Hadis berkenaan pengumpulan air kolah masjid untuk tujuan perubatan

View previous topic View next topic Go down

Hadis berkenaan pengumpulan air kolah masjid untuk tujuan perubatan

Post by ibnuwafiy on Mon Nov 11, 2013 6:35 am

assalamualaikum ustaz2,

ade ke Hadis tentang perkara di atas?

situasi: kisah perubatan dulu2.. sy pun x reti nak terang.. he.. konon nye untuk ubat sesuatu penyakit, mereka perlu
mengumpulkan air kolah dari beberapa masjid untuk di jadikan penawar.. ade ke riwayat2 berkenaan tu ustaz?

ibnuwafiy
AHLI
AHLI

Posts : 49
Points : 69
Join date : 16/07/2012

Back to top Go down

Re: Hadis berkenaan pengumpulan air kolah masjid untuk tujuan perubatan

Post by thtl on Mon Nov 11, 2013 9:12 am

Tak ada hadis, itu petanda dukun/bomoh tu tak leh pakai...hehehe
Ini common dalam perdukunan mandi bunga untuk andartu biasanya, cak cepatkan jodoh.
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadis berkenaan pengumpulan air kolah masjid untuk tujuan perubatan

Post by ibnuwafiy on Tue Nov 12, 2013 7:03 am

jazakallahu khairan ustaz.. Smile 

adakah dgn amalan / kaedah ini, bule dekat kan diri pada syirik?


ibnuwafiy
AHLI
AHLI

Posts : 49
Points : 69
Join date : 16/07/2012

Back to top Go down

Re: Hadis berkenaan pengumpulan air kolah masjid untuk tujuan perubatan

Post by thtl on Tue Nov 12, 2013 9:54 am

Ya, siapa yg percaya kpd kelentong dukun/pawangk, maka itu dah hampir kpd syirik. apa pasal kita kena percaya kpd sesuatu petua yg tak logik. sebab yg disyariatkan, boleh saja guna mana-mana air...kenapa 7 kolah, 7 mesjid? ia juga khurafat, khurafat ni sesuatu kepercayaan mistik yang tak ada ada asalnya.
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadis berkenaan pengumpulan air kolah masjid untuk tujuan perubatan

Post by ibnuwafiy on Tue Nov 12, 2013 12:06 pm

tapi ustaz, zaman la ni mane ade orang panggil dukun ke pawang.. sume ade title "ustaz" ... hu.. apepun, terima kasih ye ustaz rabbit 

off topic: bile buku baru nak klua ni..koh3

ibnuwafiy
AHLI
AHLI

Posts : 49
Points : 69
Join date : 16/07/2012

Back to top Go down

Re: Hadis berkenaan pengumpulan air kolah masjid untuk tujuan perubatan

Post by thtl on Tue Nov 12, 2013 1:25 pm

ustaz pulak? ini namanya menjual agama dgn upah yg sedikit.

buku baru, belum nampak jalan
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadis berkenaan pengumpulan air kolah masjid untuk tujuan perubatan

Post by abubakar on Wed Nov 13, 2013 9:40 am

Assalamualaikum Ustaz THTL. Betul ke ada amalan sunnah utk meminum air di dlm bekas wudhu kita (kalau kt masjid, air drpd kolah masjid lah) setelah selesai menyempurnakan wudhu? Ini saya dpt drpd Ustaz Nazrul Nasir Al-Azhari sewaktu mengikuti pengajian bersanad cara solat Nabi menurut mazhab syafi'e minggu lepas. Dia kata perbuatan itu bersandarkan pada hadis yg merujuk perbuatan sahabat meminum air drpd bekas wudhu Nabi Muhammad s.a.w. Berkerut dahi saya bila dgr. Mcm mana boleh jauh sgt qias dia itu.

Ada byk lg keraguan saya kpd apa yg diajar tempoh hari dan memerlukan second opinion Ustaz THTL, tp skrg ini agak kesibukan sikit. Insya-Allah sikit masa lg saya akan buka thread utk merungkai satu-persatu tentang apa yg berlaku minggu lepas.

_________________
Ya Allah ajarkanlah aku perkara yg aku masih jahil dan ingatkanlah aku mengenai apa yg aku lupa.
avatar
abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: Hadis berkenaan pengumpulan air kolah masjid untuk tujuan perubatan

Post by thtl on Wed Nov 13, 2013 10:19 am

Tabaruk tu hanya untuk Nabi saw ketika beliau masih hidup. adapun bekas wudhuk kita terpulanglah...kalau kita rasa mampu minum, minumlah, sebab kita tak tahu air paip mesjid ni air yg dirawat atau tidak...
kalau enta guna air mineral, boleh minum...hehehe
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadis berkenaan pengumpulan air kolah masjid untuk tujuan perubatan

Post by abubakar on Wed Nov 13, 2013 11:29 am

thtl wrote:Tabaruk tu hanya untuk Nabi saw ketika beliau masih hidup. adapun bekas wudhuk kita terpulanglah...kalau kita rasa mampu minum, minumlah, sebab kita tak tahu air paip mesjid ni air yg dirawat atau tidak...
kalau enta guna air mineral, boleh minum...hehehe
Jd maksud ustaz THTL mmg ada dianjurkanlah amalan meminum air drpd bekas wudhu' ini?

_________________
Ya Allah ajarkanlah aku perkara yg aku masih jahil dan ingatkanlah aku mengenai apa yg aku lupa.
avatar
abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: Hadis berkenaan pengumpulan air kolah masjid untuk tujuan perubatan

Post by thtl on Wed Nov 13, 2013 12:10 pm

tak ada nas...sebab air tu air mustakmal, dlm mazhab syafi'iy tak leh minumlaa..
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadis berkenaan pengumpulan air kolah masjid untuk tujuan perubatan

Post by abubakar on Wed Nov 13, 2013 12:25 pm

thtl wrote:tak ada nas...sebab air tu air mustakmal, dlm mazhab syafi'iy tak leh minumlaa..
Baik, terima kasih Ustaz THTL. Sekiranya ada nas yg kuat tentang amalan minum air sisa wudhu' melalui bekas itu, saya pun nak buat sbnrnya.

_________________
Ya Allah ajarkanlah aku perkara yg aku masih jahil dan ingatkanlah aku mengenai apa yg aku lupa.
avatar
abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: Hadis berkenaan pengumpulan air kolah masjid untuk tujuan perubatan

Post by thtl on Wed Nov 13, 2013 5:51 pm

tak ada. Bila sahabat Nabi pun tak minum air bekas wudhuk dan janabah mereka, maka tak ada manfaatnya kita buat...minumlah air yg bersih yg khusus utk minuman kita.
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadis berkenaan pengumpulan air kolah masjid untuk tujuan perubatan

Post by abu_aisyah on Fri Nov 15, 2013 9:17 pm

video terbaru drmaza mengenai ulasan hari kematian ibn taimiyah.masyarakat berebut mengambil air mandian jenazah beliau lrn ingin mengambil berkat beliau.

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan
avatar
abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Hadis berkenaan pengumpulan air kolah masjid untuk tujuan perubatan

Post by thtl on Fri Nov 15, 2013 9:19 pm

geng sufi damsyiq yg buat, bukan geng sunnah syria.
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadis berkenaan pengumpulan air kolah masjid untuk tujuan perubatan

Post by abu_aisyah on Sat Nov 16, 2013 5:49 am

yg ade dijual baru2 ni mmg superb..air 3p (gau).antara campurannya 313 air masjid dinusantara, air tu khatam quran 7 kali dan lain2. huhhh...

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan
avatar
abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Hadis berkenaan pengumpulan air kolah masjid untuk tujuan perubatan

Post by thtl on Sat Nov 16, 2013 7:29 am

manusia semakin daring menipu atas nama agama
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadis berkenaan pengumpulan air kolah masjid untuk tujuan perubatan

Post by Mohamad hafiz on Sat Nov 16, 2013 2:30 pm

Ya Ustaz, ape maksud daring ?

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali
avatar
Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Hadis berkenaan pengumpulan air kolah masjid untuk tujuan perubatan

Post by thtl on Sat Nov 16, 2013 2:43 pm

daring=terbuka, terang-terangan, tak takut kpd azab Allah...jual air campuran 313 air kolah mesjid...dan khatam AQ 7X
itu mmg jelas dan daring menipu atas nama agama.
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadis berkenaan pengumpulan air kolah masjid untuk tujuan perubatan

Post by Nizam on Sat Nov 16, 2013 3:55 pm

Antara teori femes, bunyi mampu mengubah struktur molekul air. Nampaknya kena tubuh grup macam "mythbuster".

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani
avatar
Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Hadis berkenaan pengumpulan air kolah masjid untuk tujuan perubatan

Post by Mohamad hafiz on Sat Nov 16, 2013 5:12 pm

nmpknya buleh cuba words in water experiment hehehe Like

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali
avatar
Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Hadis berkenaan pengumpulan air kolah masjid untuk tujuan perubatan

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum