Kalendar gregorian vs calendar hijrah (islam)

View previous topic View next topic Go down

Kalendar gregorian vs calendar hijrah (islam)

Post by yat on Tue Nov 26, 2013 2:58 am

http://syedsoutsidethebox.blogspot.com/2013/11/arab-calendar-cannot-tell-time-too-well.html

antara point2 dia:

1. Kalendar geogrian dapat kira waktu lebih tepat. misalnya dari article
So using the Gregorian calendar and some calculation you can know quite exactly what time was the sunset in the Falkland Islands 94 years ago on December 19, 1919. You can also know if it was winter, summer, monsoon or the dry season on that date in the Falklands. This is knowing the time in the past.

The Arabic calendar cannot tell you this. If someone asks you what was the winter month (in the Arabic calendar) on the Falklands a hundred years ago before today it will be very difficult.

2. Thk anak bulan pada eidul fitri adan adha, awat bulan lain tak tgk anak bulan?

3. Tahun hijrah tempat2 lain tak sama, kat arab lain, kat australia lain

dan banyak lagi....point dia banyak make sense, tapi perlu saya tekankan lagi, dia ini quranist, atau lebih mudah, anto hadis.....

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Kalendar gregorian vs calendar hijrah (islam)

Post by abu_firdaus on Tue Nov 26, 2013 6:45 am

tgk komen berbahasa melayu kat bawah tu pun mengerikan.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Kalendar gregorian vs calendar hijrah (islam)

Post by thtl on Tue Nov 26, 2013 10:11 am

tak boleh komen sbb ana tak belajar Ilmu Falak. Tapi kalendar Islam ni utk 20 tahun kedepan pun dah boleh cetak...sekqrang 1435, kalendar 1450 pun boleh produce kalau nak.
kat internet dah ada calendar Converter, cuba search Google, calendar converter, maka keluarlah template utk convert gregorian>hijra or vice versa, atau calendar Hebrew atau Hindu atau Persian...
I think ia saja nak dijadikan isu, atau mereka belum pernah cuba Calendar Converter kat internet...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kalendar gregorian vs calendar hijrah (islam)

Post by yat on Tue Nov 26, 2013 11:10 am

salah satu point dia nak tentu ramadhan atau raya haji, tgk anak bulan....so kalendar hijrah arab saudi tak sama dgn malaysia....tapi dia punya point dia raised, kenapa tak tgk anak bulan muharram ke, atau ikut islam memang tak payah, hanya penentuan ramadhan, syawal dan zulhijjah saja?

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Kalendar gregorian vs calendar hijrah (islam)

Post by thtl on Tue Nov 26, 2013 1:52 pm

Dr Yat,

masalah utama ialah majoriti mazhab ni masih enggan meninggalkan ru'yah Hilal. Sebab mereka yakin, ini adalah perintah Nabi saw. Namun, DYQ menyeru ditinggalkan amalan melihat anak bulan ni dan rely 100% on falakiah/hisab falakiah. Kalau kita ikut fatwa DYQ ni , maka isu yg ditimbulkan oleh GAH tu tak timbul lagi...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kalendar gregorian vs calendar hijrah (islam)

Post by Sponsored content Today at 9:09 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum