BETULKAH KENYATAAN MUFTI KEDAH NI?

View previous topic View next topic Go down

BETULKAH KENYATAAN MUFTI KEDAH NI?

Post by ummuyaser on Sat Nov 23, 2013 1:14 am

Wassalam Betul kah apa yang dikatakan oleh Mufti Kedah ini bahawa Wahabi mengatakan 'duduk' Allah itu macam duduk kera. 'tangan Allah' itu sentuh taik? Naudzu billah min dzzlik...


_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: BETULKAH KENYATAAN MUFTI KEDAH NI?

Post by Solah on Sat Nov 23, 2013 5:58 am

Memang dah maklum ustaz atau ulama' yang berfahaman keras asyairah tolak habis-habisan semua unsur-unsur 'wahabi'. Jadi contoh-contoh fahaman & amalan 'wahabi' ni pun dikhabarkan secara melampau dan tak betul. Ada sampai label wahabi ni dajjal dan macam-macam lagi. Tapi dari satu segi ada jugak salahnya geng wahabi-salafi yang terlampau keras ni.

Zaman sekarang ni kita memerlukan orang yang aliran sederhana seperti UZAR, DYQ, Dr Abdul Basit, etc. Tradisionalist vs Wahabi-Salafi ni dah lama dan tak boleh settle, jadi kita perlukan pendekatan merapatkan 2 golongan ni. Sekadar pandangan saya.

Solah
AHLI
AHLI

Posts : 114
Points : 187
Join date : 07/01/2012
Age : 34
Location : Penang

Back to top Go down

Re: BETULKAH KENYATAAN MUFTI KEDAH NI?

Post by thtl on Sat Nov 23, 2013 9:37 am

Like 

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: BETULKAH KENYATAAN MUFTI KEDAH NI?

Post by Solah on Sun Nov 24, 2013 5:09 am

Dr Asri jawab:_

http://al-ahkam.net/home/mufti-kedah-dakwa-wahabi-begitu-dan-begini-apa-dr-maza-jawab

Solah
AHLI
AHLI

Posts : 114
Points : 187
Join date : 07/01/2012
Age : 34
Location : Penang

Back to top Go down

Re: BETULKAH KENYATAAN MUFTI KEDAH NI?

Post by Solah on Sun Nov 24, 2013 5:31 am

Sebenarnya bende2 macam ni agak memalukan. Kita mengharapkan golongan ilmuan seperti mufti ni menjadi 'vanguard' untuk menggempur syiah, tapi bila diorang ni sendiri tak memahami secara menyeluruh dan tiada toleransi antara aliran ASWJ, maka Syiah pun lagi la tengok kita ni lekeh sangat.

Bulan lepas Z al-Ghari pun buat bende sama jugak dalam ucapannya kat Penang. Lepas habis hentam Syiah, hentam Salafi-Wahabi pulak.

Aiyoyo ini macam ka....

Solah
AHLI
AHLI

Posts : 114
Points : 187
Join date : 07/01/2012
Age : 34
Location : Penang

Back to top Go down

Re: BETULKAH KENYATAAN MUFTI KEDAH NI?

Post by ummuyaser on Sun Nov 24, 2013 2:13 pm

Kat N.Sembilan pula Dato Fuad Kamaludian Al Maliki. Sewaktu mengisi masa program beliau dijemput menerangkan doktrin Syiah yang beliau keluarkan:P, sempat lagi hentam Wahhabi.

Mereka ni sedikit pun tak fikir bahawa kelakuan mereka dan sikap anti Wahhabi mereka tu menjengkelkan. Petang hari dia ceramah tu, ada orang call Jab. Mufti marah-marah sambil tanya; "Esok dio lagi ko??" Sampai pegawai pun naik risau takut orang tak datang.

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: BETULKAH KENYATAAN MUFTI KEDAH NI?

Post by thtl on Mon Nov 25, 2013 11:00 am

N9, kedah, pahang dan selangor merupakan kawasan2 merah bagi manhaj salafiyah....sesiapa yg nak buat program sunnah kat empat state ni kena full alert kerana dikhuatiri akan diserbu oleh mereka sebab mereka dah isytiharkan TIDAK kpd wahabiah, apa jua yg dibawa dari saudi arabia

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: BETULKAH KENYATAAN MUFTI KEDAH NI?

Post by Ad-Dien on Tue Nov 26, 2013 12:19 pm

thtl wrote:N9, kedah, pahang dan selangor merupakan kawasan2 merah bagi manhaj salafiyah....sesiapa yg nak buat program sunnah kat empat state ni kena full alert kerana dikhuatiri akan diserbu oleh mereka sebab mereka dah isytiharkan TIDAK kpd wahabiah, apa jua yg dibawa dari saudi arabia
sedihnya..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: BETULKAH KENYATAAN MUFTI KEDAH NI?

Post by thtl on Tue Nov 26, 2013 1:58 pm

Pahang ni tiga serangkai: syiah, ajaran Tuhan Harun dan ajaran Wahabi...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: BETULKAH KENYATAAN MUFTI KEDAH NI?

Post by abufaqeeh on Wed Nov 27, 2013 4:32 am

sudah tiba masanya mufti dilantik berdasarkan ilmu bukan berdasarkan kekananan dalam jawatan kerajaan.

perlis sudah melaksanakannya, negeri lain bila nak ikut.

abufaqeeh
AHLI
AHLI

Posts : 48
Points : 55
Join date : 25/05/2012
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: BETULKAH KENYATAAN MUFTI KEDAH NI?

Post by thtl on Wed Nov 27, 2013 9:43 am

almost impossible...setiap regim akan pastikan institusi agama, khususnya pejabat mufti negara menyokong mereka, ini termasuk di saudi arabia, Egypt, all mufti posts adalah political appointment...not meritocracy

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: BETULKAH KENYATAAN MUFTI KEDAH NI?

Post by thtl on Wed Nov 27, 2013 9:44 am

Bahkan kerusi Syaikhul Azhar (Rektor) adalah juga perlantikan kerajaan. Dulu post tsb dilantik oleh Majlis Syura al-Azhar

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: BETULKAH KENYATAAN MUFTI KEDAH NI?

Post by abufaqeeh on Thu Nov 28, 2013 10:12 am

thtl wrote:Bahkan kerusi Syaikhul Azhar (Rektor) adalah juga perlantikan kerajaan. Dulu post tsb dilantik oleh Majlis Syura al-Azhar
Crying or Very sad 

abufaqeeh
AHLI
AHLI

Posts : 48
Points : 55
Join date : 25/05/2012
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: BETULKAH KENYATAAN MUFTI KEDAH NI?

Post by abufaqeeh on Thu Nov 28, 2013 10:17 am

tak nampak mufti yang betul2 zuhud, rendah diri, berilmu tinggi, berpengaruh kuat dalam masyarakat di malaysia pada masa kini yang boleh dijadikan idolakan.

abufaqeeh
AHLI
AHLI

Posts : 48
Points : 55
Join date : 25/05/2012
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: BETULKAH KENYATAAN MUFTI KEDAH NI?

Post by Ad-Dien on Thu Nov 28, 2013 12:22 pm

thtl wrote:Pahang ni tiga serangkai: syiah, ajaran Tuhan Harun dan ajaran Wahabi...
Mencabar duduk kat pahang ni Smile 

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: BETULKAH KENYATAAN MUFTI KEDAH NI?

Post by abgbob on Mon Dec 02, 2013 4:06 pm

sebenarnya pengaruh tak kuat mana pun berbanding selangor kedah dalam hal ajaran syiah,Ajaran Harun ni bercampur dengan operasi labu peram..ala pak man telo..wahabi?mana ada kat sini hehehehe..cumanya Abu syafiq(asal sekitar paya pasir Chenor)..mak dia org kuat muslimat sebuah parti..ada sekolah lagi,dia la ni..duk canang tum tam tum tam..sesat sana sesat sini..tubuh lak Persatuan Ahli sunnah...diangkat jadi Pres

abgbob
VIP
VIP

Posts : 41
Points : 43
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: BETULKAH KENYATAAN MUFTI KEDAH NI?

Post by thtl on Mon Dec 02, 2013 8:35 pm

syukran, dgn kata lain, suasana di Pahang masih terkawal.
Kes pembunuhan Pengarah Penguatkuasa Jaip tu dah setakat mana dah?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: BETULKAH KENYATAAN MUFTI KEDAH NI?

Post by abu_firdaus on Tue Dec 03, 2013 5:22 am

dengar berita dah selesai dgn tertangkapnya sekumpulan suspect & senjata yg digunakan

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: BETULKAH KENYATAAN MUFTI KEDAH NI?

Post by thtl on Tue Dec 03, 2013 8:55 pm

cuma tak tau geng mana? samada syiah atau mafia atau geng Tuhan Harun

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: BETULKAH KENYATAAN MUFTI KEDAH NI?

Post by abgbob on Wed Dec 04, 2013 5:08 am

Semua saspek yg ditahan reman..pistol dirampas menjurus pada pengikut ajaran harun.Cumanya tak tahu lagi setakat mana perkembangan sisatan,semua saspek masih lg direman.Kes harun dan pengikut hanya sekitar mengutip deposit tanpa lesen(kes BNM)penipuan(kes polis)dan ajran meragukan/memiliki dokumen bertentangan dgn ajaran Islam(syariah).

Hari ini sepatutnya Harun dan 6 pengikut di hadapkan ke MS Kuantan..tp dek kerana Kuantan lumpuh banjir termasuk mahkamah ampoh/naik air..kes tangguh.Esok reman tamat...so tahu lagi samada sambung atau tidak reman tu.

abgbob
VIP
VIP

Posts : 41
Points : 43
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: BETULKAH KENYATAAN MUFTI KEDAH NI?

Post by thtl on Wed Dec 04, 2013 7:01 am

syukran atas info...info yg terus dari sumber asal...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: BETULKAH KENYATAAN MUFTI KEDAH NI?

Post by Sponsored content Today at 3:39 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum