Off Topic

Page 40 of 42 Previous  1 ... 21 ... 39, 40, 41, 42  Next

View previous topic View next topic Go down

Off Topic

Post by Nizam on Thu Nov 24, 2011 4:45 pm

First topic message reminder :

Salam

Saja nak test tgk macam mana

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down


Re: Off Topic

Post by thtl on Thu Feb 28, 2013 11:16 am

+ / - kat sebelah kiri avatar tu apa fungsinya, ana click +, dia kata your vote has been cast..apa dah jadi kpd org yg kita vote?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Off Topic

Post by Mohamad hafiz on Thu Feb 28, 2013 11:20 am

+ / - tu, ada kt reputation KohKohKoh

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Join date : 23/01/2013

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Off Topic

Post by thtl on Thu Feb 28, 2013 11:22 am

Like

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Off Topic

Post by Ad-Dien on Thu Mar 07, 2013 2:55 am


takda bisness pape..nak buat loan dengan tekun..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Off Topic

Post by abu_aisyah on Thu Mar 07, 2013 12:17 pm

tekun ade panel syariah ke?ape sistem yg digunakan utk loan tekun?

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Off Topic

Post by Ad-Dien on Thu Mar 07, 2013 2:26 pm

abu_aisyah wrote:tekun ade panel syariah ke?ape sistem yg digunakan utk loan tekun?

itu yang sedang di siasat tu.. susah nak jumpa loan yg ikut syariah sepenuhnya.. ana pula tak cukup arif bab muamalat.. ~~~

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Off Topic

Post by NAZ on Tue Mar 12, 2013 3:22 am

Ad-Dien wrote:
abu_aisyah wrote:tekun ade panel syariah ke?ape sistem yg digunakan utk loan tekun?

itu yang sedang di siasat tu.. susah nak jumpa loan yg ikut syariah sepenuhnya.. ana pula tak cukup arif bab muamalat.. ~~~
Pinjaman TEKUN. Mesti ada perniagaan yang diusahakan.

SYARAT-SYARAT PEMBIAYAAN Pembiayaan TEKUN


Konsep Pembiayaan TEKUN
Pembiayaan TEKUN adalah pembiayaan secara mudah.

Jumlah Pembiayaan
Jumlah pembiayaan adalah dari RM 500.00 sehingga RM 50,000.00.

Tempoh Bayaran Balik
Tempoh bayaran balik pembiayaan adalah antara 1 bulan hingga 5 tahun.

Cara Bayaran Balik
Para usahawan / peminjam boleh membuat bayaran balik pinjaman kepada TEKUN menerusi kaedah yang disediakan.

Caj Perkhidmatan
Caj perkhidmatan yang dikenakan adalah sebanyak 4%.

Syarat Kelayakan Asas
1.Bumiputera dan Masyarakat India ( Program Khas Skim Pembangunan Usahawan Masyarakat India - SPUMI )
2.Berumur 18 – 65 tahun ( Bumiputera ) dan 18 – 55 tahun ( SPUMI ).

3.Telah menjalankan perniagaan atau mempunyai cadangan atau rancangan perniagaan usaha niaga yang berpotensi dan berdaya maju.

4.Mempunyai lesen / Permit / Daftar Perniagaan yang sah ( Pinjaman di bawah RM 5,000 tidak perlu Pendaftaran Perniagaan [ SSM ] ).
5.Mempunyai tempat / lokasi perniagaan yang khusus atau berniaga secara bergerak ( mobile ).
6.Terlibat secara langsung dan sepenuh masa dalam perniagaan ( Pinjaman sehingga RM 5,000 boleh dipertimbangkan bagi pemohon yang berniaga secara sambilan )
7.Satu pinjaman bagi satu isi rumah ( kecuali perniagaan yang berasingan dan rekod bayaran balik yang baik bagi isirumah ).
8.Bayaran balik pinjaman RM 20,000 sehingga RM 50,000 menggunakan bayaran Cek Tertunda Tarikh ( Post- Dated Cheque ).
9.Bayaran balik satu bulan permulaan akan ditolak daripada pinjaman yang diluluskan
10.Pemohon yang ingin memulakan perniagaan dikehendaki mempunyai modal sendiri sebanyak 20% daripada keperluan pinjaman / perniagaan sebagai komitmen untuk menjalankan perniagaan ( kecuali permohonan di kalangan siswazah ).
11.Pinjaman perniagaan sedia ada tidak melebihi RM 50,000.



Tarikh Akhir Dikemaskini : 11 Oktober 2012

Halaman-halaman: 1 2 Seterusnya
http://www.tekun.gov.my/web/guest/home

_________________
نورعينى احمد
:heart:

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: Off Topic

Post by helper on Tue Mar 12, 2013 6:57 am

Charge perkhidmatan 4%?? hurm....

adakah charge perkhidmatan menjadi berbeza mengikut jumlah pinjaman??

agak kompius sikit..

helper
Helper
Helper

Posts : 240
Points : 353
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Off Topic

Post by thtl on Tue Mar 12, 2013 7:28 am

4% per annum ker?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Off Topic

Post by NAZ on Tue Mar 12, 2013 9:23 am

Jika tak dinyatakan..kebiasaanya 4% per annum.

_________________
نورعينى احمد
:heart:

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: Off Topic

Post by thtl on Tue Mar 12, 2013 10:38 am

conventional nampak gaya tu

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Off Topic

Post by helper on Tue Mar 12, 2013 10:43 am

sekali imbas, memang nampak macam conventional.

tp entah laa.. sy mmg tak pinjam duit dan cuba elakkan meminjam duit dari bank walaupun ia dikatakan sudah ada kewangan islam.

cuma kalau ada barang seperti beli rumah dan kereta, baru saya gunakan kewagan islam.

yang bank offer pembiayaan nii agak musyil untuk saya guna.

helper
Helper
Helper

Posts : 240
Points : 353
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Off Topic

Post by NAZ on Tue Mar 12, 2013 11:22 am

thtl wrote:conventional nampak gaya tu
Like

_________________
نورعينى احمد
:heart:

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: Off Topic

Post by Ad-Dien on Wed Mar 13, 2013 6:51 am

NAZ wrote:
thtl wrote:conventional nampak gaya tu
Like

Sad

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Off Topic

Post by thtl on Wed Mar 13, 2013 7:05 am

maksudnya, sistem pinjaman tekun adalah berasaskan ribawiyah

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Off Topic

Post by thtl on Wed Mar 13, 2013 11:17 pm

Saya offline mulai besok 14 March-15 march kerana akan mengiringi tetamu universiti, Prof Dr Michael Lane,presiden Emporia state University, Kansas USA yang tiba sejak sabtu lalu. Kami akan ke pulau peranginan laut merah, Pulau Farasan..lebih kurang 1 jam dgn kapal dari pengkalan Jazan port authority.


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Off Topic

Post by Mohamad hafiz on Thu Mar 14, 2013 12:40 am

Good luck Ustaz ^_^ Semoga Dirahmati selalu

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Off Topic

Post by thtl on Fri Mar 15, 2013 2:17 pm

Baru balik, alhamdulillah, banyak pengalaman menarik di Pulau Furasan...saya akan up-date kat blog nanti

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Off Topic

Post by Mohamad hafiz on Fri Mar 15, 2013 2:26 pm

Alhamdulillah, ustaz



Selamatpulanghehehe




_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Off Topic

Post by thtl on Thu Mar 21, 2013 8:40 am

Saya akan bergerak ke Mekkah al-Mukarramah dalam sejam lagi untuk umrah selama 1 minggu..21/3-29/3. Saya akan menggunakan lebuhraya Jizan-Jeddah-Mekkah kerana tidak sempat book flight. perjalanan di jangka dalam 8-9 jam dgn kereta.
kemungkinan saya tidak akan aktif menjawab soalan di forum ni kerana sibuk beribadah...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Off Topic

Post by Ahmad Shamil on Thu Mar 21, 2013 9:24 am

doakan kami di sini ya syaikhana Smile

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Off Topic

Post by helper on Thu Mar 21, 2013 11:37 am

Doakan untuk saya juga Smile

helper
Helper
Helper

Posts : 240
Points : 353
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Off Topic

Post by Mohamad hafiz on Thu Mar 21, 2013 11:38 am

Ustaz, selamat kembali nanti ya ? hehe dan semoga sihat sejahtera Smile

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Off Topic

Post by abu_aisyah on Thu Mar 21, 2013 1:17 pm

doakan keampunan buat kami ya sheikh.

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Off Topic

Post by Mohamad hafiz on Thu Mar 21, 2013 1:20 pm

Ustaz thtl, klu tk keberatan, Sya nk mintak ole ole Razz
( sya gurau je ustaz Smile )

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Off Topic

Post by thtl on Sun Mar 24, 2013 6:57 am

MH, nak ole-ole apa yg berhajat dihati?
Saya tak jadi umrah seminggu, cuma tiga hari saja.
sebab utama, mesjidil haram sedang under renovation, tawaf dan sa'iy di tingkat 1 dan bumbung tidak dilakukan buat masa ni, kerana ia sedang diubahsuai. Mungkin musim haji tahun ni baru siap. Maka berlakulah kesesakan teruk di mataf atau dataran tawaf.
2. hotel yg saya tempah sebenarnya agak jauh dari Haram dan kena melalui kawasan yg sedang dibina semula, maka ia berhabuk dan berdebu dan merbahaya untuk jalan kaki. Maka saya buat keputusan pulang ke Jazan.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Off Topic

Post by Mohamad hafiz on Sun Mar 24, 2013 8:30 am

Ustaz, tak de lah Laughing gurau je. . Btw, Doa ialah sebaik-baik hadiah Smile
Ustaz doakan agar semua orang mendapat petunjuk dari Allah SWT, itu dah cukup gembira buat saya Smile

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Off Topic

Post by Dodo Don on Sun Mar 24, 2013 10:58 am

Boleh tuan doakan agar saya dipilih utk mengerjakan haji tahun ini. Insya Allah.

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: Off Topic

Post by Sponsored content Today at 12:49 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 40 of 42 Previous  1 ... 21 ... 39, 40, 41, 42  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum