Adakah patung Jesus dianggap sebagai penghinaan kepada Nabi Isa A.S.?

View previous topic View next topic Go down

Adakah patung Jesus dianggap sebagai penghinaan kepada Nabi Isa A.S.?

Post by ZulQ on Fri Nov 15, 2013 12:24 pm

Assalamualaikum,

Adakah kita sebagai orang Islam patut merasa terkilan (offended) apabila kita melihat patung Jesus? Ataupun kita rasa seperti benda itu tidak mempunyai makna kerana akidah kita pengajaran Kristian itu diselewengkan dalam pebagai bentuk sehingga kepada rupa dan peranan Nabi Isa A.S., jadi Jesus dan patung Jesus itu telah menjadi figura mitos.

Ataupun adakan representasi Jesus dan patung Jesus itu dianggap sebagai penghinaan kepada Nabi Isa A.S. dalam hukum hakam Islam? Sebagai contoh ditonton gambar seorang Kristian yang mencemuh Jesus ataupun melakukan vandalisme ke atas gereja dan patung Jesus. Adakah kita dianggap mengambil peranan pasif dalam penghinaan seorang Rasul Islam?

ZulQ
AHLI
AHLI

Posts : 163
Points : 244
Join date : 28/11/2011

Back to top Go down

Re: Adakah patung Jesus dianggap sebagai penghinaan kepada Nabi Isa A.S.?

Post by thtl on Fri Nov 15, 2013 2:14 pm

Apa jua kesesatan org kafir (ahli kitab=nasara dan yahud) dan musyrikin mmg kita perihatin tapi dasar agama Islam ialah "la ikraahafiddin" maksudnya tak ada paksaan dalam agama. Kita juga pegang surah al-Kaafirun, " untukmu agama kamu dan untukku agama aku." (6)..
Adapun Jesus (Isa AS), dia akan turun semula dan beliau akan buat perrhitungan trakhir dgn penganut yahudi dan kristian yg berjumlah lebih dr 2 bilion sekarang, dia akan hidup selama lebih kurang 40 tahun di bumi dan dia akan hancurkan salib (termasuk patung dirinya sendiri dan patung ibunya Virgin Mary), membunuh babi dan menghapuskan cukai2 yg membebankan kpd manusia (termasuk riba). Ini akidah sunni.

maka kita teruskan dakwah dgn hikmmah dan pelajaran yg baik atau dialog dgn semua penganut agama lain. berhala,, salib dan akidah triniti mereka (Father, Son and Holy spirit), kita tak kacau. kalau dia nak guna kalimah Allah pun lantak dialaa..
sebaba dalam al-Fatihah kita lafaz 17 kali sehari, "ttunjukkan kamu jalan yg lurus, yakni jalan org yg diberi nikmat, jalan salaf, bukan jalan mereka yg dimurkai (yahudi) dan jalan mereka yg sesat (nasara dan penyembah berhala)

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Adakah patung Jesus dianggap sebagai penghinaan kepada Nabi Isa A.S.?

Post by thtl on Fri Nov 15, 2013 2:16 pm

Jika ada orang merosakkan gereja, kita bantu mereka dgn menghubungi polis kerana mengganggu harta awam, kita tidak akan merosakkan gereja dan kuil, hatta dalam perang, Nabi pesan kpd tentera jangan usik gereja, sinagog dan kuil, dan jangan ganggu padri dan rahib mereka...


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Adakah patung Jesus dianggap sebagai penghinaan kepada Nabi Isa A.S.?

Post by ZulQ on Fri Nov 15, 2013 3:39 pm

Jadi dalam konteks hukum hakam Islam pula, jika melihat orang agama samawi memburukkan Tuhan dan seterusnya Nabi (yang mereka percaya dengan akidah mereka yang menyeleweng), adakah sama dengan perbuatan meghina Nabi sebenar? Yakni jika kita duduk diam dan tidak berbuat apa-apa adakah berdosa (menjadi munafik) kerana tidak mempertahankan Nabi?

Saya tanya sebab media massa sekarang banyak dari agama samawi yang menghina agama mereka sendiri. Selalunya saya tak terkilan kerana itu seperti hak dan cara mereka untuk beragama. Tapi kadang-kadang terasa macam "too close to home", ataupun dikhuatiri saya dipertanggungjawab kerana tidak mengambil tindakan.

ZulQ
AHLI
AHLI

Posts : 163
Points : 244
Join date : 28/11/2011

Back to top Go down

Re: Adakah patung Jesus dianggap sebagai penghinaan kepada Nabi Isa A.S.?

Post by thtl on Fri Nov 15, 2013 4:31 pm

kita jaga Nabi Muhammad saw ajelaa...lagipun kat US/UK ni depa liberal dan ada freedom yg luas utk rakyat...kalau kat Malaysia mungkin boleh...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Adakah patung Jesus dianggap sebagai penghinaan kepada Nabi Isa A.S.?

Post by ZulQ on Fri Nov 15, 2013 5:32 pm

Jazak Allah khair ...

ZulQ
AHLI
AHLI

Posts : 163
Points : 244
Join date : 28/11/2011

Back to top Go down

Re: Adakah patung Jesus dianggap sebagai penghinaan kepada Nabi Isa A.S.?

Post by Bani Adam on Fri Nov 22, 2013 4:00 am

Salam,

Jika diteliti, rupa atau patung Jesus yg berlambak itu bukanlah wajah Jesus atau Nabi Isa yang sebenar..... mereka hanya mendakwa bahwa itu adalah rupa atau patung Jesus, dalam erti kata sebenarnya mereka hanya mempergunakan Jesus @ Nabi Isa untuk kepentingan kefahaman agama mereka....

Buktinya lain kaum/bangsa lain pula rupa atau gambar Jesus mereka, perhatikan gambar-gambar Jesus mereka di link ini ---> religiku.wordpress.com/tag/gambar-yesus

_________________
 

Bani Adam
AHLI
AHLI

Posts : 3
Points : 3
Join date : 20/11/2013

Back to top Go down

Re: Adakah patung Jesus dianggap sebagai penghinaan kepada Nabi Isa A.S.?

Post by thtl on Fri Nov 22, 2013 8:06 am

Satu lagi patung Buddha, patung Buddha di Sri Lanka tidak sama dgn Malaysia,Thailand, China atau Japan...Buddha brubah wajahnya mengikut negara

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Adakah patung Jesus dianggap sebagai penghinaan kepada Nabi Isa A.S.?

Post by abu_aisyah on Fri Nov 22, 2013 4:46 pm

dlm sah satu cermah dr.maza,di negara india..patung jesus tu grlap.serupa dgn majoriti warna kulit bangsa india.

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Adakah patung Jesus dianggap sebagai penghinaan kepada Nabi Isa A.S.?

Post by thtl on Fri Nov 22, 2013 9:17 pm

mungkin Virgin Mary, rupa patungnya macam aktres Bollywood

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Adakah patung Jesus dianggap sebagai penghinaan kepada Nabi Isa A.S.?

Post by Sponsored content Today at 9:08 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum