Makanan popular di negeri anda

View previous topic View next topic Go down

Makanan popular di negeri anda

Post by Nizam on Tue Nov 19, 2013 7:05 pm

Assalammualaikum
Jom kongsi info tentang makanan yang popular di negeri-negeri di negara kita

Ana di penang

Makanan yang famous:

- Nasi kandar
- Nasi biryani
- Pasembur
- Sup mamak
- Char koey teow

Setahu ana kedah terutamanya di kulim yang berhampiran ngan penang terkenal dengan gulai kawah batang pisang.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Makanan popular di negeri anda

Post by thtl on Tue Nov 19, 2013 9:56 pm

yg baguih, kalau:
(sebab makanan popular bg setiap negeri ni mmg org dah tau..
Kelantan: nasi dagang, nasi kerabu daging bakar, sup atau kari gearbox, nasi ulam kampung, laksa, tomyam)
terengganu: nasi dagang, keropok lekor
pahang, gulai ikan patin sungai pahang

Nasi kandar
antara restoren yg terbaik dan saya rekomen ialah:
Nama premis
lokasi dan GPS koordinate...
show photo (kalau ada)

Mee Kari power
nama restoren
lokasi/photo
itu baru best jadi rujukan

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Makanan popular di negeri anda

Post by Nizam on Wed Nov 20, 2013 4:09 pm

Butterworth:

Nasi Kandar Jamal Mohammed



- Nasi kandar terbaik di Butterworth, kami selalu tunggu jam 9 pagi untuk makan kari ikan panas2. Murtabak dagingnya besar, sedap. Harga hanya RM6



Roti canai nya juga lembut dan roti cheesenya sedap

Waktu malam sekitar pukul 12 rasanya, restoran ditutup dan mereka akan berniaga nasi di bawah sebuah pokok ketapang di hadapan kedai, malam orang beratur memang panjang, so ia dinamakan nasi kandar beratur pokok ketapang.



Lokasi: Jalan kampung benggali, Butterworth, dekat ngan rumah tok ana. Dari jeti lebih kurang 15 minit.




Sup mamak Nasi Dalca

Warung ni dibuka tepi jalan sekitar jam 7 ptg hingga 2 pagi (untuk sup)

lokasi: sebelah Nasi kandar beratur pokok ketapang.

Sup yang sangat berempah, boleh pilih nak taruh ayam ker, daging ka, perut ka, kambing ka.


_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Makanan popular di negeri anda

Post by Mohamad hafiz on Thu Nov 21, 2013 2:30 am

Like Like Like

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Makanan popular di negeri anda

Post by thtl on Thu Nov 21, 2013 8:36 am

syukran bro CEO....barulah terliur nak pi Penang....

MH, mana foto laksa sarawak terbaik di Mukah?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Makanan popular di negeri anda

Post by Nizam on Thu Nov 21, 2013 8:39 am

Ana teringin nak makan gulai tempoyak patin pahang punya. Budu pun ana nak try rasa.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Makanan popular di negeri anda

Post by thtl on Thu Nov 21, 2013 8:58 am

gulai patin dan budu tu ada di mana-mana, tapi yg terbaik patin tu kena makan di negeri asalnya, patin, di Pahanglaa, jika ada trip atau melancung ke Pahang, kontek Tuan Hakim abg Bob, dan kalau ke Kelantan, mungkin ketika My dan ana ada di sana...tempat ori makanan tu barulah semuanya ori... namun di Klang Valley, restoren nasi ulam budu ni mmg common.
Sekitar USJ saja ada 4 restoren yg ada budu dan ulam. Tapi patin yg ada di Klang Valley kebanyakan impot dari Perak...rasanya tak sedap sebab bela dalam kolam/lombong dan kasi makan perut ayam.

*budu, nama komersilnya Sos Bilis.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Makanan popular di negeri anda

Post by iman_taqwa on Thu Nov 21, 2013 12:11 pm

Nizam wrote:Ana teringin nak makan gulai tempoyak patin pahang punya. Budu pun ana nak try rasa.
Gi Temerloh. Memang tak menyesal! Like Like Like 

iman_taqwa
Moderator
Moderator

Posts : 72
Points : 74
Join date : 24/11/2011
Location : Kuala Lumpur

http://tajdid-dakwah.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Makanan popular di negeri anda

Post by iman_taqwa on Thu Nov 21, 2013 12:12 pm

Dah dua bulan tak penang. Rindu dengan makanan penang yang best best belaka. Smile

iman_taqwa
Moderator
Moderator

Posts : 72
Points : 74
Join date : 24/11/2011
Location : Kuala Lumpur

http://tajdid-dakwah.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Makanan popular di negeri anda

Post by Nizam on Thu Nov 21, 2013 5:30 pm

Benar thtl

Mcm nasi kandar la penang terutama di island memang best

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Makanan popular di negeri anda

Post by iman_taqwa on Fri Nov 22, 2013 4:58 am

Like Like Like 

iman_taqwa
Moderator
Moderator

Posts : 72
Points : 74
Join date : 24/11/2011
Location : Kuala Lumpur

http://tajdid-dakwah.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Makanan popular di negeri anda

Post by Ad-Dien on Fri Nov 22, 2013 12:25 pm

iman_taqwa wrote:
Nizam wrote:Ana teringin nak makan gulai tempoyak patin pahang punya. Budu pun ana nak try rasa.
Gi Temerloh. Memang tak menyesal! Like Like Like 
Sesuai lah dengan nama jolokan daerah saya ni. Temerloh Bandar Ikan Patin.

Ada macam-macam jenis ikan patin di sini dan rasanya tak sama dengan patin di tempat lain. Mungkin sebab faktor air sungai pahang (yang bersih lagi disukai patin Smile  ).

Kalau nak makan ikan patin masak tempoyak yang original datanglah temerloh. Tapi hati-hati, jangan main order jenis ikannya. Buruk akibatnya nanti. hehe

Berapa ramai orang luar pahang "kering" lepas makan ikan patin. Kena bayar hingga 2-3 K. Garu kepala. Lagi-lagi kalau kepala ikan patin. Beberapa kali masuk akhbar kes macam ni.

Smile 

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Makanan popular di negeri anda

Post by thtl on Fri Nov 22, 2013 1:46 pm

snap gambar hantar lapuran kat kementerian HEP (hal ehwal pengguna), salah tak pamir harga makanan tu..hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Makanan popular di negeri anda

Post by abu_aisyah on Fri Nov 22, 2013 4:41 pm

2-3 k???!!!biar btul din?

skrng sy menetap diipoh.makanan istimewa lagi lazat saya jmpe kat tambub, mee udang.org perak kate kene pegi kuala kangsar nak makan mee udang ni.kate mereka,selak udang jmpe mee.

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Makanan popular di negeri anda

Post by thtl on Fri Nov 22, 2013 9:20 pm

betul, kalau kita makan ramai, misalnya, 4-5 biji kereta, kereta pulak, Merz, BMW, estima, alphard...

dia caj harga Patin liar (wild patin)...sedangkan ia patin sangkar je..hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Makanan popular di negeri anda

Post by Ad-Dien on Tue Nov 26, 2013 11:55 am

thtl wrote:betul, kalau kita makan ramai, misalnya, 4-5 biji kereta, kereta pulak, Merz, BMW, estima, alphard...

dia caj harga Patin liar (wild patin)...sedangkan ia patin sangkar je..hehehe
Ya betul, yang mahal tu patin buah dan patin sungai yang bukan ternak tu. Memang mahal. Tapi kalau orang luar yang tak tahu, dan biasanya order patin buah tu.. ada sesetengah peniaga yang tak bertanggungjawab buat macam yang ustaz thtl cakap tu.

walhal tu patin sangkar je..

Tak patut.

sesetengah tempat je lah. Tak semua Smile 

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Makanan popular di negeri anda

Post by thtl on Tue Nov 26, 2013 2:01 pm

Kalau kat Temerloh, kita kena ada sahabat Temerloh yg tunjukkan tempat yg OK, kena kontek Ust Alamghiri dulu..atau ust Dien Kardawi

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Makanan popular di negeri anda

Post by Nizam on Wed Dec 04, 2013 2:51 am

Hari tu mak mertua ana ada buat sambal tempoyak.

Sedap tempoyak. Ana pi tesco beli yang dibotolkan.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Makanan popular di negeri anda

Post by thtl on Wed Dec 04, 2013 7:00 am

sambal tempoyak pun dah dikomesilkan?
apa brand?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Makanan popular di negeri anda

Post by Sponsored content Today at 7:55 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum