sahkah solat jika tapak tangan bertutup/berlapik dgn kain ketika sujud

Go down

sahkah solat jika tapak tangan bertutup/berlapik dgn kain ketika sujud

Post by kasturi on Mon Jan 06, 2014 3:32 pm

 Salam : saya pnah dtnya oleh kwan saya mngenai hal ini krana kwan sya mmkai handsock yg mnutupi jari semasa solat.saya agak was2 dlm mnjwab pertnyaan bliau..jadi adakah sah solat jika tapak tangan separuh/keseluruhan tertutup ketika sujud?
avatar
kasturi
AHLI
AHLI

Posts : 17
Points : 37
Join date : 11/12/2013
Age : 24
Location : kedah malaysia

Back to top Go down

Re: sahkah solat jika tapak tangan bertutup/berlapik dgn kain ketika sujud

Post by thtl on Mon Jan 06, 2014 9:44 pm

Tidak mengapa dan sah solat yang bagi wanita yang tangannya tidak bersentuhan dengan tempat sujud disebabkan terlapik dek kain telekung dan seumpamanya. Kerana menurut Al-Imam Asy-Syawkani di dalam “ Nailul Autor “ ( Bhg ke-2, ms 276 , Bab : 61 ) : Sujud itu terhasil dengan terletaknya anggota sujud di atas tempat sujud tanpa perlu anggota sujud itu mencecah @ menyentuh secara langsung di atas tempat sujud .
Yang dibincangkan ialah dahi..
kata syaikh Isa Asyur dlm kitabal-Fiqh al-Muyassar; Yang diambil kira ialah meletakkan dua tapak tangan dan perut jari kedua-dua kaki walaupun sebahagian sahaja. Tidak mengapa dan tidak batal solat meletakkan dua tapak tangan ke atas kain telekung semasa sujud. Yang mesti dijaga ialah pastikan kain telekung tidak menghalang dahi dari mengenai tempat sujud.
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum