UFB cakap jgn guna katak hidup utk memancing?

View previous topic View next topic Go down

UFB cakap jgn guna katak hidup utk memancing?

Post by yat on Fri Jan 06, 2012 3:24 am

UFB cakap tak boleh guna umpan hidup:



saya memang kaki memancing, kebiasaan akan menjala untuk mendapat umpan hidup (ikan kecil yang dibenarkan untuk dijadikan umpan)......saya hendak mendengar second opinion, kalau boleh dari geng2 sunnah yg kaki memancing....

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: UFB cakap jgn guna katak hidup utk memancing?

Post by yat on Fri Jan 06, 2012 4:47 am

hmmm....saya tak guna katak, katak di queeensland memang protected species dan tak boleh bunuh (mengikut undang2 Queensland dan rasanya Australia sekali) sebab endangered species....ikan untuk umpan (bait fish) macam herring, mullet memng dibenarkan untuk dibuat umpan, atau makan, tiada legal size, hanya legal limit...kalau ada perbahasan terperinci

kalau kat malaysia tak guna katak, guna lure (spinning atau rapala atau spoon) atau guna cengkerik (hidup) atau cacing hidup...ni untuk fresh water fishing (ikan air tawar), untuk laut lain pulak umpan dia

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: UFB cakap jgn guna katak hidup utk memancing?

Post by Ahmad Shamil on Fri Jan 06, 2012 12:31 pm

saya search di internet jumpa fatwa UAI KohKohKoh

beliau kata harus gunakan dgn syarat tidak menyeksa

Hukum menjadikan umpan katak untuk memancing adalah harus dengan syarat tidak disakitkan katak tersebut semasa dilekatkan kepada mata kali iaitu dengan cara dikitat dengan benang kepada mata kail.

Ini adalah kerana katak termasuk haiwan muhtaram yg haram dibunuh. Dalam masalah jadikan umpan kita tidak dikira membunuh katak kerana ikan yang memakannya dan sememangnya katak adalah makanan ikan.

Begitu juga anak ikan hendaklah tidak dengan cara menyiksanya dengan disakitkan dahulu sebelum dimakan oleh ikan yang besar.

http://kailsejengkal.net/forum/index.php?topic=473.0

sumber asal dikatakan dr sini:
http://ustazazhar.com/v1/fiqh/hukum-menggunakan-umpan-katak-dan-anak-ikan.html

tp ana try akses x dpt plak

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: UFB cakap jgn guna katak hidup utk memancing?

Post by thtl on Fri Jan 06, 2012 12:33 pm

Umpan ni ada banyak pilihan di luar sana. Maka sebaiknya kita elakkan umpan yang ada unsur penyiksaan terhadap mana-mana haiwan.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: UFB cakap jgn guna katak hidup utk memancing?

Post by Ahmad Shamil on Fri Jan 06, 2012 12:35 pm

Question Summary:
Is it permissible to use live bait for fishing?

Question Detail:
Answer :

It is not permissible to use live bait for fishing as this causes pain and suffering to the creature. (Fataawa Mahmoodiya vol.2 pg.397). Hadhrat ibn Umar (Radhiallaahu Anhu) narrates that Nabi (Sallallaahu Alayhi Wasallam) cursed the person who uses any living creature as a target. (Muslim vol.2 pg.153; Rashidiyyah).

And Allah Ta'ala Knows Best

Mufti Ebrahim Desai

http://ya-mujeeb.com/index.php/sharai-masaeel/miscellaneous/is-it-permissible-to-use-live-bait-for-fishing


_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: UFB cakap jgn guna katak hidup utk memancing?

Post by yat on Sat Jan 07, 2012 8:35 am

thtl wrote:Umpan ni ada banyak pilihan di luar sana. Maka sebaiknya kita elakkan umpan yang ada unsur penyiksaan terhadap mana-mana haiwan.

tapi ikan2 tertentu hanya makan umpan hidup...contohj kalau nak dapat salmon ke, snapper ke....

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: UFB cakap jgn guna katak hidup utk memancing?

Post by ZulQ on Sat Jan 07, 2012 9:36 am

Saya tak arif dalam bab pancing memancing ni, tetapi saya mendapati terdapat banyak cara untuk menangkap ikan yang berbeza mengikut adat dan budaya (ada yang menggunakan batu untuk membuat "sarang" sementara untuk ikan, kemudian "sarang" itu dikepung dengan jala).

Juga sekarang terdapat pelbagai umpan termasuk umpan palsu; jadi pilihan tu banyak, pilihlah yang mana yang mendekati syarak kemudian baru fikir cara mana yang berkesan untuk dapat ikan banyak (kalau dalam bisnes jual ikan).

ZulQ
AHLI
AHLI

Posts : 163
Points : 244
Join date : 28/11/2011

Back to top Go down

Re: UFB cakap jgn guna katak hidup utk memancing?

Post by Nizam on Thu Jan 12, 2012 4:58 pm

kalau perumpun atau umpun2 atau cacing kita kerat2 untuk jadi bait macam mana lak? or amik isi kerang ker.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: UFB cakap jgn guna katak hidup utk memancing?

Post by thtl on Thu Jan 12, 2012 7:31 pm

kalau dah kerat dan potong, benda tu masih hidup ke? atau memang hayatnya tak mati walaupun di potong?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: UFB cakap jgn guna katak hidup utk memancing?

Post by Ahmad Shamil on Thu Jan 12, 2012 7:42 pm

thtl wrote:kalau dah kerat dan potong, benda tu masih hidup ke? atau memang hayatnya tak mati walaupun di potong?

baru nak tanya soalan yg sama

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: UFB cakap jgn guna katak hidup utk memancing?

Post by Sponsored content Today at 4:50 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum