Situasi semasa perang

View previous topic View next topic Go down

Situasi semasa perang

Post by Solah on Thu Nov 21, 2013 3:44 pm

Salam

Soalan saya berkaitan fiqh perang. Harapnya tak terlampau rumit. Smile

1. Apakah pandangan Islam terhadap collateral damage? Contohnya tembak pelancar roket dari Gaza ke arah berek tentera Israel. Tapi ada kemungkinan berek tu ade non-military personnel atau pun roket tu ada peluang agak tinggi tersasar ke arah bangunan lain. Masih boleh serang atau tak?

2. Jika kehabisan peluru, bolehkah menyerbu pihak musuh dengan pedang ala ala banzai tentera jepun Untuk mengelak diri daripada ditangkap dan kemungkinan diseksa? Adakah ini dikira bunuh diri atau satu jalan syahid?

3. Adakah covert operation seperti assassination ketua-ketua tentera musuh dibenarkan dalam Islam semasa tengah berperang?

4. Adakah arahan panglima perang (general) itu mutlak dan tidak boleh diingkari orang bawahan? Contohnya arahan general ialah pertahan satu kedudukan secara habis-habisan. Setelah berperang beberapa tempoh dan disebabkan beberapa faktor, kapten mengeluarkan arahan untuk buat 'tactical withdrawal' ke kedudukan lebih advantageous untuk bertahan. Salah ke tak arahan kapten tu yang menyalahi arahan umum si general?

Solah
AHLI
AHLI

Posts : 114
Points : 187
Join date : 07/01/2012
Age : 34
Location : Penang

Back to top Go down

Re: Situasi semasa perang

Post by thtl on Thu Nov 21, 2013 8:09 pm

ana kekurangan bahan rujukan, sebab kitab2 mega ana semua ada kat Malaysia, antara kitab penting dalam bab ni ialah al-Mustasyfa karya al-Ghazali, Majmu' Fatawa lil syaikhul islam, Fiqh Jihaad oleh DYQ, Turuq hukmiyah, I'lam al-Muwaqqi'ien.
Maka ana akan pelan2 jawab satu-satu menggunakan bahan2  e-book di internet...ini akan makan masa sikitlah. sebab fiqh perang dah jauh berubah dari perang zaman dulu dgn pedang dan panah, ke zaman kini menggunakan senjata2 canggih. harap sabar dan kalau saya tak dapat jawab, saya akan jawab tak dapat jawab kerana kurang bahan rujukan.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Situasi semasa perang

Post by thtl on Thu Nov 21, 2013 8:54 pm

1. Boleh, sebab niat pelancarang roket tu asalnya kpd sasaran military, dan jika ia terkena civilians yg bekerja di berek tentera atau ia tersasar ia dimafkan.
Dalil ialah serangan lastik gergasi yang dilakukan oleh Nabi saw kpd penduduk Ta'if yg berkubu dalam kota Ta'if. Tujuan lastik itu utk merobohkan tembok dan melumpuhkan tentera di dalamnya, namun jika ada org awam yg kena ia bukan di sengajakan.

link:
kota Ta'if dilastik

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Situasi semasa perang

Post by thtl on Fri Nov 22, 2013 1:54 pm

2. kamikaze.
Hukumnya boleh, sebab ia dilakukan sendiri oleh cucu Nabi saw, al-Husin bin Ali ra ketika rombongan beliau cuma 100 orang sahaja dan dikepung oleh tentera Ibn Ziyad, Gabenor Kufah yg berjumlah 4,000. al-Husin tetap lawan, sehingga kepala baginda di pancung. Cuma kena jaga niat, jangan niat bunuh diri, niat mati syahid.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Situasi semasa perang

Post by ZulQ on Fri Nov 22, 2013 8:07 pm

Salam,

Bagaimana pula dengan memanipulasi kepercayaan kaum kafir terhadap diri mereka sendiri? Saya tiada informasi yang kukuh tetapi seingat saya pernah terbaca tentang kisah perang dahulu satu kaum berperang dengan kaum Mesir yang mempercayai dewa kucing. Kaum yang berperang dengan kaum Mesir tersebut membawa kucing dan melemparkan kucing dalam perang tersebut, Kaum Mesir tidak berani serang kerana kepercayaan mereka lalu mereka kalah.

Dalam bab perang moden pula seorang CIA bernama Edward Langsdale mempraktik perang psikologi. Dia menerbitkan buku tilik nasib untuk mengapikan kepercayaan khurafat orang Vietnam supaya Vietcong akan teperdaya jika mereka mengambil nasihat pada penilik nasib. Dia juga sanggup memateri kepercayaan orang Filipina dalam mempercayai pontianak/vampire Filipina "Aswang" dengan mengorkestrasi kejadian mangsa "Aswang" melalui metod mengeringkan darah orang yang dibunuh.

Pada pendapat saya dalam Islam metod-metod sebegini amat ekstrem untuk diamalkan kerana dia menguatkan lagi kerpercayaan musuh terhadap apa yang dipercayai mereka. Tetapi dalam keadaan betul-betul darurat WA.

ZulQ
AHLI
AHLI

Posts : 163
Points : 244
Join date : 28/11/2011

Back to top Go down

Re: Situasi semasa perang

Post by thtl on Fri Nov 22, 2013 9:16 pm

ZQ,
hukumnya boleh.
dali AQ:
وَمَكَرُوا وَمَكَرَ الله وَاللهُ خَيرُ المَاكِرِينَ


AQS 3:54 [Mereka itu melakukan muslihat dan tipudaya kepada Allah dan Allah membalas muslihat mereka dan Allahlah sebaik-baik pembuat muslihat dan tipudaya (bagi membalas tipudaya mereka]
Bila Allah menisbahkan dirinya dgn makar dan tipudaya, maka bermakna kita boleh melakukannya

dalil hadis:

الحرب خدعة


“Perang itu ialah satu tipu daya” (HR Bukhari no. 3030 & Muslim no. 1740 )

tipudaya ni asalnya haram, tapi dalam perang, ianya adalah strategi juga.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Situasi semasa perang

Post by Solah on Sat Nov 23, 2013 5:47 am

Terima kasih Syeikh. Baru saya tau Rasulullah SAW pernah guna catapult.

Solah
AHLI
AHLI

Posts : 114
Points : 187
Join date : 07/01/2012
Age : 34
Location : Penang

Back to top Go down

Re: Situasi semasa perang

Post by thtl on Wed Nov 27, 2013 9:29 pm

3. Hukum covert operation
Jawab: ianya harus, berdasarkan hadis Muslim, "al-Harb Khid'ah" (perang adalah tipudaya)
Ia juga harus berdasarkan National Security Act, USA, 1947 yg mana USA boleh melakukan covert operation yang hanya dikendalikan oleh CIA (Agensi Perisikan Pusat), juga Mossad (agensi prisikan Israel), MI6 (UK) dan KGB (Soviet). Jika musuh melakukannya, maka kita juga melakukan yang setimpal dgn mereka. WA

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Situasi semasa perang

Post by Dodo Don on Sat Nov 30, 2013 8:54 pm

Kalau perang pilihanraya apakah dibolehkan melakukan tipudaya ini?

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: Situasi semasa perang

Post by thtl on Sat Nov 30, 2013 9:46 pm

PRU sebagai perang adalah petunjuk aras demokrasi yg diamalkan dalam negara tsb masih di tahap rendah.
dalam negara yg mengamalkan demokrasi yg matang, ia bukan dalam suasana perang. malah perang poster pun tak ada di US atau UK. Kebanyakan lebih fokus kpd debat di saluran TV dan internet, tak ada lagi ceramah-ceramah terbuka.
Rakyat kena diberi lebih banyak kesedaran bahawa PRU sepatutnya aman dan bukannya perang. Apa jua tindakan penipuan dan salah guna kuasa adalah salah di sisi SPR dan agama, antaranya pemalsuan daftar pemilih, pengundi hantu, pemberian MyKad kpd PATI, penipuan peti undi, Undi Pos, dsbnya.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Situasi semasa perang

Post by thtl on Sat Nov 30, 2013 10:02 pm

4. arahan commander kat medan perang tu adalah mutlak, ini diamalkan oleh semua tentera tak kira Islam atau non-Muslim.
Ini yg berlaku di Uhud,

Dalil:
AQS 3:165 [Dan mengapa ketika kamu ditimpa musibah (pada peperangan Uhud), padahal kamu telah menimpakan kekalahan dua kali lipat kepada musuh-musuhmu (pada peperangan Badar), kamu berkata: "Darimana datangnya (kekalahan) ini?" Katakanlah: "Itu dari (kesalahan) dirimu sendiri". Sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas segala sesuatu]

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Situasi semasa perang

Post by Solah on Sun Dec 01, 2013 4:11 am

Tq Syeikh. Semua soalan telah terjawab. Like 

Solah
AHLI
AHLI

Posts : 114
Points : 187
Join date : 07/01/2012
Age : 34
Location : Penang

Back to top Go down

Re: Situasi semasa perang

Post by Sponsored content Today at 3:15 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum