Teknologi - eTattoo kat kulit/badan

Go down

Teknologi - eTattoo kat kulit/badan Empty Teknologi - eTattoo kat kulit/badan

Post by alDayyan on Wed Oct 02, 2013 8:55 am

Salam 

Apa pandangan islam mengenai kecanggihan teknologi seperti dalam artikel ini yg mana suatu hari nanti segala maklumat mengenai diri ada disimpan dalam kulit kita?

According to the International Business Times, hospitals and doctors’ offices may one day soon outfit their patients with temporary electronic tattoos. These little skin-patches are said to carry a wealth of information in a tiny space and can reportedly help reduce medical errors while improving care.
Our goal was to develop an electronic technology that could integrate with the skin in a way that is mechanically and physiologically invisible to the user,” says John Rogers with the University of Illinois at Urbana-Champaign.
Read more: http://naturalsociety.com/electronic-tattoo-to-track-patients-vital-signs/#ixzz2gXbQg5bf

Kadang2, saya terfikir mengenai maksud tersirat mengenai salah satu hadis akhir jaman di mana pada masa itu perkataan "KAFIR" tertera di dahi org2 kafir. Adakah itu kesinambungan kepada teknologi eTattoo yg sedang diusahakan oleh para saintis hari ini?

Rasulullah s.a.w. berkata,"Dajal masih terus hidup hingga dia mengatakan, "aku adalah Allah". Dgn itu akhirnya matanya tertutup, telinganya terpotong dan antara kedua matanya tertulis perkataan "kafir". (oleh Imam Tabrani).

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 563
Points : 772
Join date : 25/05/2012
Age : 50
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Teknologi - eTattoo kat kulit/badan Empty Re: Teknologi - eTattoo kat kulit/badan

Post by thtl on Wed Oct 02, 2013 9:39 am

Rasanya ini dua isu yg berlainan tapi kemungkinan ada persamaan.

Berlainan maksudnya: tatoo yg ada di atas kulit yg menjadi spt chip dalam MYKad tu tak mngapa, sebab perhilitan atau biologis telah lama melakukan terhadap haiwan yg dikaji, mereka tangkap haiwan, spt shark, mereka tangkap shark, letak chip dan depa monitor pergerakan shark tsb melalui GPS..
begitu juga manusia, data mengenai manusia tsb boleh di simpan dalam chip dan embedded dalam MyKad atau rekod kesihatan boleh je di letak dalam tatoo yg dimaksudkan. Tatoo yg semacam ini tidak dihukum haram sbb ia bukan bertujuan merubah kejadian Tuhan, cuma utk data pesakit.

Kedua: manakala isu kedua ialah kalimah kafir yg ada di dahi al-Masih al-Dajjal. hadis itu secara zahir matannya menyebut kalimah kafir itu tertera pada dahinya. ia juga kemungkinan tatoo spt ramai org kafir sekarang yg membuat tatoo salib pada badan mereka di mana-mana saja..di bahu, lengan, bawah telinga, di leher, terpampang tatoo salib...bahkan semakin popular tatoo jenis ini, maka dgn jelas kita tahu dia adalah puak Salibiyin...kmungkinan orh Yahudi pun secara terang2an membuat tatoo lambang agama mereka iaitu star of David...WA
thtl
thtl
Admin
Admin

Posts : 9561
Points : 10331
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum