bau melekat pada seluar anak pakai pampers.

View previous topic View next topic Go down

bau melekat pada seluar anak pakai pampers.

Post by sitisu on Thu Dec 05, 2013 5:49 am

Ada orang bertanya..
1. bagaimanakah keadaan seluar anaknya yang berbau najis kencing atau tahi ( biasanya buang air besar ) sedangkan anaknya memakai pampers. dia yakin seluar itu bersih dan tiada kebocoran berlaku pada pampers tu dan seluar itu juga kering. yang ada hanya bau melekat pada seluar tu. dikira bernajis atau tidak seluar tersebut?

- bagi saya seluar itu tidak bernajis kerana tiada berlaku perpindahan ain ( najis ) tu pada seluar anaknya. hanya ada bau sahaja. itu tidak dikira bernajis. jadi seluar tu tak perlulah nak diasingkan daripada baju lain dan boleh terus masuk mesin basuh sekiranya tiada najis lain.basuh macam biasa.


BETUL ATAU TIDAK JAWAPAN SAYA?

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: bau melekat pada seluar anak pakai pampers.

Post by thtl on Thu Dec 05, 2013 7:27 am

salah satu nak tau najis ialah BAU. cuma fizikalnya tak nampak.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: bau melekat pada seluar anak pakai pampers.

Post by sitisu on Thu Dec 05, 2013 7:43 am

maksudnya seluar tadi memang kategori seluar bernajis lahh?!!
dalam kes ini kami ( saya rasa semua ibu-ibu pun buat benda yang sama) kena basuh balik semula semua pakaian  ( seluar dibasuh bersama baju-baju lain di dalam mesin basuh sebelum ni )  lahh?????Surprised Surprised Surprised

tetapi bukankah sifat pampers tu menampung najis tersebut? macamana pulak ni??

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: bau melekat pada seluar anak pakai pampers.

Post by thtl on Thu Dec 05, 2013 8:01 am

pakaian baby camtula..bila dah bau dah rasa mmg patut di basuh, maka kena basuh. guna sabun khas utk pakaian baby dan basuh berasingan dari pakaian adults...

baby belum solat, maka tak payah kita dwell atau risau pasal pakaian dia. basuh mengikut jadual, bila dah tukar lampin, maka pakaiannya sepatutnya basuhlah terus..kaum ibu lbih maklum

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: bau melekat pada seluar anak pakai pampers.

Post by thtl on Thu Dec 05, 2013 8:02 am

yg jadi isu fiqh ialah pakaian solat utk dewasa. kalau ada bau, maka jgn buat solat

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: bau melekat pada seluar anak pakai pampers.

Post by sitisu on Thu Dec 05, 2013 9:20 am

oh..gituu.. minta maaff THTL..
nak tanya lagi. betul tak perlu risau pakaian baby tu. tapi persoalan lain plk timbul sini.. SAYA TAK TAHU ORANG LAIN. tapi saya, selama ni akan masukkan sekali baju yang lain bersama dengan seluar tu ke dalam mesin basuh..dan ..basuhh. persoalannyaa..
1. baju lain termasuklah baju untuk buat solat yang sama basuh dengan seluar tadi akan sama berjangkit najis kah?

2. jika berjangkit..macam mana dengan ampaian,  ( saya jemur baju di dalam rumah, ada ruangan khas ) raga baju ( letak baju yang sudah dibasuh yangmasih lembab ) dan juga mesin basuh?
sebab jika dibasuh berasingan pun saya akan menggunakan jugak mesin basuh yang sama.
kadang2 saya letak baju yang lembab yang sudah siap dibasuh mesin atas meja jugak .
kena basuh semualah balik?

mohon pencerahan lagi.

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: bau melekat pada seluar anak pakai pampers.

Post by thtl on Thu Dec 05, 2013 2:14 pm

1. tak, sebab detergen, fungsi wash, rinse, spin, rinse dan spin telah membersihkan basuhan. Tapi highly recommended: pakaian baby di basuh berasingan dan guna sabun detergen yg special utk bayi sbb kulit dia sensitif jika guna normal detergen.

2. tali ampaian tidak akan bernajis kerana apa jua benda yg terdedah kpd angin dan hujan akan bersih secara tabi'iy atau natural.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: bau melekat pada seluar anak pakai pampers.

Post by sitisu on Fri Dec 06, 2013 5:05 am

alhamdulillahhhhh penerangan yang jelas.. mudahnya Islam..baru saya tahuuu.. kalau tak dari semalam asyik was-was spjg hariii.
Terima kasih THTL. Moga Allah mudahkan urusan Tuan sentiasa.

untuk jawapan yang kedua pulak:

2. tali ampaian tidak akan bernajis kerana apa jua benda yg terdedah kpd angin dan hujan akan bersih secara tabi'iy atau natural.

saya jemur dalam sebuah bilik khas di dalam rumah.( baju tidak berbau krn guna sabun indoor drying) tiada angin masuk biasanya kering ikut suhu bilik macam mana baju-baju yang dijemur tu jadinya.......? Suspect Suspect
minta maaf tanya banyak2.. macam ni

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: bau melekat pada seluar anak pakai pampers.

Post by sitisu on Fri Dec 06, 2013 5:56 am

ahhaah..
bila baca dan fahamkan balik beberapa kali penerangan THTL dan lain2
saya dapat kesimpulan  ( betul tak pemahaman saya ni...)

pertama :
AMPAIAN TU BERSIH DAN SUCI JE LAAA SEBAB BAJU-BAJU TADI DAH BERSIH SUCI kerana mesin dan baju2 basuhan tadi tak ada najis dah.. baju yang jemur kat ampai tu blh buat solat leee..Smile Smile

kedua :
anak yang pakai pampers ( pampers tu dia dah kencing atau buang air besar) tapi belum cebok lagi contohnya dalam kenderaan atau pampers belum penuh sangat atau mummy buzy sanagt etc. kalau baby duduk atas apa2 dengan pampers tu masih di punggungnya dan seluarnya ada melekat bau tapi pampers tak bocor PASTIKAN TIDAK BOCOR , tempat dia duduk (mana2 la: kusyen ke, lantai ke, buai) TIDAK DIKIRA TEMPAT TU BERNAJIS.

BETUI DAKKK??


Last edited by sitisu on Fri Dec 06, 2013 8:06 am; edited 1 time in total

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: bau melekat pada seluar anak pakai pampers.

Post by rul85 on Fri Dec 06, 2013 6:18 am

Saya nak tanya jugak, jika saya membasuh pakaian saya, dimana seluar saya telah tersentuh anjing yg basah.., selepas itu saya masukkannya kedalam mesin basuh bersama baju2 lain,adakah baju dan mesin basuh itu perlu disertu

rul85
AHLI
AHLI

Posts : 28
Points : 46
Join date : 04/08/2012

Back to top Go down

Re: bau melekat pada seluar anak pakai pampers.

Post by Nizam on Fri Dec 06, 2013 8:13 am

rul85 wrote:Saya nak tanya jugak, jika saya membasuh pakaian saya, dimana seluar saya telah tersentuh anjing yg basah.., selepas itu saya masukkannya kedalam mesin basuh bersama baju2 lain,adakah baju dan mesin basuh itu perlu disertu
Fiqh taharah melibatkan anjing memerlukan penerangan yg panjang saya cadangakan buka thread baru.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: bau melekat pada seluar anak pakai pampers.

Post by thtl on Fri Dec 06, 2013 3:32 pm

Ya buka thread baru atau admin tlg create

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: bau melekat pada seluar anak pakai pampers.

Post by Sponsored content Today at 2:57 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum