Seluar terkena anjing basah

View previous topic View next topic Go down

Seluar terkena anjing basah

Post by Nizam on Sat Dec 07, 2013 11:07 am

rul85 wrote:Saya nak tanya jugak, jika saya membasuh pakaian saya, dimana seluar saya telah tersentuh anjing yg basah.., selepas itu saya masukkannya kedalam mesin basuh bersama baju2 lain,adakah baju dan mesin basuh itu perlu disertu
Ana tolong saudara kita ni buka thread baru.

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Seluar terkena anjing basah

Post by Nizam on Sat Dec 07, 2013 11:24 am

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, perbahasan mengenai fiqh kenajisan anjing ni memerlukan perbahasan yang panjang kerana ia melibatkan perbandingan antara mazhab.

Mazhab syafie: mewajibkan samak kepada jilatan anjing dan juga bersentuhan anjing basah.

Mazhab maliki: anjing adalah suci dan samak adalah ta'abbudi.

Dalam suasana kita hari ni, saya berpendapat lebih sesuai kita menggunakan pendapat kedua dalam masalah kenajisan anjing iaitu anjing adalah suci dan samak adalah ta'abbudi.

Disarankan membeli buku fiqh berinteraksi dengan non-muslim karangan ustaz mohammad nidzam abdul kadir kerana ia menyentuh dengan ringkas tetapi padat mengenai masalah kenajisan anjing hingga ke masalah memelihara anjing.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Seluar terkena anjing basah

Post by Ahmad Shamil on Sat Dec 07, 2013 7:37 pm

apakah maksud sebenar- anjing tidak najis, samak adalah taabbudi.
adakah ia bermaksud tidak perlu samak atau perlu samak cuma bukan krn najisnya anjing tp samak kerana ibadah.

adakah maksudnya samak tetap samak, cuma tujuan samak sahaja berbeza.

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Seluar terkena anjing basah

Post by thtl on Sun Dec 08, 2013 12:56 pm

maksudnya: anjing hidup tu tidak najis, walaupun badan dia basah. yang najis apa yg disebut oleh nas, air liur anjing. ini menolak qias yg dilakukan dalam mazhab syafi'iy, bahawa anjing najis seluruhnya.
sertu (basuh 7X dan satu kali dgn aiur tanah) adalah ta'abudi, maksudnya taat akan Nabi saw walaupun kita tidak tahu rasionalnya. Ini kerana mazhab Maliki, mazhab paling ringan dgn anjing dan air liurnya, menetapkan air liur anjing juga suci.
spt juga tayammum, kita bukan najis, tapi kita sapu tanah kerana ta'abudi

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Seluar terkena anjing basah

Post by Ibnu Sarkawi on Sun Dec 08, 2013 1:33 pm

sori offtopic... Ustaz Fikri Alamghiri dilantik jd CEO baru afn KohKohKoh

Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: Seluar terkena anjing basah

Post by thtl on Sun Dec 08, 2013 3:10 pm

silap thread, kena buka topik baru kat Off-Topic

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Seluar terkena anjing basah

Post by hafiz on Sun Mar 23, 2014 2:08 am

Pendapatana lbh kuat? Adakah keseluruhan anjing najis atau air liurnya shaja. terdpt kesan tapak kaki yg disyaki anjing di surau. perlu di samak ke?


Last edited by hafiz on Mon Mar 24, 2014 6:45 am; edited 1 time in total

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: Seluar terkena anjing basah

Post by abu_firdaus on Mon Mar 24, 2014 4:49 am

tak perlu

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Seluar terkena anjing basah

Post by thtl on Sun Mar 30, 2014 1:08 pm

hafiz, pendapat terkuat, cuma air liur sahaja..yg lain adalah suci

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Seluar terkena anjing basah

Post by Sponsored content Today at 6:35 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum