Cukai dan pemungut cukai

View previous topic View next topic Go down

Cukai dan pemungut cukai

Post by alDayyan on Thu Dec 05, 2013 8:59 am

Salam 

Petikan dari FB:

“Sekiranya kamu mendapati pemungut usyur (cukai yang dipungut di sempadan @ cukai import-export), maka bunuhlah dia”

..

“Sesungguhnya pemungut cukai itu berada dalam neraka”



sumber:
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=212698455417434&id=158714214159883

Adakah ini hadis sahih? mohon ulas.

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Cukai dan pemungut cukai

Post by thtl on Thu Dec 05, 2013 3:35 pm

hadisnya sahih atau hasan

cth:
إنَّ صاحبَ الْمَكسِ في النَّارِ

الراوي: رويفع بن ثابت الأنصاري المحدث: الألباني - المصدر: السلسلة الصحيحة - الصفحة أو الرقم: 3405
خلاصة حكم المحدث: إسناده جيد رجاله ثقات
"sesungguhnya pemungut cukai berada di neraka", HR Ahmad no. 16387, disahihkan oleh al-Albani dlm silsilahnya.

tapi maksudnya ialah upti atau cukai di zaman dulu spt yg dikenakan raja2 yg zalim atau samseng di sempadan. adapun cukai2 sekarang ni tidak sebab rakyat yg memilih kerajaan tsb dan kerajaan tsb mengenakan pelbagai cukai kpd rakyat dan sektor business, dan setiap kali PRU, kerajaan itu sentiasa dipilih rakyat, ini maksudnya rakyat suka dicukai kerana mereka anggap ia utk kebajikan mereka juga utk keselamatan, pertahanan dan pembangunan.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Cukai dan pemungut cukai

Post by Ibnu Sarkawi on Thu Dec 05, 2013 3:37 pm

sy tbaca, yg dimaksudkan di situ ialah yg bkaitan wang perlindungan, duit peras ugut & yg seumpamanya..

Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: Cukai dan pemungut cukai

Post by thtl on Thu Dec 05, 2013 3:42 pm

IS,
cukai dari mafia dan ganster tu bab lain, ini kalau enta tengok di zaman silam, raja2 england dulu, kenakan cukai yg amat tinggi kpd rakyat sbb tu lahirnya legenda Robin Hood...atau dlm filem P Ramlee, raja2 yg zalim dia kenakan cukai yg tinggi kpd rakyat dan cukai di sempadan negerinya.

sekarang saudi pun sama, dia kenakan cukai yg amat tinggi kpd expatriate...macam2 cukai...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Cukai dan pemungut cukai

Post by najib76 on Mon Oct 13, 2014 7:39 am

bagaimana dengan GST ??
apa pandangan Islam terhadap GST ??

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Cukai dan pemungut cukai

Post by thtl on Mon Oct 13, 2014 9:59 am

cukai adalah hak penguasa. dia boleh mengenakan cukai termasuk income-tax, corporate tax, duty dan excise dan yang latest GST.
tak ada masalah, asalkan ia diluluskan di Parlimen dan disokong oleh majoriti pengundi yg mendirikan kerajaan tsb

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Cukai dan pemungut cukai

Post by najib76 on Mon Oct 13, 2014 10:10 am

bagaimana dengan kenyataan Hukum asal mengambil cukai dari rakyat adalah haram ?

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Cukai dan pemungut cukai

Post by thtl on Mon Oct 13, 2014 11:53 am

sahih, itu kaedah usyul dari hadith.
tujuan kaedah ni nak jaga kepentingan rakyat dari kekejaman dasar percukaian penguasa.
namun, ada kaedah usyul yg lain yg over rule kaedah ni..antaranya bila ada maslahat, menolak mudharat yg besar (negara muflis) dan agihannya kena adil dan rakyat miskin diutamakan dan hasil percukaian utk pembangunan dan kesejahteraan rakyat. Maka jika ada syarat2 ni hukum asalnya diangkat.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Cukai dan pemungut cukai

Post by Sponsored content Today at 11:15 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum