Wasiat Luqman al-hakim

View previous topic View next topic Go down

Wasiat Luqman al-hakim

Post by abu_aisyah on Wed Jan 22, 2014 5:21 pm

as-salamu 'alaikum,
selain dari dalam al-quran,adakah wujud wasiat luqman al-hakim dari sumber hadis?

barakallahu fikum

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Wasiat Luqman al-hakim

Post by Ahmad Shamil on Fri Jan 24, 2014 5:32 am

waalaikumussalam
jika kita buka tafsir ayat-ayat Al-Quran tentang Luqman Al-Hakim dan wasiat beliau, ada tafsiran ayat2 tersebut berdasarkan hadis. di situ mungkin kita akan ketemu sama hadis hadis tentang wasiat luqman al-hakim  Smile 

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Wasiat Luqman al-hakim

Post by abu_aisyah on Fri Jan 24, 2014 3:04 pm

jazakallahu khayr ustaz shamil  Smile 

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Wasiat Luqman al-hakim

Post by Ahmad Shamil on Sun Jan 26, 2014 7:14 pm

kalau abu aisyah dah buka tafsirnya, kongsikan di sini ya! saya belum sempat semak tafsirnya lagi Smile

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Wasiat Luqman al-hakim

Post by abu_aisyah on Thu Jan 30, 2014 6:02 pm

saya ada baca sebuah buku yang banyak meriwayatkan perihal ini.tetapi tiada sumber hadis,hanya ada sumber rujukan.

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Wasiat Luqman al-hakim

Post by thtl on Thu Jan 30, 2014 10:49 pm

Wasiat Luqman cuma dari AQ, sebab Allah turunkan surah khas, surah Luqman. Maka kena rujuk Tafsir spt Tobari dan Ibn Katsir utk melihat 10 wasiat beliau. Wasiat beliau tidak ditambah oleh nabi saw sebab kesemua 10 wasiat Luqman mmg menjadi ajaran baginda juga.
10 wasiat Luqman:
1. Jangan sekali-sekali engkau mempersekutukan Tuhan. - (Luqman:13)
2. Wasiat untuk berbuat baik kepada kedua Ibu-Bapa. - (Luqman:14)
3. Jangan ikut .seruan syirik- (Luqman:15)
4. Ingatlah, bahawa manusia itu akan mati. -(Luqman:15)
5. Tiada yang akan tersembunyi dari ilmu Allah. - (Luqman:16)
6. Dirikanlah Solat. - (Luqman:17)
7. Kerjakan yang baik, tinggalkan yang jahat. - (Luqman:17)
8. Jangan suka menyombongkan diri. - (Luqman:1
9. Sederhana dalam perjalanan. - (Luqman:19)
10. Rendahkanlah suaramu. - (Luqman:19)

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Wasiat Luqman al-hakim

Post by tokbatinasli on Tue Feb 25, 2014 6:20 pm

Ini ada dinyatakan sumber yang agak lengkap berkenaan wasiat Luqman Hakim bermula mukasurat 164.

Tak tahu pulak samada hadis2 dan riwayat2 yang dikemukan itu sahuh atau tidak.
http://books.google.com.my/books?id=Vymc5_8f7aAC&pg=PA164&lpg=PA164&dq=wasiat+luqman+al+hakim&source=bl&ots=hVC8-XycuR&sig=bzBQL-ocbB3Tx2Abp4q8gr7Gv2M&hl=en&sa=X&ei=e7EMU62VEYyWiQeZ7ICQCA&redir_esc=y#v=onepage&q=wasiat%20luqman%20al%20hakim&f=false

tokbatinasli
AHLI
AHLI

Posts : 31
Points : 55
Join date : 13/12/2011

Back to top Go down

Re: Wasiat Luqman al-hakim

Post by thtl on Tue Feb 25, 2014 10:45 pm

Syukran,
ada dua hadith: satunya sahih, satu lagi dha'if.
maka hanya ada satu hadith sajala..

hadith pertama:
إنَّ لُقْمَانَ الحَكِيمَ قال : إنَّ اللهَ إذا اسْتَوْدَعَ شيئًا حَفِظَهُ

الراوي:  عبدالله بن عمر المحدث: الألباني  - المصدر: ضعيف الجامع - الصفحة أو الرقم: 1921
خلاصة حكم المحدث: ضعيف
terj: Dari Ibn Umar ra, bahawa Nabi saw bersabda," bahawa Luqmanul Haakim berkata," Sesungguhnya Allah jika diamanahkan sesuatu, maka Dia menjaganya." HR Ahmad no. 5348 (Lidwa)
status dha'if oleh al-Albani
Hadith kedua: sahih

3596 - حدثنا أبو علي الحسين بن علي الحافظ ، ثنا يحيى بن محمد الحلبي ، ثنا الحارث بن سليمان ، ثنا عقبة بن علقمة ، عن الأوزاعي ، عن موسى بن سليمان ، قال : سمعت القاسم بن مخيمرة ، يحدث عن أبي موسى الأشعري - رضي الله عنه - قال : قال رسول الله - صلى الله عليه وسلم - : " قال لقمان لابنه وهو يعظه : يا بني إياك والتقنع ، فإنها مخوفة بالليل مذلة بالنهار " .
Dari Abi Musa, nasihat Luqman kpd anaknya, Hai anakku, janganlah engkauy pakai topeng, ia menakutkan orang pada waktu malam dan tercela pada waktu siangnya." HR al-Hakim  no 3596, sahih isnadnya, dipersetujui oleh al-Zahabi.
هذا متن شاهده بإسناد صحيح

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Wasiat Luqman al-hakim

Post by abu_aisyah on Sat Mar 01, 2014 6:41 am

tokbatinasli wrote:Ini ada dinyatakan sumber yang agak lengkap berkenaan wasiat Luqman Hakim bermula mukasurat 164.

Tak tahu pulak samada hadis2 dan riwayat2 yang dikemukan itu sahuh atau tidak.
http://books.google.com.my/books?id=Vymc5_8f7aAC&pg=PA164&lpg=PA164&dq=wasiat+luqman+al+hakim&source=bl&ots=hVC8-XycuR&sig=bzBQL-ocbB3Tx2Abp4q8gr7Gv2M&hl=en&sa=X&ei=e7EMU62VEYyWiQeZ7ICQCA&redir_esc=y#v=onepage&q=wasiat%20luqman%20al%20hakim&f=false

1.jazakallahu khayr ya sheikh.boleh cerita sikit buku tu berkenaan apa?lum sempat untuk membacanya.

2.ustaz thtl, ada beberapa rujukan dari buku tulisan Abdullah al-qari hj salleh dalam bukunya pesanan Allah dan Para nabi kepada anak-anak terbitan al-hidayah (tahun 1998) mengenai wasiat luqman al-hakim didalam hadis.penulis tak buat footnote utk takhrij.cuma diletakkan sumber dibelakang buku.antara buku2nya yg berkaitan (sbb banyak,tak pasti jugak buku yg mana) anataranya:
-wasiyann luqman al-hakim:muhammad Mahmud Mustafa 'amir
-luqman al-hakim wa hikmah: Muhammad khayr ramadhan Yusuf
-wasiat luqman al-hakim terhadap anaknya:al-haji fatahullah harun
-wasiat luqman al-hakim kepada putranya: said ahmad samit/sumait

dan banyak lagi.

di dalam buku Abdullah tersebut,ada bab pesanan luqman di luar al-quran mengenai
-pesanan perkara keagamaan
-pesanan rahsia hikmat
-Ilmu dan 'ulamaa
-sekitar manusia
-sekitar kedudukan dunia
-sekitar papa dan kaya
-sekitar peribadi
-sekitar makan dan minum
-aneka pesanan luqman

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Wasiat Luqman al-hakim

Post by abu_aisyah on Sat Mar 01, 2014 6:46 am

dalam bab rahsia hikmat, Abdullah AL-qari bawakan satu riwayat dari al-muwatta':

(pada suatu masa) ada orang bertanya Luqman tentang sebab2 (punca) beliau memperoleh kebijaksanaan yang begitu ketara:

"apakah punca menyebabkan engkau mencapai kebijaksanaan sebagaimana kami melihat engkau?"

beliau menjawab:
"ialah bercakap benar, menunaikan amanah dan meninggalkan perkara yang tidak berfaedah."

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Wasiat Luqman al-hakim

Post by thtl on Sat Mar 01, 2014 11:23 am

kalau ana ada kitab tu boleh tahqiq

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Wasiat Luqman al-hakim

Post by Ad-Dien on Sat Mar 01, 2014 8:54 pm

Sudah ada ulama' yang tulis tentang wasiat lukman hakim kepada anaknya secara khusus.

Basically ada dua jenis kisah ini yang tersebar. Satu daripada Al-Quran dan satu lagi daripada kisah-kisah masyhur tanpa sebarang takhrij masadir.

Contoh karya ulama' dan maqalat:

Kitab Qisatun Wasiya Luqman li ibnihi karya As-Syaikh Mustofa Al-'Adawi

Download: http://mostafaaladwy.com/upload/books/lo2mantoson.PDF



Maqalat Min Wasiya Luqman Al-Hakim li ibnihi oleh As-Syaikh

http://www.alukah.net/sharia/0/25674/


Kisah tanpa takhrij masyhur dalam web-web arab sangat banyak. Antaranya seperti kanuz Wasiah luqman al-Hakim ni dan sebagainya.


كنوز وصايا لقمان الحكيم





ذكر لقمان الحكيم وقصته فى القرآن ومنها وصيته لابنه وقد تم جمعهم وتعبر من كنوز الاسلام ومن اجمل الخلق والتعامل مع الآخرين...

ومن تلك الوصايا والحكم ما يلى:

يا بني : إياك والدين ، فإنه ذل النهار ، وهم الليل .
- يا بني : كان الناس قديما يراؤون بما يفعلون ، فصاروا اليوم يراؤون بما لايفعلون .
- يا بني : إياك والسؤال فإنه يذهب ماء الحياء من الوجه .
- يا بني : كذب من قال : إن الشر يطفئ الشر ، فإن كان صادقا فليوقد نارا إلى جنب نار فلينظر
هل تطفئ إحداهما الأخرى ؟ وإلا فإن الخير يطفئ الشر كما يطفئ الماء النار .
- يا بني : لا تؤخر التوبة فإن الموت يأتي بغتة .
- يا بني : إذا كنت في الصلاة فاحفظ قلبك ، وإن كنت على الطعام فاحفظ حلقك ،
وإن كنت في بيت الغير فاحفظ بصرك ، وإن كنت بين الناس فاحفظ لسانك .
- يا بني : احذر الحسد فإنه يفسد الدين ، ويضعف النفس ، ويعقب الندم .
- يا بني : أول الغضب جنون ، وآخره ندم .
- يا بني : الرفق رأس الحكمة .
- يا بني : إياك وصاحب السوء فإنه كالسيف يحسن منظره ، ويقبح أثره .
- يا بني : لا تطلب العلم لتباهي به العلماء ، وتماري به السفهاء ، أو ترائي به في المجالس .
ولا تدع العلم زهاده فيه
ورغبة في الجهالة ، فإذا رأيت قوما يذكرون الله فاجلس معهم ، فإن تك عالما ينفعك علمك
وإن تك جاهلا يعلموك . ولعل الله أن يطلع عليهم برحمة فيصيبك بها معهم .
- يا بني : لا تشرك بالله إن الشرك لظلم عظيم .
- يا بني : لا يأكل طعامك إلا الأتقياء ، وشاور في أمرك العلماء .
- يا بني : لا تمارينّ حكيما ، ولا تجادلنّ لجوجا ، ولا تعشرنّ ظلوما ، ولا تصاحبنّ متهما .
- يا بني : إني قد ندمت على الكلام ، ولم أندم على السكوت .
- يا بني : إذا أردت أن تؤاخي رجلا فأغضبه قبل ذلك ، فإن أنصفك عند غضبه وإلا فأحذره .
- يا بني : من كتم سره كان الخيار بيده .
- يا بني : لا تكن حلو فتبلع ، ولا مرّا فتلفظ .
- يا بني : لكل قوم كلب فلا تكن كلب أصحابك ، قاله لابنه يعظه حين سافر .
- يا بني : مثل المرأة الصالحة مثل التاج على رأس الملك ،
ومثل المرأة السوء كمثل الحمل الثقيل على ظهر الشيخ الكبير .



Dulu ana pernah takhrijkan beberapa kalamnya, tapi ana tak tulis di web atau mana-mana.. jadi kena mula dari awallah kalau nak takhrijkan...

tafadhal.. ana dah bagi muqaddimah Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Wasiat Luqman al-hakim

Post by thtl on Sat Mar 01, 2014 9:59 pm

Rasanya x perlu kot, sebab nasihat yg penting2 dah ada dalam AQ.
kalau kita nak banyak sangat nasihat Luqman pun, nanti kita melupakan pula nasihat Nabi saw...bagi saya, apa yg dah ada dalam AQ itupun sudah mencukupi. AQ kasi 10-15 nasihat Luqman, takkan kita nak 100 lagi kot...tak payahlah tamak, sebab nak amal belum tentu

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Wasiat Luqman al-hakim

Post by Sponsored content Today at 11:14 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum