Minta pandangan dan tips tentang apa yang patut diketahui jika menyertai harakah islamiyah

View previous topic View next topic Go down

Minta pandangan dan tips tentang apa yang patut diketahui jika menyertai harakah islamiyah

Post by zikrulmaut_sm on Thu Jan 12, 2012 1:31 am

Bismillahirrahmanirrahim,

Assalamualaikum,

Saya nak minta sebarang pandangan atau tips yang penting jika kita menyertai sesuatu harakah islamiyah. (yang saya nak focus di sini ialah gerakan tarbiyah dan politik seperti IM).

Jazaakalllahu khairan. :roll:

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Minta pandangan dan tips tentang apa yang patut diketahui jika menyertai harakah islamiyah

Post by thtl on Thu Jan 12, 2012 6:54 am

Tips:

1. Hukum asal menyertai harakah/jamaah ni harus.
2. Dalam keadaan sekarang, gerak kerja politik sosial mesti dalam jamaah,harakah, party. Maka itu saja cara yg dibenarkan oleh perlembagaan negara, maka tidak dapat tidak, ianya mesti melalui jalan harakah, NGO, parti dan jamaah.
3. Tidak boleh taksub atau fanatik kpd harakah
4. taat kepada kepimpinan selagi mana mereka di atas syara'.
5. harakah/jamaah/parti ingin mendaulatkan kesyumulan Islam
6. mereka ada program tarbiyah yg rapi utk ahli
7. sentiasa openminded
8. mengasihi umat Islam yg berada di luar harakah
9. tidak boleh kejasama dalam kemungkaran dan apa saja yg merugikan umat Islam
10. menjalin hubungan baik dengan jamaah dan harakah yg lain.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Minta pandangan dan tips tentang apa yang patut diketahui jika menyertai harakah islamiyah

Post by zikrulmaut_sm on Thu Jan 12, 2012 7:07 am

pak thtl, kalau untuk keutamaan pulak, mana yang nak diutamakan? urusan dalam harakah ke urusan peribadi/akademik/kerja/keluarga?

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Minta pandangan dan tips tentang apa yang patut diketahui jika menyertai harakah islamiyah

Post by Ad-Dien on Thu Jan 12, 2012 7:27 am

zikrulmaut_sm wrote:pak thtl, kalau untuk keutamaan pulak, mana yang nak diutamakan? urusan dalam harakah ke urusan peribadi/akademik/kerja/keluarga?

Akhi ZM sudah join ke? hehe...haraki...terkenang kisah silam...cewah, macam dah tua je..hehe

kena kuat mental dan FIZIKAL...hehe..
dalam haraki keputusan individu tidak penting, keputusan jamaah dan syura itu yang awla akhi...

dan get ready tu wala' wal bara' Smile

Moga Allah mudahkan akhi

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Minta pandangan dan tips tentang apa yang patut diketahui jika menyertai harakah islamiyah

Post by thtl on Thu Jan 12, 2012 7:35 am

ZSM,

kalau u pegang 10 perkara yg saya senaraikan tu tak akan bertembung maslahat peribadi dan jamaah. Sebab harakah islam ni bukan membawa ideologi komunis..dalam Islam ada hak individu dan ada hak organisasi.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Minta pandangan dan tips tentang apa yang patut diketahui jika menyertai harakah islamiyah

Post by Ad-Dien on Thu Jan 12, 2012 7:40 am

thtl wrote:ZSM,

kalau u pegang 10 perkara yg saya senaraikan tu tak akan bertembung maslahat peribadi dan jamaah. Sebab harakah islam ni bukan membawa ideologi komunis..dalam Islam ada hak individu dan ada hak organisasi.

terbaik Alhamdulillah

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Minta pandangan dan tips tentang apa yang patut diketahui jika menyertai harakah islamiyah

Post by zikrulmaut_sm on Thu Jan 12, 2012 8:05 am

HambaNya wrote:Akhi ZM sudah join ke? hehe...haraki...terkenang kisah silam...cewah, macam dah tua je..hehe

kena kuat mental dan FIZIKAL...hehe..
dalam haraki keputusan individu tidak penting, keputusan jamaah dan syura itu yang awla akhi...

dan get ready tu wala' wal bara' Smile

Moga Allah mudahkan akhi

Sebenarnya boleh dikatakan dah join dah pun. Harakah politik di Indonesia. Dia membawa ideologi dan method yang mencontohi IM.

Mula-mula dulu, saya cuma ikut aktiviti liqa' dan tarbiyah persatuan mahasiswa je. tak ada masuk harakah lagi. lama-lama lepas tu ada sorang kawan saya ni yang jemput saya untuk join liqa' under naqib dari harakah ni. lepas tu saya pun ikut je la liqa' rutin mingguan. dan baru la mula nak kenal-kenal cara kerja harakiyah ni. sempat jugak join mukhayyam tahunan harakah baru-baru ni.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Minta pandangan dan tips tentang apa yang patut diketahui jika menyertai harakah islamiyah

Post by Ad-Dien on Thu Jan 12, 2012 8:18 am

zikrulmaut_sm wrote:
HambaNya wrote:Akhi ZM sudah join ke? hehe...haraki...terkenang kisah silam...cewah, macam dah tua je..hehe

kena kuat mental dan FIZIKAL...hehe..
dalam haraki keputusan individu tidak penting, keputusan jamaah dan syura itu yang awla akhi...

dan get ready tu wala' wal bara' Smile

Moga Allah mudahkan akhi

Sebenarnya boleh dikatakan dah join dah pun. Harakah politik di Indonesia. Dia membawa ideologi dan method yang mencontohi IM.

Mula-mula dulu, saya cuma ikut aktiviti liqa' dan tarbiyah persatuan mahasiswa je. tak ada masuk harakah lagi. lama-lama lepas tu ada sorang kawan saya ni yang jemput saya untuk join liqa' under naqib dari harakah ni. lepas tu saya pun ikut je la liqa' rutin mingguan. dan baru la mula nak kenal-kenal cara kerja harakiyah ni. sempat jugak join mukhayyam tahunan harakah baru-baru ni.

Alhamdulillah, apa nama nya? sana ada Isma , JIm dan Abim jugak ke? maksud saya version overseas

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Minta pandangan dan tips tentang apa yang patut diketahui jika menyertai harakah islamiyah

Post by zikrulmaut_sm on Thu Jan 12, 2012 8:24 am

HambaNya wrote:Alhamdulillah, apa nama nya? sana ada Isma , JIm dan Abim jugak ke? maksud saya version overseas

dia ni "Ikram" tapi version yang telah jadi parti politik. kalau student malaysia yang join kat sini, bila balik malaysia rata-rata mereka akan join Ikram.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Minta pandangan dan tips tentang apa yang patut diketahui jika menyertai harakah islamiyah

Post by thtl on Thu Jan 12, 2012 9:15 am

PKS

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Minta pandangan dan tips tentang apa yang patut diketahui jika menyertai harakah islamiyah

Post by Ad-Dien on Thu Jan 12, 2012 10:00 am

thtl wrote:PKS

PKR? hhehe...
ohh ikram version lah ye..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Minta pandangan dan tips tentang apa yang patut diketahui jika menyertai harakah islamiyah

Post by Sponsored content Today at 5:24 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum