Pendakwah Bebas sertai Parti Politik

View previous topic View next topic Go down

Pendakwah Bebas sertai Parti Politik

Post by najib76 on Mon Dec 02, 2013 5:05 am

Salam 

Perkembangan mutakhir ...UMNO telah melantik seorang pendakwah bebas sertai MT ...
1. apa PRO dan KONTRA kepada UMNO
2. adakah salah jika mana2 pendakwah ingin sertai UMNO
3. mampukah UMNO berubah kepada lebih baik

mohon dibincangkan
avatar
najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Pendakwah Bebas sertai Parti Politik

Post by abgbob on Mon Dec 02, 2013 4:07 pm

kalau dah jodoh tak kemana...mudahan ada kebaikan dan kemanfaatan.

abgbob
VIP
VIP

Posts : 41
Points : 43
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Pendakwah Bebas sertai Parti Politik

Post by thtl on Mon Dec 02, 2013 8:29 pm

1. pro, UMNO perlukan wajah baru utk menjadikan ia sentiasa segar dan releven. contra: ahli yg terus dilantik menjadi MT tanpa naik melalui perjuangan akar umbi (grassroot) tidak dapat survive dlm amnu.
2. pendakwah tidak salah menyertai amnu kerana ia adalah parti orang Islam dan penguasa bumi Malaysia. tidak salah bersamanya kerana sebelum ini dalam sejarah Islam yg panjang, ada ulamak yg brkhidmat dgn khilafah yg kejam. yg penting, pendakwah tsb ada kekuatan, amanah dan objektif yg jelas. yg salah kalau dia masuk amnu kerana habuannya lebih baik.
3. Ya, sebab rakyat semakin celik politik dan celik broadband. UMNO kena jadi lebih baik, kalau tidak dia akan kalah dalam PRU yg akan datang.
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Pendakwah Bebas sertai Parti Politik

Post by alDayyan on Tue Dec 03, 2013 3:26 am

kadang2 saya tengok pengikut2 politik yg so called senafas dan bernafas dalam perjuangan Islam mempertikai dan memperlecehkan empunya diri dalam menyertai umno.

pelik la, hal mcm ni pun sampai berebut2 nak jadi bodoh dan berlumba2 menjadi jahil hanya kerana isu2 politik? alahaii..

siap berdebat2 sampai masuk bab2 fitnah keji mengeji.. kdg2 saya tertanya2.. adakah page2 politik malaysia ni di kawal sepenuhnya oleh org2 yg jahil totok dgn hukum agama atau budak2 belasan tahun je yg handle?

klu la betul org2 jahil yg memperjuangkan agama (kononnya), maka no wonder la parti tu x pernah menang..

dalam isu ni, adakah berdosa utk pemimpin setiap parti x ambil port dgn galagat org2 bawahan mereka?
adakah menjadi tanggungjawab pemimpin memperbetulkan apa yg x betul terhadap anak2 buah/pengikut2nya? kalau x bertanggungjawab, maka pemimpin tu akan menanggung dosa yg sama juga ke?

adakah itu merupakan satu saham utk ke neraka juga?

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 48
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Pendakwah Bebas sertai Parti Politik

Post by thtl on Tue Dec 03, 2013 9:15 pm

ya, pemimpin akan diprtanggungjawabkan, sebab setiap pemimpin akan dipertanggujawabkan ke atas anak buahnya(maksud hadis, "kullukum raa'in wa mas'ulun 'ala ra'iyyatih"...
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Pendakwah Bebas sertai Parti Politik

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum