najis di ampaian

View previous topic View next topic Go down

najis di ampaian

Post by hafiz on Sat Jan 11, 2014 8:05 am

Assalaualaikum ustaz. setahu saya, ustaz katakan sebelum ni bahawa najis2 yg terdedah kpd matahari, hujan dan sebagainya akan suci secara automatik. mcm mana klau dlm kes saya, kat amapaian ada kotoran. x dpt dipastikan taik cicak ke atau kotoran biasa. klau sidai kan basah kat situ boleh ke? for information, amapaian tu kat luar, selalunya kat bwh bumbung luar rumah, so rsanya nk kata terdedah kat hujan tu x lah. cuma kat panas lah selalu. macam mana klau taik burung kat ampaian? adakah semua tu tergolong dlm sesuatu yg sukar utk dihindari?

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: najis di ampaian

Post by thtl on Sat Jan 11, 2014 9:17 am

wsm,
ampaian bawah bumbung pun termasuk juga sebab ia terdedah kpd angin dan kepanasan haba matahari. Kalau nampak ada macam najis kat sidai, mmg kena laplaa, kalau tak nampak, barulah dimaafkan. Sebab logik akal, kalai kita lihat ada najis burung kat sidai dan kita sidai je, maka baju kita akan ada STAIN nanti. tapi kalau kita tak tahu atau tak perasaan atau burung dan cicak berak kemudian, maka ia masuk dalam daerah "umum al-balwa"

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: najis di ampaian

Post by sitisu on Tue Feb 18, 2014 3:33 am

hafiz wrote:Assalaualaikum ustaz. setahu saya, ustaz katakan sebelum ni bahawa najis2 yg terdedah kpd matahari, hujan dan sebagainya akan suci secara automatik. mcm mana klau dlm kes saya, kat amapaian ada kotoran. x dpt dipastikan taik cicak ke atau kotoran biasa. klau sidai kan basah kat situ boleh ke? for information, amapaian tu kat luar, selalunya kat bwh bumbung luar rumah, so rsanya nk kata terdedah kat hujan tu x lah. cuma kat panas lah selalu. macam mana klau taik burung kat ampaian? adakah semua tu tergolong dlm sesuatu yg sukar utk dihindari?

macamana pulak tuan, kes saya plk..
1. anak saya tertidur atas tilam yang terkena muntahnya yang dah kering. mas tido tu bajunya lembab sebab peluh (mungkin sebab cuaca agak panas ). apakah status baju tu? kira jangkit najis muntah tu tak? alasannya mmg mntah tu dah kering, tapi dek ditindih bajunya yang lembab krn peluh tadi.

2. saya tukar bajunya. kerana nak cepat keluar rumah, saya letakkan baju yang lembab tu atas kerusi.
soalan : kerusi tu kena kira berjangkit najis jugakkah?
beberapa hari selepas pulang rumah baru saya teringat tentang kerusi tu.
TAPI SAYA BERANGGAPAN BAHAWA KERUSI ITU BERSIH JAA. sebab tuan pernah cakap apa yang terdedah kepada angin akan jadi suci. betul ke pemahaman saya ni?

FYI : Kerusi tu berada berhampiran bilik air dan terdedah kepada angin dari kipas.

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: najis di ampaian

Post by thtl on Tue Feb 18, 2014 7:14 am

1. apa yg melibatkan baby adalah najis ringan. Syariat memaafkan kerana ia kesulitan yg sukar dihindari. Allah tak suruh kita terlalu mmikirkan hal2 yg demikian kerana dalam hidup yg lebih penting ialah pendidikan baby tsb nanti.
pakaian baby ni dikumpulkan dan dibasuh berasingan dgn detergen yg khusus utk baby...habis cerita.
Manakala ibunya hendaklah memiliki pakaian yg lain utk solat jika dia risaukan ada najis2 yg tidak diketahuinya.

2. apa yg meragukan, maka kita lap ajela kerusi tsb dgn tissue roll atau dengan kain buruk. atau jika kerusi itu tidak digunakan, maka semua najis ringan akan kering dgn hilang dengan sendirinya.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: najis di ampaian

Post by sitisu on Tue Feb 18, 2014 7:23 am

1. ok saya faham. mmg saya basuh mesen berasingan dgn baju solat:) .
2 tapi masalahnya, blm sempat saya lap kerusi tu suami saya letakkan baju yang digunakan untuk solatnya yang lembab/basah sikit di kerusi tersebut... jadi baju solat husben yang lembab tu terus saya basuh mesen je tanpa bilas dulu. boleh kan tuan? sebab tak nampak ain nya.

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: najis di ampaian

Post by thtl on Tue Feb 18, 2014 8:46 am

2. basuh mesen spt yg kita nyatakan sblm ini akan membersihkan najis2 ringan, kerana basuhan mesen juga sama dgn basuhan tangan...mesen spt yg kita katakan, ia bersih kerana ada detergen (Dynamo, breeze), ada fungsi wash, rinse, spin, rinse dan spin...so macam mana puan tak yakin dgn basihan mesen?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: najis di ampaian

Post by sitisu on Tue Feb 18, 2014 11:25 am

thtl wrote:2. basuh mesen spt yg kita nyatakan sblm ini akan membersihkan najis2 ringan, kerana basuhan mesen juga sama dgn basuhan tangan...mesen spt yg kita katakan, ia bersih kerana ada detergen (Dynamo, breeze), ada fungsi wash, rinse, spin, rinse dan spin...so macam mana puan tak yakin dgn basihan mesen?

oohh ok.. saya mesinkan baju tu.
bukan kata mesin basuh tak bersih. sebab ada saya terbaca lama dulu dalam internet tak ingat web dia..katanya:
benda yang terkena najis perlu basuh dengan air mutlak yang dilalukan air padanya secara menyeluruh.. kalau kain, pastikan ia mengalir ke seluruh kain dari hujung ke hujung...baru boleh dikatakan bersih. pastu blh masuk mesin. hmmm.. tu yang buat saya tanya.

satu lagi saya belum mahir najis2 ringan.. ilmu yang saya ada, najis ringan adalah air kencing kanak-kanak lelaki umur less than 2 yrs minum susu ibu sahaja...
kalu setakat satu dua baju boleh la basuh tangan. kalu dah banyakkkk...?!! mesin la jawapannya . tu yang saya tanya banyak2 pasal ni. najis ringan ke tidak.. kalau ringan hukumnya boleh la masuk mesin terus.tak pyh susah2. klu dah najis yang tak kategori ringan, tentulah kena bilas dulu, buang najis tu.

terima kasih tuan tak jemu melayan pertanyaan saya. Like Smile

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: najis di ampaian

Post by thtl on Tue Feb 18, 2014 11:57 am

1. najis yg kena tahi dan kencing bayi yg makan selain susu, dan tak pakai pampers, maka mmg kena basuh dulu sblm masuk mesen basuh.

2. najis ringan yang lain ialah peluh, daki, kesan kotoran pada pakaian yg tak diketahui.

3. apa saja yg hanya disyaki bernajis semuanya masuk mesen, yakni tak nampak najisnya

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: najis di ampaian

Post by Sponsored content Today at 3:43 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum