Keadilan Allah terhadap orang dizalimi

Go down

Keadilan Allah terhadap orang dizalimi

Post by Solah on Fri Jan 10, 2014 7:43 am

Kalau kita sebagai orang Islam dizalimi oleh orang kafir di dunia, bagaimana tuntutan keadilan di akhirat kelak? Sebabnya orang kafir ni memang confirm masuk neraka. Saya ada terbaca antara perhitungan di akhirat nanti ialah 'transfer' antara pahala dan dosa di antara penzalim dan mangsa. Tapi ini mungkin jelas untuk kes sesama orang Islam. Jadi adakah terdapat petunjuk tentang perkara ni, atau kita diamkannya sebagai urusan Allah kelak?

Tq.

Solah
AHLI
AHLI

Posts : 114
Points : 187
Join date : 07/01/2012
Age : 36
Location : Penang

Back to top Go down

Re: Keadilan Allah terhadap orang dizalimi

Post by thtl on Fri Jan 10, 2014 2:22 pm

Yang penting proses keadilan semua kes akan dilaksanakan, tak kira antara muslim dan ghairil muslim (non-Muslim). sebab hari ni di Malaysia saja ada 1.8 juta kes yg tertangguh dan berjuta lagi kes yg tidak pernah sampai mahkamah, apatah lagi yg kalah kes kerana plaintif pakai loyar yang handal. Jadi begitulah jutaan kes yg mana ketidakadilan masih belum settle dan manusia baik Islaam atau bukan Islam mahukan kes-kes ni selesai, barulah dia rasa puas hati, lepas tu Allah akan putuskan, sbab neraka ni ada banyak gred kalau syurga ada taraf bintang, manakala neraka ni ada gred dan status, samada kekal di dalamnya, kadar siksaan atau utk tempoh tertentu.
Maka proses keadilan ni kena berlaku dulu utk selesaikan kes2 yg tidak adil di atas dunia atau kes itu tidak diadili dgn adil, dan Allah nak tentukan org kafir ni neraka klas mana satu. Maka Allah akan adili semula kes2 tsb. WA
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum