Bilakah kalimah 'insyaAllah' sesuai digunakan?

View previous topic View next topic Go down

Bilakah kalimah 'insyaAllah' sesuai digunakan?

Post by ummuyaser on Tue Jan 10, 2012 5:37 am

Assalamualaikum.
Dalam sidang akbar Dato hassan Ali telah melafazkan kata-kata;
" Demi Allah dia akan terus memperjuangkan Islam"
Ada yang berpendapat sepatutnya Dato Hassan berkata 'InsyaAllah' bukan demi Allah.Adakah Dato Hassan silap? Jika tidak, bila sepatutnya kalimah ni sesuai digunakan?

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Bilakah kalimah 'insyaAllah' sesuai digunakan?

Post by ZulQ on Tue Jan 10, 2012 7:52 am

Salam,

Pada pendapat saya demi Allah itu sumpah (jika berniat bersumpah) ataupun janji. Insya-Allah pula sesuai digunakan untuk perkara2 masa hadapan yang kita tidak ketahui tapi berniat untuk lakukan.

Jika dalam konsep motivasi barat, mereka menekankan perkataan "will", cth "I will do that tomorrow" (saya akan lakukan benda itu esok) ataupun "I will get lots of money" (saya akan dapat duit), mengikut mereka ini dapat meningkatkan keyakinan terhadap diri sendiri. Ini hanyalah perbuatan orang yang menipu diri sendiri.

Umat Islam dianjurkan untuk mengatakan Insya-Allah untuk mengingatkan mereka bahawa Allah sebenarnya yang menetapkan segala sesuatu.


Surah Al-Kahfi ayat 23-24

Dan janganlah engkau berkata mengenai sesuatu (yang hendak dikerjakan): "Bahawa aku akan lakukan yang demikian itu, kemudian nanti".

Melainkan (hendaklah disertakan dengan berkata): "Insya Allah". Dan ingatlah serta sebutlah akan Tuhanmu jika engkau lupa dan katakanlah: "Mudah-mudahan Tuhanku memimpinku ke jalan pertunjuk yang lebih dekat dan lebih terang dari ini"

ZulQ
AHLI
AHLI

Posts : 163
Points : 244
Join date : 28/11/2011

Back to top Go down

Re: Bilakah kalimah 'insyaAllah' sesuai digunakan?

Post by thtl on Tue Jan 10, 2012 10:35 am

"Demi Allah, aku akan terus memperjuangkan Islam"
itu dah masuk dalam bab Fiqh Yamin atau fiqh sumpah. Jika dikatakan,"aku akan terus memperjuangkan Islam" ia tidak kuat, maka utk menguatkannya, maka seseorang bersumpah dengan menyebut Demi Allah. Ia tidak mengapa.
InsyaAllah tidak kuat digunakan dalam konteks ini.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bilakah kalimah 'insyaAllah' sesuai digunakan?

Post by Ad-Dien on Tue Jan 10, 2012 11:41 am


Demi Allah itu menunjukkan ikrar atau sumpah seperti dalam fiqh al-yamin. Kata Demi Allah itu sandarannya lebih kuat kerana menunjukkan perjuangan yang diniatkannya kerana Nya. Afdhal yamin dengan menyebut (Wallahi,Wabillahi Watallahi)untuk mengelakkan yamin ghamus atau Laghwul Yamin.. wallahua'lam


_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bilakah kalimah 'insyaAllah' sesuai digunakan?

Post by thtl on Tue Jan 10, 2012 1:32 pm

Afdhal yamin dengan menyebut (Wallahi,Wabillahi Watallahi)

apa pasal pulak Dr Hasan Ali nak kena lafaz camtu?? itu lafaz DYMM YDPA bila naik takhta je...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bilakah kalimah 'insyaAllah' sesuai digunakan?

Post by Ad-Dien on Tue Jan 10, 2012 10:12 pm

thtl wrote:
Afdhal yamin dengan menyebut (Wallahi,Wabillahi Watallahi)

apa pasal pulak Dr Hasan Ali nak kena lafaz camtu?? itu lafaz DYMM YDPA bila naik takhta je...hehehe

hehe..saje lah..contoh jer...
baiah rasanya dulu tak da sampai macam tu kot..wallahua'lam

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bilakah kalimah 'insyaAllah' sesuai digunakan?

Post by Sponsored content Today at 2:57 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum