyah sahih ada dalam tu:

http://www.ilmusunnah.com/?p=7416

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Rawatan terapi ayat quran

Post by Ibnu Sarkawi on Sat Jun 08, 2013 9:06 am



ditulis oleh Syaikh Wahid B. 'Abdis Salam Bali. saya beli online dgn nawi galeri niaga atau sekarang dah jd http://atsar.ilmusunnah.com/

Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: Rawatan terapi ayat quran

Post by Ibnu Sarkawi on Sat Jun 08, 2013 9:08 am

ats tu utk sihir, yg lebih umum boleh amalkan saja doa/zikir pagi petang yang ada dlm kitab Hisnul Muslim tu. atau seperti yg bawah ni :-


Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: Rawatan terapi ayat quran

Post by Ibnu Sarkawi on Sat Jun 08, 2013 9:12 am

perhatian: bgtau helper forum ni utk repair problem kat thread ni. problemnya ialah link2 bertukar jadi mcm dibawah :-
[Only admins are allowed to see this link]

Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: Rawatan terapi ayat quran

Post by alDayyan on Mon Jun 10, 2013 10:48 am

Ibnu Sarkawi wrote:perhatian: bgtau helper forum ni utk repair problem kat thread ni. problemnya ialah link2 bertukar jadi mcm dibawah :-
[Only admins are allowed to see this link]

maaf atas gangguan tersebut.. rasanya saya dah fixedkan poblem tersebut..

harap2 kalau ada berlaku masalah link atau gambar xleh diview, sila beritau.. saya baru hari ni sempat semak.. agak bz dgn hal2 duniawi beberapa hari ni.. AARRGGHH

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Rawatan terapi ayat quran

Post by Sponsored content Today at 11:16 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum