Tangan bau najis pegang benda lain

View previous topic View next topic Go down

Tangan bau najis pegang benda lain

Post by musso on Mon Nov 18, 2013 10:43 am

Salam 
Cerita bermula semasa melihat enjin kereta kawan yang baru balik dari bengkel. Kemudian saya sedar ada tanah atau najis melekat di tayar kereta tersebut, tetapi selepas memeriksa seluar saya, tiada sebarang kesan di seluar saya.
kemudian saya bertolak ke supermarket dengan kereta saya. Sewaktu memilih barangan, saya terbau najis di tangan saya, dan saya tak pasti dari mana datangnya, malah tidak kelihatan sebarang kesan. Saya terus membuat pembelian. Kemudian bila dicium, tangan saya tidak berbau lagi.
Sampai di rumah, saya mula musykil, apa hukumnya semua benda/barang/peralatan yang telah saya pegang dan beli. Tangan saya telahpun saya basuh, tetapi semua yang lain seperti kereta (pintu/steering/tombol gear/seatbelt)/wallet/handphone/ belian di supermarket dan sebagainya.
Saya mulanya beranggapan najis di tangan tidak berpindah ke tempat lain, kerana yang ada hanya bau, dan tiada sebarang kesan bau di tempat yang saya sentuh. tetapi saya musykil sekarang. Seorang lagi ustaz berkata perlu dibasuh semua benda itu dan menjadi kesulitan jika hendak dilaksanakan.
Mohon pendapat tuan.
Jazakallah 

musso
AHLI
AHLI

Posts : 1
Points : 3
Join date : 18/11/2013

Back to top Go down

Re: Tangan bau najis pegang benda lain

Post by thtl on Mon Nov 18, 2013 11:42 am

apa yg ghaib dari kita tak usah pikir, sbb ia adalah spark atau percikan syaithan utk memulakan penyakit was-was.
asalnya ada suci dan kita tahu dalam urusan harian kita mmg akan ada tersentuh najis sedikit sebanyak sebab tu bila kita nak solat, kita berwudhuk, dan kita nak makan kita basuh tangan. itu saja yg kita kena pikir dan amalkan. Namun, apa yg ghaib, jika ia jangkit pada pakaian, ia dimaafkan sebab kita tidak tahu. hukum di angkat dari kita jika kita tidak tahu.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

ahli baru

Post by sitisu on Wed Dec 04, 2013 7:33 am

assalamualaikum.. minta maaf..saya member baru di sini. ingin bertanya tetapi tak tahu di mana nak buka post...
boleh saya bertanya melalui post reply ni?

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: Tangan bau najis pegang benda lain

Post by sitisu on Wed Dec 04, 2013 8:21 am

okkk.. saya dah tahu nak post kat mana setelah menjelajah laman ni.. hmmmm.

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: Tangan bau najis pegang benda lain

Post by Sponsored content Today at 9:05 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum