cara mencuci tempat terkena najis

View previous topic View next topic Go down

cara mencuci tempat terkena najis

Post by sitisu on Wed Jan 08, 2014 7:13 am

assalamualalaikum.
1. kalau satu tempat , contoh lantai ada najis. selepas dibersihkan najis saya akan curah air dan lap sekali lagi hingga kering. tempat dikira sudah suci. tapi kalau kawasan agak luas, atau susah untuk curahkan air, bolehkan saya bersihkan dengan cara:
bersihkan najis kemudian lap dengan tuala/ kain  yang sudah dibasahkan dengan air bersih 3 kali lap.  maknanya, lap tempat kemudian bilas kain tadi dan lap lagi ulang 3 kali.

2. sblm ni saya pernah post tentang seluar anak pakai pempers dan seluarnya berbau. seluar anak tu dikira najis sebab ada bau. kata ust THTL, kalau ada bau tak perlu buat solat bagi pakaian dewasa. tapi, macamnana pula kalau saya dukung anak yang pakai pampers seluarnya confirm akan ada bau melekat walaupun dia hanya kencing dan pampersnya tak penuh pun. jadi, kawasan baju lengan dan pinggang saya tempat saya dukung anak kadang2 ada bau,TETAPI baunya sekejap sahaja, bila bau sekali lagi selepas beberapa ketika ia dah hilang. macammana tu.. boleh  buat solat kah?

3. setiapbaju yang saya pakai selepas mendukung anak tadi semuanya akan saya bilas dahulu sebelum masuk mesin kerana terlampau was-was..bahkan baju anak2 juga ( baju ana2 dibasuh berasingan dengan baju dewasa ). adakah saya terlampau melebih2 disebabkan bau ini?
kata suami saya terlampau ambil berat sangat sebab banyak masa saya habiskan bilas baju sebelum dibasuh pula oleh mesin. Sad

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: cara mencuci tempat terkena najis

Post by thtl on Wed Jan 08, 2014 9:05 am

wsm.
1. cara terbaik
a. hilangkan ain (najis yg nampak)
b. mop dgn air + detergen, spt Ajax Fabuloso, Dettol, Goodmaid..etc
c. baca kat arahan detergen tu, perlu bilas atau tak payah
* tempat yg susah nak mop, pun sama hilangkan ain najis dan mop dgn tuala yg dicelup dalam air + detergen.
Detergen ni penting

2. Boleh, sebab wanita yg ada baby mmg jatuh dalam clause "umum al-balwa" yakni kesulitan yang sukar dihindari. Maksudnya anda berada dalam daerah kemaafan dari hukum fiqh.

3. Betul, tak perlu bilas sebab mesen basuh moden mmg bersih, ia menggunakan detergen + softener dan ia ada fungsi wash-rinse-spin

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: cara mencuci tempat terkena najis

Post by sitisu on Thu Jan 09, 2014 5:20 am

thtl wrote:wsm.
1. cara terbaik
a. hilangkan ain (najis yg nampak)
b. mop dgn air + detergen, spt Ajax Fabuloso, Dettol, Goodmaid..etc
c. baca kat arahan detergen tu, perlu bilas atau tak payah
* tempat yg susah nak mop, pun sama hilangkan ain najis dan mop dgn tuala yg dicelup dalam air + detergen.
Detergen ni penting

2. Boleh, sebab wanita yg ada baby mmg jatuh dalam clause "umum al-balwa" yakni kesulitan yang sukar dihindari. Maksudnya anda berada dalam daerah kemaafan dari hukum fiqh.

3. Betul, tak perlu bilas sebab mesen basuh moden mmg bersih, ia menggunakan detergen + softener dan ia ada fungsi wash-rinse-spin

TERIMA KASIH JAWAPAN TUAN.
ooohhh.. jadi..
1. lantai yang dah dicuci ikut arahan tuan tu bolehlah dipijak untuk solat.mean, tak perlu pakai selipar dah laa nak p solat.

2.hukum umum al balwa tu jatuh tak pada tempat lain. contoh anak duduk kat kerusi atau sejadah kita? kerusi dan sejadah kira bersih lah?

3. jadi bolehlah baju tu atau baju anak2 kita basuh dalam mesin terus tanpa bilas dulu????
PASTU dibuat solat terus lepas kering( baju dewasa )? ikut pemahaman saya, melalui penerangan tuan kiranya tak de masalah dan boleh buat solat YE?
yang jadi musykil @ was2 adakah boleh buat solat..

dan satu lagi, ada yang beritahu saya kena bilas dulu baju2 yang najis sblm masuk mesin. sebab mesin air tak mengalir. sebab tu juga la saya terpaksa bilas semua baju anak2 dulu sbb pampers mrk akan keluarkan bau yang melekat pada pakaian mrk. walaupun tak ada fizikal najis pada pakaian. untuk hindarkan was2, habis semua saya bilas...ia agak memenatkan krn bnyk kerja pelu dilakukan.
BANTU PEMAHAMAN SAYA TUAN..untk hindarkan was2 ni.

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: cara mencuci tempat terkena najis

Post by thtl on Thu Jan 09, 2014 9:15 am

1. Ya, lantai yg dah dimop dgn detergen mmg bersih. sebab air + detergen akan menambah lagi kebersihannya (nyah bau dan kuman)

2. Ya. maksud umum al-balwa ialah kesulitan yang sukar dihindari. Ibu yg memiliki baby berada dalam kesulitan, maka syara' meringankan bebanan tsb dgn memberi kemaafan kpd asuri rumah tangga.

3. baju dewasa sebaiknya dibasuh berasingan dgn baby, sebab baby clothes memerlukan detergen yg lain jenis. Pakaian dewasa biasanya cuma daki, maka tak ada masalah, ia akan bersih secara otomatik dgn penggunaan detergen spt Dynamo, Fab, Breeze.
Manakala pakaian baby, kalau ada najis ain maka bersihkan dulu najis tsb dan baru masukkan dalam washing machine, berasingan dgn pakaian dewasa.
Jangan basuh sekali pakaian baby dan adult..sebab detergen org dewasa boleh irritate baby punya kulit.

4. baju baby yg obvious kena najis, mmg kena bersihkan dulu atau nyahkan dulu najis tsb sblm masukkan dalam washing machine.

Myth: washing machine airnya tidak mengalir adalah tidak benar. Ia mmg jelas mengalir sebab ada fungsi, wash, rinse dan spin, dan rinse lagi sekali. setiap operasi tsb, washing mashine akan dispense air keluar dan ambil air yg baru. Jadi. macam mana mamat yg kata air tak mengalir tu? bermakna dia tak pernah menggunakan washing machine!!

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: cara mencuci tempat terkena najis

Post by sitisu on Thu Jan 09, 2014 11:06 am

Manakala pakaian baby, kalau ada najis ain maka bersihkan dulu najis tsb dan baru masukkan dalam washing machine, berasingan dgn pakaian dewasa.


4. baju baby yg obvious kena najis, mmg kena bersihkan dulu atau nyahkan dulu najis tsb sblm masukkan dalam washing machine.

Myth: washing machine airnya tidak mengalir adalah tidak benar. Ia mmg jelas mengalir sebab ada fungsi, wash, rinse dan spin, dan rinse lagi sekali. setiap operasi tsb, washing mashine akan dispense air keluar dan ambil air yg baru. Jadi. macam mana mamat yg kata air tak mengalir tu? bermakna dia tak pernah menggunakan washing machine!![/quote]


OOOOOOOHHH camtu..
ni musykil skit..
najis ain??? sama ke dengan bau , warna dan rasa. kalu macam tu BAU adalah najis yang ain lahhh?? Suspect 
KLU CAM TU BETULLAH KENA BILAS DULU EH??
daah pening nihhh...

myth: nnt saya 'belasah' mamat yang cakap camtuhhh. Buat susah orang jaaaa. Mad

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: cara mencuci tempat terkena najis

Post by thtl on Thu Jan 09, 2014 11:24 am

rasa tu susah sikit nak apply...he3

'ain najis ni maksudnya nampak dgn naked eye (dgn mata kasar bukan hantar sampel DNA najis ke jabatan kimia), ada bau dan ada warna...

itu kena basuk berasingan, bila 'ain tu dah hilang, baru masukkan dalam washing machine atau handwash je atau basuhan tangan pakaian baby yg terkena najis...

kalau najis baby yg menyusu 100% dan tak makan makanan spt nestum, mak najisnya adalah najis yg paling ringan...tak perlu sental macam najis org dewasa. Ia diringankan kerana umum al-balwa atau keringanan kpd suri rumah.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: cara mencuci tempat terkena najis

Post by sitisu on Thu Jan 09, 2014 12:30 pm

macam tu rupanya najis ain...  Smile 
jadi, minta maaf tuan, PERSOALANN SAYA rasanya blm terjawab.. adakah bau akibat pampers anak tadi pada pada pakaian boleh terus saya basuh dlm mesin. atau kena bilas dulu. ..???????
mohon jwpn..

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: cara mencuci tempat terkena najis

Post by thtl on Thu Jan 09, 2014 12:52 pm

kalau sekadar bau, masuk terus dalam mesen, kalau nampak warna dan sifat najis spt kekuningan, maka sental dulu atau handwash je...

depend atas usia bayi, kalau menyusu dada 100%, maka dimaafkan..najis ringan, semua masuk machine walaupun bau

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: cara mencuci tempat terkena najis

Post by sitisu on Fri Jan 10, 2014 12:34 pm

ooohhhh.. okk. TIMA KASIH tuan. Smile 
menjelaskan kesamaran saya yang kurang pemahaman nihh..
moga dipermudahkan segala urusan tuan..Amin

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: cara mencuci tempat terkena najis

Post by thtl on Fri Jan 10, 2014 2:00 pm

afwan, wa syukran kerana sudi bersama berforum di sini

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: cara mencuci tempat terkena najis

Post by Sponsored content Today at 11:15 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum