Travelog Da`iy 2: Kalamazoo

Go down

Travelog Da`iy 2: Kalamazoo  Empty Travelog Da`iy 2: Kalamazoo

Post by Ad-Dien on Tue Jan 10, 2012 10:46 pm



Di O'Hare International Chicago, lagi sekali aku panik kerana masyaAllah airport Chicago punyala besar, berganda dari KLIA kita sekaraang, mundar mandir aku kesaorangan mencari terminal berlepas untuk ke Kalamazoo (nama singkatannya, Kazoo). Aku hampir ketinggalan kapalterbang kerana sesat dalam airport, maklumlah budak kampung dan cakap slang USA pun belum dapat lagi. Ke Kazoo hanyalah sebuah kapalterbang Fokker twin Otter (spt yg Firefly gunakan sekarang). Dari O'Hare International, Chicago ke Kazoo mengambil masa 3 jam. Tubuhku begitu letih, mengantuk kerana perjalanan yg begitu jauh..namun aku kuatkan semangat....Di atas kapalterbang barulah aku lihat ada lebih kurang 10 orang pelajar yg nampak macam Melayu, namun aku tidak sempat berkenalan kerana seating yang tidak sama. Maka aku rasa bersyukur kerana bila tiba di lapangan terbang Kazoo nanti, aku tidak akan kesaorangan, gitulah yg bermain dalam benakku...aku sempat melontarkan senyuman kpd mereka dari jauh, dan mereka membalas senyuman dan melambai tangan, petanda, "aku melayulaa, 1Malaysia". aku merasa lega sekali...

Penerbanganku ke US sebenarnya berlaku secara "last-minute" atau urusan sa'at-sa'at akhir kerana penaja memaklumkan secara mengejut. Maka aku tidak sempat menghubungi mana-mana ikhwah pelajar Malaysia yang sudah lama di US untuk mendapat panduan dan tips..aku tiba di US sepenuhnya berserah kpd Allah SWT..namun setakat ni semuanya berjalan lancar...

Tiba di airport Kazoo, ia sebuah airport County (kampung) seperti airport Tawau, Sandakan, untuk pesawat ringan sahaja...sebaik sahaja aku mngambil bagasi, aku tiba di balai ketibaan...maka aku diserbu oleh beberapa kumpulan pelajar Malaysia yg menawarkan tempat penginapan bersama mereka...aku amatlah seronok, macam mati hidup kembali dan merasa sungguh bersyukur kerana tidak menjangka akan disambut begitu rupa...Rupa-rupanya (aku dapat tahu kemudian), persatuan pelajar di Kazoo mmg berebut utk mengambil pelajar2 yg baru tiba dan aku ketahui kemudiannya ada tiga kumpulan pelajar yg cuba berebut pelajar baru iaitu Kelab UMNO Kazoo, MISG, dan Jama'aat Tabligh...Oleh kerana aku tidak mengenali mereka, aku telah dijadikan pelajar angkat oleh Kelab UMNO Kalamazoo!!! Aku mengikuti mereka dan di bawa ke sebuah kereta dan di bawa ke bandar Kazoo sejauh 40 minit...


episod ke 3: Tinggal bersama ahli Kelab UMNO Kazoo...

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
Ad-Dien
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 29
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Travelog Da`iy 2: Kalamazoo  Empty Re: Travelog Da`iy 2: Kalamazoo

Post by AlBahr on Thu Feb 09, 2012 6:04 pm

Bila nak tambah lagi nie?

_________________
Man Jadda Wajada
Wa Man Zara'a Hasada
AlBahr
AlBahr
AHLI
AHLI

Posts : 69
Points : 72
Join date : 24/11/2011
Location : East Coast

Back to top Go down

Travelog Da`iy 2: Kalamazoo  Empty Re: Travelog Da`iy 2: Kalamazoo

Post by thtl on Thu Feb 09, 2012 7:36 pm

mungkin dah tak sambung lagi kot, sebab sedang menunggu Visa kerja ke saudi arabia. jika jadi ke arab saudi, akan dibuka Travelog KSA
thtl
thtl
Admin
Admin

Posts : 9561
Points : 10331
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Travelog Da`iy 2: Kalamazoo  Empty Re: Travelog Da`iy 2: Kalamazoo

Post by Ad-Dien on Thu Feb 09, 2012 8:08 pm

thtl wrote:mungkin dah tak sambung lagi kot, sebab sedang menunggu Visa kerja ke saudi arabia. jika jadi ke arab saudi, akan dibuka Travelog KSA

sambungannya adalah dalam bentuk buku ler..hehe...

cik al-Bahr wajib beli ye Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
Ad-Dien
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 29
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Travelog Da`iy 2: Kalamazoo  Empty Re: Travelog Da`iy 2: Kalamazoo

Post by thtl on Fri Feb 10, 2012 4:57 am

ya dalam bentuk buku.
thtl
thtl
Admin
Admin

Posts : 9561
Points : 10331
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Travelog Da`iy 2: Kalamazoo  Empty Re: Travelog Da`iy 2: Kalamazoo

Post by AlBahr on Fri Feb 10, 2012 7:22 am

Owh gitu, insyAllah saya akan beli bukunya...

Ust THTL akan ke saudi arabia? seronoknya dpt kerja kat tempat org, negara padang pasir pulak tu...

terbaik

_________________
Man Jadda Wajada
Wa Man Zara'a Hasada
AlBahr
AlBahr
AHLI
AHLI

Posts : 69
Points : 72
Join date : 24/11/2011
Location : East Coast

Back to top Go down

Travelog Da`iy 2: Kalamazoo  Empty Re: Travelog Da`iy 2: Kalamazoo

Post by Ad-Dien on Fri Feb 10, 2012 7:23 am

thtl wrote:ya dalam bentuk buku.

dah submit ke? mesti dah ada bincang cover nya kan dengan publisher??kasi ler pic nye sikit..hehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
Ad-Dien
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 29
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Travelog Da`iy 2: Kalamazoo  Empty Re: Travelog Da`iy 2: Kalamazoo

Post by Ad-Dien on Fri Feb 10, 2012 7:25 am

AlBahr wrote:Owh gitu, insyAllah saya akan beli bukunya...

Ust THTL akan ke saudi arabia? seronoknya dpt kerja kat tempat org, negara padang pasir pulak tu...

terbaik

negara padang pasir? Smile

boleh naik unta pi ke madinah..ambil ibrah ala-ala sahabah dulu-dulu..hehe...600km je Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
Ad-Dien
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 29
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Travelog Da`iy 2: Kalamazoo  Empty Re: Travelog Da`iy 2: Kalamazoo

Post by AlBahr on Fri Feb 10, 2012 7:31 am

HambaNya wrote:
thtl wrote:ya dalam bentuk buku.

dah submit ke? mesti dah ada bincang cover nya kan dengan publisher??kasi ler pic nye sikit..hehe

Ad-dien nie nak jadi org arab sgt ker? (tgk avatar)...tagline tu apa maksudnya? pandai kecek arab sekarang nie yer...

Laughing

_________________
Man Jadda Wajada
Wa Man Zara'a Hasada
AlBahr
AlBahr
AHLI
AHLI

Posts : 69
Points : 72
Join date : 24/11/2011
Location : East Coast

Back to top Go down

Travelog Da`iy 2: Kalamazoo  Empty Re: Travelog Da`iy 2: Kalamazoo

Post by thtl on Fri Feb 10, 2012 7:43 am

dien ni mmg nak jadi org arab, dia nyesal jadi melayu pahang.. Laughing

skrip buku travelog USA belum edit lagi, sebab baru aje submit skrip buku La Tahzan ke karangkraf...

albahr,
offer kerja dgn Jazan University dah dapat, cuma Visa Kerja aje yg belum dapat..sedang menunggu dengan sabar...
thtl
thtl
Admin
Admin

Posts : 9561
Points : 10331
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Travelog Da`iy 2: Kalamazoo  Empty Re: Travelog Da`iy 2: Kalamazoo

Post by Ad-Dien on Fri Feb 10, 2012 7:47 am

AlBahr wrote:
HambaNya wrote:
thtl wrote:ya dalam bentuk buku.

dah submit ke? mesti dah ada bincang cover nya kan dengan publisher??kasi ler pic nye sikit..hehe

Ad-dien nie nak jadi org arab sgt ker? (tgk avatar)...tagline tu apa maksudnya? pandai kecek arab sekarang nie yer...

Laughing

hehe...cakap sikit-sikit tu boleh lah...tak pandai sangat tapi rasanya dah improve dari dulu..langsung tak tahu apa-apa..Alhamdulillah lah sekarang ni..

avatar ni?hehe....ini gambaran akan datang lah wajah ana..hehe...

siggy tu? ejaan bahasa melayu nya macam ni..

Aqidah salaf ashabul hadith..maksudnya?hhehe...syeikh thtl faham kot

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
Ad-Dien
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 29
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Travelog Da`iy 2: Kalamazoo  Empty Re: Travelog Da`iy 2: Kalamazoo

Post by Ad-Dien on Fri Feb 10, 2012 7:48 am

thtl wrote:dien ni mmg nak jadi org arab, dia nyesal jadi melayu pahang.. Laughing

skrip buku travelog USA belum edit lagi, sebab baru aje submit skrip buku La Tahzan ke karangkraf...

albahr,
offer kerja dgn Jazan University dah dapat, cuma Visa Kerja aje yg belum dapat..sedang menunggu dengan sabar...

ewahh...mana ader...pahang tanah tumpah darah ni..huhu...

darah arab tu ada lah sikit mengalir dalam badan ni..hehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
Ad-Dien
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 29
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Travelog Da`iy 2: Kalamazoo  Empty Re: Travelog Da`iy 2: Kalamazoo

Post by thtl on Fri Feb 10, 2012 7:49 am

maksudnya, nak menganut manhaj salafiyah.
thtl
thtl
Admin
Admin

Posts : 9561
Points : 10331
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Travelog Da`iy 2: Kalamazoo  Empty Re: Travelog Da`iy 2: Kalamazoo

Post by Ad-Dien on Fri Feb 10, 2012 9:51 am

thtl wrote:maksudnya, nak menganut manhaj salafiyah.

اجمعين terbaik

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
Ad-Dien
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 29
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Travelog Da`iy 2: Kalamazoo  Empty Re: Travelog Da`iy 2: Kalamazoo

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum