Tawaran dari Arab Saudi

Page 3 of 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

View previous topic View next topic Go down

Tawaran dari Arab Saudi

Post by thtl on Mon Jan 09, 2012 10:16 am

First topic message reminder :

Salam semua,
Good news
Ana baru aja menerima tawaran kerjaya dari kementerian pelajaran tinggi KSA untuk mengajar di Universiti Jazan di wilayah Jazan Arab saudi.
Not so good news..
Bila ana tengok kedudukan wilayah Jazan, ia agak terpencil dan jauh dari Mekah dan madinah.Ia terletak di sempadan Yaman dan merupakan bandar pinggi laut Merah. minta pandangan abang bob ke atau sesiapa yang biasa dengan Jazan komen sikit.
Mereka ingin bantuan Malaysia untuk membangunkan University Jazan yg baru ditubuhkan tahun 2007.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down


Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by thtl on Tue Feb 28, 2012 8:00 pm

memangla org kampung bangga kalau ada anak mukim depa yg jadi ingineer ke, arkitek, doktor, loyar..tapi kalau jadi salafi, depa tak berapa nak bangga laa. sebab depa dah nampak, susahlah depa nak tahlil arwah lepas ni...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by Ad-Dien on Tue Feb 28, 2012 8:04 pm

thtl wrote:memangla org kampung bangga kalau ada anak mukim depa yg jadi ingineer ke, arkitek, doktor, loyar..tapi kalau jadi salafi, depa tak berapa nak bangga laa. sebab depa dah nampak, susahlah depa nak tahlil arwah lepas ni...

dari kos engineering ke salafi, pernah dibuat orang tak?
huhu..ye..semua hangat bergosip...hanya mampu redha..moga ada hikmah yang besar yang saya tak tahu Smile

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Join date : 24/11/2011

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by thtl on Tue Feb 28, 2012 8:05 pm

kalau dalam IM, mmg biasa maa.
protaz namanya.

cth Dr ismail al-Muqaddam, egypt, doctor medical tapi salafiyah yg top

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by Ad-Dien on Tue Feb 28, 2012 8:16 pm

thtl wrote:kalau dalam IM, mmg biasa maa.
protaz namanya.

cth Dr ismail al-Muqaddam, egypt, doctor medical tapi salafiyah yg top

hehe...selain IM...Im memang ler protaz..hehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by thtl on Wed Feb 29, 2012 4:29 am

kenapa dien tak ambil semangat IM, walaupun aku pelajar engineering, kerja engineer, tapi aku juga seorang Ilmuan islam...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by sunyi on Wed Feb 29, 2012 8:45 am

ok boss, semoga dipermudahkan segala urusan, nanti jgn luper panggil Smile

sunyi
AHLI
AHLI

Posts : 10
Points : 14
Join date : 29/11/2011

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by thtl on Wed Feb 29, 2012 11:04 am

thanx, sedang berurusan dengan kedutaan arab saudi..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by Ad-Dien on Wed Feb 29, 2012 7:55 pm

thtl wrote:kenapa dien tak ambil semangat IM, walaupun aku pelajar engineering, kerja engineer, tapi aku juga seorang Ilmuan islam...

huhu...wallahua'lam....3 tahun menelaah seuatu yang tidak diminati dalam diri...tak dapat nak bayangkan ya ustaz..

masa di uni pun ada suara yang tidak membina...

e.g: macam lah pelajar jurusan agama nak cakap bab hukum--hukum...huhu....

minda orang sekarang nak buat camne Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by thtl on Wed Feb 29, 2012 8:00 pm

kalau dah minat sangat kpd pengajian agama, mmg kena pursue ajelaa..tapi IM, mmg depa tak akan benarkan pelajar akademik tukar bidang kpd agama, sebab IM mmg depa nak lahirkan seramai mungkin golongan protaz...sistem tarbiyah IM ni macam sistem UIAM laa..kena ngaji dua bidang sekali gus, ilmu akademik dan ilmu wahyu

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by thtl on Wed Feb 29, 2012 8:03 pm

sekarang kena tido awal, dah kena jaga kesihatan utk jalan yg jauh...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by Ad-Dien on Wed Feb 29, 2012 8:09 pm

thtl wrote:kalau dah minat sangat kpd pengajian agama, mmg kena pursue ajelaa..tapi IM, mmg depa tak akan benarkan pelajar akademik tukar bidang kpd agama, sebab IM mmg depa nak lahirkan seramai mungkin golongan protaz...sistem tarbiyah IM ni macam sistem UIAM laa..kena ngaji dua bidang sekali gus, ilmu akademik dan ilmu wahyu

insyaAllah..hehe..la ni cek bukan IM dah...hehe....

ustaz asyik sebut IM ni...mesti rindu nak back to them kan..kan..hehehe Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by thtl on Wed Feb 29, 2012 8:19 pm

ada pulak rindu, saya adalah bukti kejayaan tarbiyah IM kpd saya dari aliran akademik tulin.

apa pulak rindu, saya kan dah nak pergi ke bumi salapi...kat saan bukan bumi IM, tapi bumi salafi hardcore...kalau saya rindu IM, dah tentu saya pergi ke Cairo ke?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by Ad-Dien on Wed Feb 29, 2012 8:26 pm

thtl wrote:ada pulak rindu, saya adalah bukti kejayaan tarbiyah IM kpd saya dari aliran akademik tulin.

apa pulak rindu, saya kan dah nak pergi ke bumi salapi...kat saan bukan bumi IM, tapi bumi salafi hardcore...kalau saya rindu IM, dah tentu saya pergi ke Cairo ke?

hehe..ape salah nye rindu..sambil menulis travelog usa..kenangan lama kembali bertaut..ahaks...haha...

pi jazan sorang-sorang tak seronok...hehe...

marsyaikh sana mahu jumpa anak muda dari malizi..heheheh :lol!:

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by thtl on Thu Mar 01, 2012 4:39 pm

anak muda tak bleh pergi kawasan tu...org kawasan tu, depa tu sukakan lelaki muda

dien kena ada janggut lebat dulu baru boleh pergi... Laughing

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by Ad-Dien on Thu Mar 01, 2012 7:34 pm

thtl wrote:anak muda tak bleh pergi kawasan tu...org kawasan tu, depa tu sukakan lelaki muda

dien kena ada janggut lebat dulu baru boleh pergi... Laughing

hahaha..suka lelaki muda? sapa? akhowat sana ka?ehehe...

janggut lebat boleh ditampal Razz

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by thtl on Thu Mar 01, 2012 8:02 pm

arab badui daa

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by Ad-Dien on Thu Mar 01, 2012 8:16 pm

thtl wrote:arab badui daa

maksudnya???hehe..kok gak mengerti sih

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by thtl on Thu Mar 01, 2012 8:22 pm

5 tahun lagi dien akan mengerti...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by Ad-Dien on Thu Mar 01, 2012 8:35 pm

thtl wrote:5 tahun lagi dien akan mengerti...

ce cite skettt

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by thtl on Fri Mar 02, 2012 4:42 am

kan dah cakap, 5 tahun lagi baru dien akan mengerti. Ini kena faham budaya org arab

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by Ad-Dien on Fri Mar 02, 2012 8:50 pm

kan dah cakap, 5 tahun lagi baru dien akan mengerti. Ini kena faham budaya org arab

kalau cerita sekarang tak perlu tunggu 5 tahun..haha... Smile


Last edited by HambaNya on Fri Mar 02, 2012 9:03 pm; edited 1 time in total

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by thtl on Fri Mar 02, 2012 9:02 pm

lupakan. dalam masa akan datang, dikau akan mengerti.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by Ad-Dien on Fri Mar 02, 2012 9:19 pm

thtl wrote:lupakan. dalam masa akan datang, dikau akan mengerti.

kena pi jazan lah baru mengerti..haha

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by thtl on Fri Mar 02, 2012 9:21 pm

nak pi jazan bukan cam nak pi kuantan dien..ana pun masih bergelut...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by Ad-Dien on Fri Mar 02, 2012 9:30 pm

thtl wrote:nak pi jazan bukan cam nak pi kuantan dien..ana pun masih bergelut...

kuantan jugak disebutnyer..hehe....
bila lah nak dapat pi makkah dan madinah ye..huhu..miss to be there...Allah

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by thtl on Fri Mar 02, 2012 9:31 pm

kos ke mekah dan madinah, minima RM 5000.

kos haji, minima RM10,000

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by Ad-Dien on Fri Mar 02, 2012 9:41 pm

thtl wrote:kos ke mekah dan madinah, minima RM 5000.

kos haji, minima RM10,000

mahal..terpaksa lah buat macam hamba Allah di indo tu..jalan kaki ke Mekah..tak tau dah sampai mana dia sekarang, moga Allah mudahkan nya

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by thtl on Sat Mar 03, 2012 4:28 am

dien,
itu petanda jahil. bila dah tak mampu utk menunaikan umrah & haji, Islam tak suruh sampai membinasakan diri dgn jalan kaki ke mekah... Laughing

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by Sponsored content Today at 5:18 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum