Melabur pd sumber yg ghaib

View previous topic View next topic Go down

Melabur pd sumber yg ghaib

Post by seijiseimura84 on Sun Jan 12, 2014 10:32 am

Kadang2 di dunia internet ni, banyak je pelaburan internet. Mereka mendakwa mereka melabur emas, tp hakikatnya duit yg dilaburkan itu digunakan utk tujuan perdagangan dadah, utk kegiatan jenayah, di mana hasil keuntungan itu dipulangkan kepada pelabur yg masih menyangka mereka melabur emas

Sebagai contoh virgin gold, saya bukan nak buat tuduhan. Malah saya dapati ramai kawan saya, masih belum "ditipu" semua wang pelaburannya dapat hasil balik. Ada kawan saya siap beli kereta, beli rumah.

Namun pada masa yg sama syarikat virgin gold masih tidak dpt diikhtiraf oleh bank Malaysia, malah syarikat tersebut masih tidak dapat dihubungi atau dicari. Kalau saya cuba fikir seperti seorang penjenayah....boleh je syarikat ini mendakwa menjual emas, tp hakikatnya melakukan jenayah

Soalnya....adalah dosa pelabur...adakah pelabur itu akan berkongsi dosa dgn kegiatan2 jenayah yg dilakukan....adakah duit tersebut dianggap haram??

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Melabur pd sumber yg ghaib

Post by thtl on Sun Jan 12, 2014 12:12 pm

ya tanda pelaburan scam yg ketara ialah:
1. keuntungan luar biasa, ROI melebihi 25%
2. ROI dapat > 1 tahun, misalnya 3 bulan dah dapat ROI
3. hadiah, bonus dan diskaun yg menggiurkan

Jawaban:
1. pelabur turut berdosa kerana melabur tanpa usul periksa, dalil:
Daripada Abu Hurairah ra, sesungguhnya Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: Akan datang suatu zaman ke atas manusia, mereka tidak peduli dari mana dia ambil rezekinya, tidak peduli halalkah atau haram rezeki yang diterimanya. (HR al-Bukhari, no:2059)

2. Duit itu dianggap Haram, dalil:

وَلاَ تَأْكُلُواْ أَمْوَالَكُم بَيْنَكُم بِالْبَاطِلِ
AQS 2:188 [Dan janganlah sebahagian kamu memakan harta sebahagian yang lain di antara kamu dengan jalan yang bathil]

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Melabur pd sumber yg ghaib

Post by seijiseimura84 on Sun Jan 12, 2014 2:19 pm

roi tu maksudnya apa? kalau in medical term roi maksudnya removal of implant

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Melabur pd sumber yg ghaib

Post by Azamtekad on Sun Jan 12, 2014 3:20 pm

seijiseimura84 wrote:roi tu maksudnya apa? kalau in medical term roi maksudnya removal of implant

Return of investment

_________________
Husnul Khotimah

Azamtekad
AHLI
AHLI

Posts : 159
Points : 188
Join date : 25/11/2011
Location : Klang

http://kambinghalal.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Melabur pd sumber yg ghaib

Post by thtl on Mon Jan 13, 2014 10:11 am

Bila kita nak melabur, kita tengok keuntungan dari pelaburan tsb atau pulangan, itu namanya ROI.

Cth: ASB, ROI dia tahun 2013 ialah 8.9%, maksudnya setiap RM1.00 yg anda labur dalam ASB memberi pulangan 8.9 sen. Jika anda labur RM100,000 dalam ASB, ia memberi pulangan RM8,900 keuntungan. (Hukum ASB kena bincang lain)
Sapa yg melabur dgn Bank Rakyat, ROI ialah 12%, maksudnya jika ada labur RM100K dalam bank Rakyat. anda dapat RM12,000 setahun dividen atau untung.

Hartanah, purata melabur dalam sektur hartanah ialah 19%. Maksudnya setiap RM100,000 yg anda labur, keuntungan tahunan ialah RM19,000.

Jika melebihi 25%, maka itu adalah SCAM atau skim cepat kaya.

Maka jika anda ingin melabur dlm mana2 skim atau institusi, maka pastikan ia:
- ia ada lesen pelaburan dgn Bank Negara atau diluluskan oleh kerajaan Malaysia
- halal perniagaannya dan telus apa jenis perniagaannya
- lihat % ROI, terbaik masih lagi sektur Hartanah (real estate)

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Melabur pd sumber yg ghaib

Post by Sponsored content Today at 6:45 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum