Sikap seseorang Muslim terhadap issue ummat (secara umum)

View previous topic View next topic Go down

Sikap seseorang Muslim terhadap issue ummat (secara umum)

Post by zikrulmaut_sm on Sat Dec 28, 2013 10:15 pm

Bismillaahirrahmaanirrahiim,
Assalaamu'alaikum warahmatullaahi wabarakaatuh,

Saya nak bertanya:

1. Bagaimana sebenarnya sikap seseorang Muslim terhadap issue-issue ummat (secara umum), sama ada dari segi politik, ekonomi, sosial, etc? (Nak minta dalil Al-Qur'an, As-Sunnah, dan qaul salaf).

2. Sebahagian orang berkata, nanti di padang Mahsyar, kita akan ditanya apa yang kita dah lakukan untuk ummat. Apakah kata-kata ini memiliki sandaran dalil?

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].
avatar
zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Sikap seseorang Muslim terhadap issue ummat (secara umum)

Post by thtl on Sun Dec 29, 2013 7:27 am

1. Sudah semestinya kena prihatin..sebab tu selepas beriman, Allah akan sebut "amal soleh" dan amal soleh termasuk menjadikan negara kita juga soleh. Dalilnya banyak, antara yg utama ialah, AQ: 3:104 dan 110, juga 2:142; 5:02 dan 9:71; Hadis, "man raa minkum mungkaran..." hadith no 34 matan arba'in riwayat Muslim.

2. sudah semestinya...hadith, "kullukum raa'in... (setiap kamu adalah ketua dan akan ditanya terhadap tanggungjawab kamu)
AQ: antaranya 2:177; 4:36
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Sikap seseorang Muslim terhadap issue ummat (secara umum)

Post by zikrulmaut_sm on Wed Jan 01, 2014 5:36 pm

Kadang-kadang ada persepsi sebahagian masyarakat seperti berikut:

1. Menganggap cukup dengan melihat skop di negara kita saja. Yang penting, kita bersyukur kerana negara kita aman.

2. Menganggap bahawa kerja-kerja mengambil tahu tentang issue negara luar adalah kerja ekslusif yang dilakukan organisasi-organisasi tertentu saja dan bukan tanggungjawab sebagai seorang Muslim.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].
avatar
zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Sikap seseorang Muslim terhadap issue ummat (secara umum)

Post by thtl on Wed Jan 01, 2014 8:52 pm

1. itu tidak benar, perasaan sayang kpd negara kita sahaja adalah fitrah cintakan watan tumpah darah, tapi hakikatnya umat islam ni laksana satu satu. cuma pemetaan yg dilakukan oleh penjajah mnjadikan kita 57 negara OIC. Maka sikap yg benar ialah kita juga sayangkan Malaysia sbg watan kita, tanah kelahiran kita, namun, dalam lubuk hati kita, kita juga merasa pedih dgn penderitaan umat islam yg dizalimi di mana saja, Rohingya, selatan Thai, Filipina, Palestine, syria, Iraq, afghan..paling kurang kita berdoa.

2. ambil tahu hal luar negara mmg memerlukan organisasi..cth NGO palestine, syria, tanpa NGO, mana mungkin mereka dapat pergi ke sana utk misi kemanusian membawa doktor dan perubatan. Itu hakikat yg anda kena terima, kecuali anda dah sampai tahap macam Dr Yusod al-Qardhawi, kalau dia bersuara, maka satu dunia akan beri perhatian. Ini kerana kekuatan personaliti dia sbg satu organisasi. Kalau anda mencapai tahap tsb, maka mmg boleh bersuara utk dunia luar.
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Sikap seseorang Muslim terhadap issue ummat (secara umum)

Post by zikrulmaut_sm on Sat Feb 15, 2014 4:17 pm

syaikh, apa sunnah-sunnah kalau kita mendengar berita penderitaan ummat Islam yang tinggal jauh dari tempat kita? misalnya di negara-negara yang bergolak, ada krisis pembunuhan, dll.

Sebab biasanya orang forward gambar, video, berita, etc, akan ada bermacam-macam jenis comment yang orang ramai berikan. tapi saya tak sure macam mana sikap sepatutnya yang berasal dari sunnah Nabi kalau mendapat berita sebegitu.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].
avatar
zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Sikap seseorang Muslim terhadap issue ummat (secara umum)

Post by thtl on Sat Feb 15, 2014 7:15 pm

sikap yg sepatutnya:
مَثَلُ الْمُؤْمِنِينَ فِيْ تَوَادِّهِمْ وَتَرَاحُمِهِمْ وَتَعَاطُفِهِمْ مَثَلُ الْجَسَدِ إِذَا اشْتَكَى مِنْهُ عُضْوٌ تَدَاعَى لَهُ سَائِرُ الْجَسَدِ بِالسَّهَرِ وَالْحُمَّى
Perumpamaan orang-orang mukmin dalam hal kasih, sayang dan kecenderungan jiwa (simpati) seperti perumpamaan jasad/tubuh. Jika salah satu anggota tubuh sakit maka seluruh tubuh akan merasakannya, yaitu tidak bisa tidur dan (sakit) demam. (HR Ahmad, Baihaqi, Muslim, Thabrani dan Qudha‘i. Adapun lafazh hadits menurut riwayat Imam Muslim)

Itu terjadi bila Islam di bawah suatu khilafah, kita ujud sbg satu ummah, bukan nations's countries di bawah OIC sekarang. Namun prasaan 1Ummah, 1agama 1Khilafah itu sudah lebur..yg menggantikan ialah 1Malaysia, 1Saudi, 1Indo, 1Egypt..1Turkiy...

Maka penyelesaian jangkapanjang ialah kita merubah poilitik di negara masing2, mengorak semula kpd penubuhan 1Ummah, 1commonwealth Islam, 1Khilafah. semua2 regim boneka di negara OIC mesti ditukar kpd regim yg tulin dari kepimpinan Islam.

adapun penyelesaian jangkapendek ialah usaha2 NGO atas nama bantuan kemanusian sahaja..tidak boleh dalam bentuk militeri. dan sikap paling lemah ialah doa qunut nazilah dan doa dan doa....
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Sikap seseorang Muslim terhadap issue ummat (secara umum)

Post by zikrulmaut_sm on Mon Feb 17, 2014 8:56 am

antara comment-comment yang saya maksudkan bila ada sharing forward gambar, video, atau tulisan berkenaan penderitaan ummat Islam di tempat yang jauh, ada sebahagian orang akan mengatakan/mempersoalkan hal-hal seperti "Mana sumbangan persatuan X?", "Mana sumbangan organisasi Y?", dll.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].
avatar
zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Sikap seseorang Muslim terhadap issue ummat (secara umum)

Post by thtl on Mon Feb 17, 2014 3:48 pm

sahihla tu kalau NGO tsb adalah NGO yg khusus utk kerja2 kemanusiaan atau gerakan Islam spt ABIM, PAS, Ikram, Isma, Haluan...dan BN melalui Putra UMNO
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Sikap seseorang Muslim terhadap issue ummat (secara umum)

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum