berkenaan mop

View previous topic View next topic Go down

berkenaan mop

Post by hafiz on Wed Dec 25, 2013 10:46 am

katakan kita mop lantai yg kotor. dan kita menggunakan air yang sama dari baldi yang sama untuk memerah, dan mengemop. kalau kita mengemop lantai yang katakan ada tahi cicak dan sebagainya (benda-benda bernajis). bagaimana? apa hukumnya?

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: berkenaan mop

Post by thtl on Wed Dec 25, 2013 11:14 am

detergen spt Dettol, Ajax Fabuloso, dll akan menyahkan semua najis.
caranya. mop dgn detergen tsb, biasanya satu bahagian + 6 bahagian air dan mop. Kalau detergen kata tak perlu bilas, maka tak usah bilas.
kalau detergen kata kena bilas, maka bilasla

maka itulah caranya.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: berkenaan mop

Post by hafiz on Sun Jan 05, 2014 3:04 pm

kiranya ustaz, detergen tu tak membuatkan air yg digunakan menjadi najis lah ye ustaz walaupun air itu berubah warnanya menjadi kotor (tapi bau still harum)?

ustaz kalau mcm tahi cicak, klau kita terpijak, kita hnya perlu bersihkan mana yg ada kesan je ke? maknanya x perlu lap satu lantai rumah walaupun kita dah berjalan2,betul ke? ini kerana waktu saya mop, yg tahi cicak tu saya biarkan kat lantai dan tunggu lantai kering sikit dulu sebelum sapu. takut pula ada terlekat taik cicak time tu.

camne pula kalau saya sapu taik cicak tapi lantai time tu basah sikit. adakah air yg terkena taik cicak dan kotoran pada penyapu (taik cicak dan sebagainya) menjadi najis juga? ataupun cukup sekadar biarkan air tersebut kering kerana taik cicak ni sesuatu yg sukar dielakkan?

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: berkenaan mop

Post by thtl on Sun Jan 05, 2014 7:09 pm

tahi cicak ni kalau sukar dihindari ia termasuk najis yg dimaafkan. Mop lantai sekali seminggu tu akan menghapuskan semua was-was.
Tips: jika nak solat dalam rumah, pakai selipar dari bilik air terus ke tempat solat, maka hapuslah was-was anda. Kalau bilik air anda ada attached bathroom, maka anda boleh jaga.
Paling baik, solat 5 waktu, lakukan di mesjid, gerenti selamat dr najis dan pahala 25 X ganda

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: berkenaan mop

Post by hafiz on Mon Jan 06, 2014 7:12 pm

Kiranya ustaz, klau mop tu terkena brng lain x pelah ye ustaz. Hari tu time tngh mop, mop terkena beg. Tpi saya fikir klau lantai tu pun blh dimop gunakan mop tu, terkena brng lain spatutnya xde pe2. Nth knapa nth akhir2 ni asyik was2 je. Mmng nk kena lwn bnde ni..

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: berkenaan mop

Post by thtl on Mon Jan 06, 2014 8:34 pm

Kalau tengah mop, kena apa-apa pon tak apa, sebab detergen tu pencuci, ajax fabuloso, goodmaid, dettol, semua anti-kuman dan anti-bau. sebelum mop, kena kasi kosonglah lantai tu, bag, kerusi, sofa, semua kena kalih tempat lain...rasanya anda banyak was-was. baca tiga qul sebelum tido dan setiap solat selepas salam

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: berkenaan mop

Post by Sponsored content Today at 9:05 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum