air kotor

View previous topic View next topic Go down

air kotor

Post by hafiz on Thu Nov 14, 2013 11:40 am

ustaz, ada air menitik dari bawah sinki saya (dari saliran yang mengalirkan air basuhan/kotor dari sinki). dan dri titisan itu ada lh rasa sikit air di kaki akibat titisan air tersebut di atas lantai (lepas air menitikkan ada sikit2 yg terpantul ke luar). ianya rasa sedikit sahaja. jadi, kaki tersebut adkah dinamakan najis?

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: air kotor

Post by thtl on Fri Nov 15, 2013 8:03 am

Ya.
bila kita basuh kaki, ia menjadi bersih. cth: and aada wudhuk dan kaki kena percikan air bawah sinki, maka percikkan air kpd kaki anda, maka ia kembali suci

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: air kotor

Post by ummu_durrah on Fri Nov 15, 2013 6:28 pm

Kalau lap sahaja tanpa percik air ?

ummu_durrah
AHLI
AHLI

Posts : 25
Points : 27
Join date : 24/11/2011
Age : 28

Back to top Go down

Re: air kotor

Post by hafiz on Fri Nov 15, 2013 6:54 pm

jadi mcm mana ustaz... saya sebelum ini hnya biarkan perkara ini, x ingin fikir bnyk2 kerana ingtkn jumlahnya yg terlalu kecil tidak menjadikannya najis... mungkin slh saya juga kerana ambil ringan akan hal ini....

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: air kotor

Post by abu_aisyah on Fri Nov 15, 2013 9:04 pm

saudara hafiz,sinki tu boleh dibaiki atau tidak?atau bubuh baldi dibawah.mgkin itu boleh selesaikan masalah ni.kadang2 ia tidaklah menjadi masalah sangat tapi waswas tu datang mengganggu.
w/a.

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: air kotor

Post by thtl on Fri Nov 15, 2013 9:10 pm

hafiz, biarkan tu bila ianya masuk dalam kes "umum al-balwa" =yakni kesulitan yg amat sukar dihindari...
macam aa habaq, kalau boleh repair atau tadah dgn baldi.

ummu d,
lap pun boleh, sebab cara nak hindari kotoran bisa dgn air atau kain buruk atau tisu/roll.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: air kotor

Post by hafiz on Sat Nov 16, 2013 9:22 am

saya dh tadah baldi dh... cuma sebelum ni x buat, terfikir gak apa mcm status ibadah saya semua... adakah ia termasuk kesulitan yg sukar dihindari sebelum n? pendek kata saya blh repair keadaan lbh awal, tapi rasa mls semua ada... pas2 saya fikir kerana ia sedikit sahaja saya fikir ia najis yg dimaafkan...

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: air kotor

Post by abu_aisyah on Sat Nov 16, 2013 2:32 pm

pakaian yg suadara hafiz basuh tu mengandungi najis kah?

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: air kotor

Post by thtl on Sat Nov 16, 2013 2:40 pm

solat mesjid ajelaa...setiap kali nak solat, gi mesjid.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: air kotor

Post by hafiz on Sat Nov 16, 2013 5:57 pm

skrng ni memang saya sdng berjink2 dngn masjid... he3. cuma, apa perkara yg saya blh buat ustaz... tempat2 yg saya syak kena saya ada bsuh. cuma klau nk bersihkan satu rumah agak mustahil...

pakaian ada najis ke x saya x tau nk ckp camne... dia lbh kepada takut kesan2air yg terlekat tu terjangkit kemana2 tmpat lain..

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: air kotor

Post by thtl on Sat Nov 16, 2013 6:23 pm

itu dah campur was-was tahap gaban...

cara nak selesai.

1. pakaian solat kena asingkan. maksudnya bila solat pakai kain pelikat. dalam rumah pakai seluar 3/4 ke..
2. bila solat, kalau lalu kawasan drip.sinki tu..pakai selipar dalam rumah
3. dari masa semasa, mop dgn pencuci Biozip atau Dettol 99% anti-kuman kat kawasan tu..

abis cerita.
lagi bagus, sentiasa solat di mesjid...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: air kotor

Post by abu_aisyah on Sun Nov 17, 2013 4:43 am

ya...betul kata ustaz.hafz kene lawan waswas tu,mop lah semampu yg mungkin.selepas itu jgn difikirkan lagi.lagipun tempat yg menitis itu sahaja yg kita rasa ada najis.pajaian yg dh dibasuhdh suci dah.dan jika terkene kaki,msti hafiz klua bili k air dgn basuh kaki.baiki sibki itu segera.hilangkan ketidakpastian itu.

ni saya quote perbincngn yg lepas.

Ad-Dien wrote:
myzyruz wrote:waalaikumussalam wbr

akhi, maaf, sy xtahu buku apa yg ada, mungkin yg ahli yg lain boleh berikan.
cuma saya nak kongsikan dulu saya pernah mendengar ceramah ustaz sy, yang belajar di Univ. Umm Qura', bahawa jika was2 kena lawan. Kalau kanak2 tu, kalau was-was dia suruh pukul sedikit agar dia ingat dan tidak was-was lagi.

Bagi saya, jika was-was, contohnya kentut atau tidak ke contohnya, abaikan sehingga betul2 berbau atau kita atau org terdekat yang terdengar/tercium bau. jadi wuduk itu sah. Tapi wallahu'alam.
Itu qawaid fiqhiyyah yang utama.. "Al-Yakin la yuzal bi al-Syaq"..

dalil:



أنه شكا إلى رسول الله صلى عليه وسلم الرجل الذي يخيل إليه أنه يجد الشيء في الصلاة. فقال لاينفتل أو لاينصرف حتى يسمع صوتا أو يجد ريحا.


Bahawa ada seseorang mengadu kepada Rasulullah sallallahu 'alaihi wasallam, bahawa seakan-akan dia merasai sesuatu dalam solatnya. Rasulullah lalu bersabda: "Jangan kamu pindah atau pergi sehinggalah kamu mendengar bunyi atau mencium baunya." (Riwayat Bukhari)

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: air kotor

Post by Sponsored content Today at 9:54 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum