Takhrij dan Semakan Semula Hadith Kitab Tahzib Al-Atraf Al-Hadith

View previous topic View next topic Go down

Takhrij dan Semakan Semula Hadith Kitab Tahzib Al-Atraf Al-Hadith

Post by Ad-Dien on Wed Jun 19, 2013 8:32 pm

Assalamualaikum warahmatullah. Untuk menambahkan lagi tread bermanfaat dalam forum ini insyaAllah kita akan usahakan semakan semula sebuah kitab hadith lama (kitab kuning) yang berjudul Tahzib Al-Atraf al-Hadith. InsyaAllah akan dikumpulkan sedikit demi sedikit.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Takhrij dan Semakan Semula Hadith Kitab Tahzib Al-Atraf Al-Hadith

Post by abufaqeeh on Thu Sep 05, 2013 6:01 am

bila nak mula tuan?

abufaqeeh
AHLI
AHLI

Posts : 48
Points : 55
Join date : 25/05/2012
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: Takhrij dan Semakan Semula Hadith Kitab Tahzib Al-Atraf Al-Hadith

Post by Ahmad Shamil on Wed Sep 11, 2013 6:40 am

kalau ustaz ad-dien bz, boleh kasi soft copy kitab kt kitorang..mana tau boleh ansur ansur buat keje Smile 

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Takhrij dan Semakan Semula Hadith Kitab Tahzib Al-Atraf Al-Hadith

Post by thtl on Wed Sep 11, 2013 8:58 am

Korje di Perak ke? ta'bir mimpi tu malam sikitlaa...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Takhrij dan Semakan Semula Hadith Kitab Tahzib Al-Atraf Al-Hadith

Post by Ahmad Shamil on Wed Sep 11, 2013 9:04 am

@thtl: sape keroje di perak ust?

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Takhrij dan Semakan Semula Hadith Kitab Tahzib Al-Atraf Al-Hadith

Post by thtl on Wed Sep 11, 2013 10:08 am

Entalaa...dengar kata hari tu ke Perak.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Takhrij dan Semakan Semula Hadith Kitab Tahzib Al-Atraf Al-Hadith

Post by Ahmad Shamil on Wed Sep 11, 2013 12:53 pm

ana dah bersara dari semat Quran hujung tahun lepas. yang pergi ke perak akhi abu aisyah. beliau sekeluarga pindah ke sana bertugas di cawangan semat quran di sana

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Takhrij dan Semakan Semula Hadith Kitab Tahzib Al-Atraf Al-Hadith

Post by Ad-Dien on Sat Sep 21, 2013 5:48 pm

Ahmad Shamil wrote:kalau ustaz ad-dien bz, boleh kasi soft copy kitab kt kitorang..mana tau boleh ansur ansur buat keje Smile 
Ya sekarang agak sibuk dengan kuliah dan komitmen terhadap syarikat. Baru balik dari mesyuarat dengan PPD Temerloh malam semalam. Doakan kami.

Ana akan mula perlahan-lahan, softcopynya takda ustazna, asif jiddan.

Jazakallahu khair atas niat nak bantu ana. Moga Allah beri balasan yang setimpal. Smile Like 

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Takhrij dan Semakan Semula Hadith Kitab Tahzib Al-Atraf Al-Hadith

Post by Ahmad Shamil on Sat Sep 21, 2013 6:00 pm

aok bukak syarikat ape dien? x bgtau koi pun

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Takhrij dan Semakan Semula Hadith Kitab Tahzib Al-Atraf Al-Hadith

Post by Ad-Dien on Sat Sep 21, 2013 6:06 pm

abufaqeeh wrote:bila nak mula tuan?
insyaAllah akan saya mulakan bila ada rezeki kelak tuan

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Takhrij dan Semakan Semula Hadith Kitab Tahzib Al-Atraf Al-Hadith

Post by Ad-Dien on Sat Sep 21, 2013 7:03 pm

تجذب اطراف الحديث بشرح ما فی كتاب مختار الأحاديث: 1. حرف أ;

آتي باب الجنة يوم القيامة فأستفتح فيقول الخازن من أنت?. فأقول محمد فيقول بك أمرت ألّا أفتح لأحد قبلك. (رواه أحمد عن أنس)


Takhrij:

Diriwayatkan oleh Imam Muslim dalam Sahihnya no. 197 dari Anas bin Malik, Ibn 'Arabi dalam Aridhah al-Ahwazi dan Al-Albani dalam Sahih al-Jami'. Hadith ini sahih.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Takhrij dan Semakan Semula Hadith Kitab Tahzib Al-Atraf Al-Hadith

Post by Ad-Dien on Sat Sep 21, 2013 7:32 pm

Ahmad Shamil wrote:aok bukak syarikat ape dien? x bgtau koi pun
Syarikat dakwah, senyap-senyap je, banyak yang kena baiki dan belajar lagi.


Jemput lawat page kami, kalau sudi like lah..tiada paksaan Smile

https://www.facebook.com/thetriggermalaysia

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Takhrij dan Semakan Semula Hadith Kitab Tahzib Al-Atraf Al-Hadith

Post by thtl on Sat Sep 21, 2013 9:37 pm

Terjemah (ihsan Lidwa, Muslim no 292)

Dari Anas bin Malik dia berkata, "Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam bersabda: "Saya mendatangi pintu surga pada hari kiamat, lalu saya meminta dibukakan. Lalu seorang penjaga (Malaikat) bertanya, 'Siapa kamu? ' Maka aku menjawab, 'Muhammad'. Lalu ia berkata, "Khusus untukmu, aku diperintahkan untuk tidak membukakan pintu untuk siapapun, sebelum kamu masuk."

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Takhrij dan Semakan Semula Hadith Kitab Tahzib Al-Atraf Al-Hadith

Post by Ad-Dien on Tue Sep 24, 2013 8:13 pm

thtl wrote:Terjemah (ihsan Lidwa, Muslim no 292)

Dari Anas bin Malik dia berkata, "Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam bersabda: "Saya mendatangi pintu surga pada hari kiamat, lalu saya meminta dibukakan. Lalu seorang penjaga (Malaikat) bertanya, 'Siapa kamu? ' Maka aku menjawab, 'Muhammad'. Lalu ia berkata, "Khusus untukmu, aku diperintahkan untuk tidak membukakan pintu untuk siapapun, sebelum kamu masuk."
Jazakallahu khair ya ustazna.. lupa pula nak masukkan terjemahannya. Like 

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Takhrij dan Semakan Semula Hadith Kitab Tahzib Al-Atraf Al-Hadith

Post by Ad-Dien on Tue Sep 02, 2014 7:10 am

Huruf Alif hadith no. 2:
" ائْتِ الْمَعْرُوفَ وَاجْتَنِبِ الْمُنْكَرَ، وَانْظُرِ الَّذِي يَسُرُّ أُذُنَيْكَ أَنْ يَقُولَ لَكَ الْقَوْمُ إِذَا قُمْتَ مِنْ عِنْدِهِمْ فَأْتِهِ، وَانْظُرِ الَّذِي تَكْرَهُ أَنْ يَقُولُوهُ لَكَ إِذَا قُمْتَ مِنْ عِنْدِهِمْ فَاجْ
Buatlah kebaikan dan jauhkanlah kemunkaran dan fikirlah dahulu percakapan yang mana menarik telingamu mendengarnya, ditaqdirkan kalau percakapan itu terhadap kamu ketika kamu berjauhan daripada penutur, maka pertuturan itu eloklah dikeluarkan dan sebaliknya begitu juga. (Riwayat Al-Jamaah)

Maksud hadith: Hadith ini mengarahkan kita kepada mengelokkan akhlaq dan menjauhkan umpat cela, mengata-ngata sesama Islam.

Ta'liq: Terjemahan ini terjemahan melayu lama. Asal hadith ini daripada Adab Al-Mufrad Imam Al-Bukhari dan Syuab Al-Iman Al-Baihaqi. Allahua'lam.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Takhrij dan Semakan Semula Hadith Kitab Tahzib Al-Atraf Al-Hadith

Post by Sponsored content Today at 5:22 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum