Solat selepas mandi wajib

View previous topic View next topic Go down

Solat selepas mandi wajib

Post by syuaib on Mon Nov 04, 2013 4:46 am

As'kum wabt THTL.

Ada sikit musykil, hari tu ada kawan saya ada bagitau dia ada seorang ustaz ajar, bahawa boleh sesorang terus melakukan solat selepas mandi wajib dengan syarat tak pegang kemaluan dan dubur ketika mandi dengan niat sahaja aku mengangkat hadas besar kerana Allah Taala...macam pelik je tuan..mohon panduan..


syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 141
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down

Re: Solat selepas mandi wajib

Post by thtl on Mon Nov 04, 2013 7:08 am

Peliklah sebab depa ajar guna kitab kuning atau perukunan zaman British...hehehe.

apa yg pelik bukanlah dari ajaran Muhammad saw. Ajaran baginda mudah dan praktikal,

membasuh kemaluan dan dubur itu adalah sebahagian dari proses mandi..alau tak gosok dan pegang kemaluan, camna nak meratakan air??

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Solat selepas mandi wajib

Post by Dodo Don on Mon Nov 04, 2013 4:31 pm

Salam Ustaz,
Saya pernah dengar yang mengatakan syaidina Ali tidak pernah melihat kemaluannya sendiri. Bagaimana kita nak pastikan ianya bersih tanpa melihatnya?

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: Solat selepas mandi wajib

Post by thtl on Tue Nov 05, 2013 8:59 pm

Kisah Ali tak pernah kemaluan sendiri tu adalah kisah palsu, mungkin bikinan syi'ah ketika nak justifikasi istilah KW (semuga Allah muliakan wajahnya) utk Ali. Hujah: melihat kemaluan sendiri tidak pernah dilarang oleh syarak, maka apa specialnya sorang sahabat atau manusia lain kalau melihat sesuatu yg tidak dilarang??? Usahkan lihat kemaluan sendiri, lihat kemaluan isteri pun harus..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Solat selepas mandi wajib

Post by Nizam on Wed Nov 06, 2013 5:51 am

tambahan, apakah mandi wajib sah tanpa mengambil wudhu terlebih dahulu? kerana ada pendapat mengatakan batal wudhu apabila sentuh kemaluan dan dubur.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Solat selepas mandi wajib

Post by thtl on Wed Nov 06, 2013 8:05 am

tak payah wudhu' sebab mandi wajib tu dah cover wudhu', 2 in 1.
sentuh kemaluan dan dubur tu dah masuk dapal pakej mandi. Ia dimaafkan.

isu fiqh ialah menyentuh kemaluan selepas mandi sbb ia bukan keperluan, manakala ketika mandi, ia adalah keperluan utk meratakan air.

apa yg tidak dibincangkan dalam fiqh, kita tak yah risau..risau tu yg akan jadi WAS-WAS

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Solat selepas mandi wajib

Post by razifairus on Wed Nov 06, 2013 9:34 am

Kalau org tu mempunyai dedas pun xpe ke ustaz, xyah amik wuduk

razifairus
AHLI
AHLI

Posts : 9
Points : 13
Join date : 06/03/2013

Back to top Go down

Re: Solat selepas mandi wajib

Post by thtl on Wed Nov 06, 2013 8:43 pm

org dedas sekalipon, ia dinamakan 'umum al-balwa' (kesulitan/kepayahan yg sukar dihindari)

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Solat selepas mandi wajib

Post by alDayyan on Thu Nov 07, 2013 5:07 am

kalau ambil wudhuk selepas mandi wajib pun boleh kan?

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Solat selepas mandi wajib

Post by thtl on Thu Nov 07, 2013 3:07 pm

ia masuk berlebihan dalam agama. Nabi saw dah tunjuk sunnah tp kita masih tak yakin...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Solat selepas mandi wajib

Post by syuaib on Fri Nov 08, 2013 3:58 am

jadi boleh ke seseorang tu solat terus selepas mandi wajib tanpa wudhu'?

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 141
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down

Re: Solat selepas mandi wajib

Post by thtl on Fri Nov 08, 2013 9:17 am

Yup, itulah amalan Nabi saw dan pendapat Jumhur (majoriti) fuqaha' termasuk Imam Syafi'iy sendiri (Nail al-Authar, 1/273)
Ibn Umar berfatwa siapa yg berwudhuk selepas mandi, maka ia telah ghuluw (berlebihan) (al-musyanaf Abd Razzaq, 1/88)

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Solat selepas mandi wajib

Post by razifairus on Tue Nov 12, 2013 6:58 am

Kalau kita kencing @ kentut semasa mandi wajib, adakah perlu mengambil wuduk baru selepas itu

razifairus
AHLI
AHLI

Posts : 9
Points : 13
Join date : 06/03/2013

Back to top Go down

Re: Solat selepas mandi wajib

Post by thtl on Tue Nov 12, 2013 9:55 am

Ya, sebab kencing dan kentut membatalkan wudhuk.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Solat selepas mandi wajib

Post by ibnuwafiy on Tue Nov 12, 2013 12:11 pm

dedas tu ape ye??

ibnuwafiy
AHLI
AHLI

Posts : 49
Points : 69
Join date : 16/07/2012

Back to top Go down

Re: Solat selepas mandi wajib

Post by thtl on Tue Nov 12, 2013 1:23 pm

Dedas= kencing tidak tus atau lepas kencing,ia tidak stop, masih menitis. selalunya bila dah masuk usia lewat 40'an, 50an...sebabnya pundi kencing tu dah loose..kalau tak rawat boleh lead to prostrate cancer.
rawatan kena makan pil supplement saw palmetto.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Solat selepas mandi wajib

Post by syuaib on Wed Nov 27, 2013 3:51 am

tuan, kalau seseorang dah mandi wajib, niat: sahaja aku mandi wajib kerana Allah Ta'ala, selepas mandi pastu dia terus solat. selepas solat tiba2 dia teringat ada bahagian yang xkena air mengalir waktu mandi tadi seperti kemaluan dsb,

soalan:

1. adakah dia kena mandi wajib semula
2. solat tadi tue kena qadha sekiranya dia mandi wajib semula.

tq...

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 141
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down

Re: Solat selepas mandi wajib

Post by abu_firdaus on Wed Nov 27, 2013 3:59 am

was-was mainan syaitan je tu

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Solat selepas mandi wajib

Post by thtl on Wed Nov 27, 2013 9:44 am

sahih, mandi adalah sah dan solat juga x perlu qadha

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Solat selepas mandi wajib

Post by Sponsored content Today at 9:55 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum