adakah amalan dalam majlis perkahwinan ini diharuskan?

View previous topic View next topic Go down

adakah amalan dalam majlis perkahwinan ini diharuskan?

Post by yat on Mon Jun 10, 2013 10:41 am

Assalamualaikum,

Nak tanya tentang amalan2 ini semasa majlis perkahwinan:

1. amalan batal air sembahyang (mengikut mazhab syafie, hehe)
2. sarungkan cincin

adakah diharuskan?

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: adakah amalan dalam majlis perkahwinan ini diharuskan?

Post by thtl on Sun Jun 16, 2013 7:57 am

Itu adalah dua adat melayu. Terpulanglah kalau kita nak buat atau tak nak.

1. membatalkan air sembahyang tu berlaku bila pasangan buat pertama kali dipertemukan, berjabat salam dan suami mencium dahi isterinya.
dalam fiqh sunnah, ia tidak membatalkan wudhuk

2. menyarungkan cincin. tiada masalah suami menyarungkan cincin kpd isterinya yg sah...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: adakah amalan dalam majlis perkahwinan ini diharuskan?

Post by yat on Wed Jun 19, 2013 3:33 am

untuk tontonan ramai (buat publicly)..

ada juga pandangan syadid menyatakan sarung cincin amalan nasrani....tp nak buat sorang antara husband and wife takder masalah kot, hehe..cuma yg public ni, nak tayang kat orang

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: adakah amalan dalam majlis perkahwinan ini diharuskan?

Post by Ad-Dien on Wed Jun 19, 2013 5:48 am

thtl wrote:
2. menyarungkan cincin. tiada masalah suami menyarungkan cincin kpd isterinya yg sah...

Ada pendapat yang mengharamkannya. Ulama' mutaakhirin. Ana pernah terbaca. Cuba kita selidik balik sama-sama. Katanya bid'ah tidak menyerupai kristian.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: adakah amalan dalam majlis perkahwinan ini diharuskan?

Post by yat on Wed Jun 19, 2013 6:30 am

yup pernah membaca fatwa tu....

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: adakah amalan dalam majlis perkahwinan ini diharuskan?

Post by Ad-Dien on Wed Jun 19, 2013 7:45 am

Fatwa Mufti Ismail Menk tak silap saya.. kena search balik

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: adakah amalan dalam majlis perkahwinan ini diharuskan?

Post by thtl on Wed Jun 19, 2013 2:14 pm

Jika kita berkuasa dan mampu, lebih baik dihindari amalan2 tsb kerana budaya Islam romantik dan love ni tidak dizahirkan kpd publik.
Oleh kerana ia budaya bukannya ibadat, maka Islam tidaklah ketat. Lagipun, wanita itu adalah isterinya. Jika sudah akad nikah, maka tak ada banyak masalah nak batalkan air semayang mencium dahinya di hadapan sanak saudara atau nak sarungkan cincin. cuma pastikan ia bukan dalam mesjid Jami', hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: adakah amalan dalam majlis perkahwinan ini diharuskan?

Post by Ad-Dien on Wed Jun 19, 2013 8:03 pm

hujjah yang menolak agak menarik kerana dia qiaskan dengan tasyabbuh perkahwinan kristian. Dan dalam kristian ada maksudnya sarung cincin di jari itu. 

Baiklah, apa kata kita share pendapat dan aqwal ulama' tentang sarung cincin ini. Ada ke tak?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: adakah amalan dalam majlis perkahwinan ini diharuskan?

Post by farhani_azizan on Thu Jun 20, 2013 1:10 pm

thtl wrote:Jika kita berkuasa dan mampu, lebih baik dihindari amalan2 tsb kerana budaya Islam romantik dan love ni tidak dizahirkan kpd publik.
Oleh kerana ia budaya bukannya ibadat, maka Islam tidaklah ketat. Lagipun, wanita itu adalah isterinya. Jika sudah akad nikah, maka tak ada banyak masalah nak batalkan air semayang mencium dahinya di hadapan sanak saudara atau nak sarungkan cincin. cuma pastikan ia bukan dalam mesjid Jami', hehehe

Maksudnya jangan buat dalam masjid ka thtl?

_________________
:flower: :flower: :flower: :cat:

farhani_azizan
AHLI
AHLI

Posts : 20
Points : 28
Join date : 25/11/2011
Age : 29
Location : Jakarta Selatan

http://dentistsupermuslim.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: adakah amalan dalam majlis perkahwinan ini diharuskan?

Post by thtl on Thu Jun 20, 2013 1:35 pm

Ya, sbb semakin ramai yg cium isteri dalam mesjid sekarang..depa ikut perkahwinan Kristian bila Padri kata:
" and now u may kiss yer bride"

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: adakah amalan dalam majlis perkahwinan ini diharuskan?

Post by Sponsored content Today at 7:58 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum