Hantar Ibubapa ke rumah penjagaan orang Tua

Go down

12012012

Post 

Hantar Ibubapa ke rumah penjagaan orang Tua Empty Hantar Ibubapa ke rumah penjagaan orang Tua
Hantar Ibubapa ke rumah penjagaan orang Tua

-------------------------------------------
Persoalan yang boleh kita rungkaikan dari kacamata Islam :
1. Adakah boleh menghaNTAR ibubapa ke rumah jagaan orang tua ?
p/s: Dari saya dengar juga, ada dua jenis rumah orang tua. Yang pertama, adalah rumah kebajikan. RUmah ini khas untuk orang tua yang terbiar. Yan kedua, memang rumah penjagaan orang tua macam juga rumah didikan anak kecil untuk ibubapa yang bekerja hantarkan.
2. Apakah budaya ini dapat diterima dalam Islam ?
3. Mengapa fenomena orang tua INGIN sukarela dihantar ke rumah orang tua terjadi ? Bincangkan faktor yang mungkin terjadi.
4. Apakah solusi kepada kes di atas khususnya dan umumnya ?

berkata ustaz tuan hasan tuan lah:
--------------------------------------
Yang saya terkezut ada jawapan macam ni:
---------------------------------
Pada pandangan saya, menghantar ibu atau bapa ke rumah orang tua termasuk dalam maksud berbuat baik kepada ibubapa yang ditekankan oleh Islam.

Di rumah orang tua tersebut, ibu atau bapa akan bergaul dengan orang yang sebaya dengan mereka. Tidak timbu masalah "tak sama frekuensi" antara ibubapa yang sudah tua dan anak-anak yang masih muda.

Di rumah orang tua, ibubapa akan mendapat penjagaan sepatutnya, meski pun bukan first class service. Berbeza dengan ibubapa yang tinggal keseorangan di rumah dengan anak-anak yang keluar ke pejabat dari awal pagi hingga lewat maghrib.
-------------------------------------------
dan macam ni pun ada:
---------------------------------------open quote:
Pengalaman saya semasa ke Pusat Jagaan Harian di Kg Cheras Baru di bulan syawal hari tu...tak nampak kesedihan , mereka gembira dengan "geng" memasing.

Macam tadika untuk orang dewasa pula
-----------------------------------------------
jawapan ustaz tuan hasan:

Radd atas pemikiran anih.

Pertama:
Layanan org Islam terhadap parents disebut dalam AQ dengan jelas,
AQT 17:23 [Dan Tuhanmu telah memerintahkan supaya kamu jangan menyembah selain Dia dan hendaklah kamu berbuat baik pada ibu bapakmu dengan sebaik-baiknya. Jika salah seorang di antara keduanya atau kedua-duanya sampai berumur lanjut dalam pemeliharaanmu, maka sekali-kali janganlah kamu mengatakan kepada keduanya perkataan "ah" dan janganlah kamu membentak mereka dan ucapkanlah kepada mereka perkataan yang mulia]
ayat seterusnya:
AQT 17:24 [Dan rendahkanlah dirimu terhadap mereka berdua dengan penuh kesayangan dan ucapkanlah: "Wahai Tuhanku, kasihilah mereka keduanya, sebagaimana mereka berdua telah mendidik aku waktu kecil"]

Dua: Dalil hadith
Hadith pertama: celaka sang anak
(HR Muslim, no.4627) : Telah menceritakan kepada kami Syaiban bin Farrukh; Telah menceritakan kepada kami Abu 'Awanah dari Suhail dari Bapaknya dari Abu Hurairah dari Nabi shallallahu 'alaihi wasallam beliau bersabda: "Dia celaka! Dia celaka! Dia celaka!" lalu beliau ditanya; "Siapakah yang celaka, ya Rasulullah?" Jawab Nabi shallallahu 'alaihi wasallam: "Barang Siapa yang mendapati kedua orang tuanya (dalam usia lanjut), atau salah satu dari keduanya, tetapi dia tidak berusaha masuk surga (dengan berusaha berbakti kepadanya dengan sebaik-baiknya)."

Hadith #2: jika engkau mendidik anak soleh
(HR Muslim, no.3084) : Telah menceritakan kepada kami Yahya bin Ayyub dan Qutaibah -yaitu Ibnu Sa'id- dan Ibnu Hujr mereka berkata; telah menceritakan kepada kami Isma'il -yaitu Ibnu Ja'far- dari Al 'Ala' dari Ayahnya dari Abu Hurairah, bahwa Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam bersabda: "Apabila salah seorang manusia meninggal dunia, maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga perkara; sedekah jariyah, ilmu yang bermanfa'at baginya dan anak shalih yang selalu mendoakannya."
Maka jika sang ayah dan ibu terlantar di rumah orang tua ada dua kemungkinan, dia melahirkan anak yg celaka, kedua, dia melahirkan ana yg tidak soleh

Dr Zakir Naik kata, dari dalil2 ini, Old Homes mmg tidak sepatutnya ujud dalam masyarakat Islam utk ibubapa mereka. jika ujud, kita telah mengikuti tradisi kaum Barat yang meremehkan hubungan antara anak dan parentnya..

Rumusan: jika anak2 orang Islam mengorak langkah menghantar ibubapa mereka ke rumah orang tua, itu petanda kecelakaan dan kesolehan yang sudah semakin pupus dalam masyarakat kita. Jika anda tidak ingin dihantar oleh anak2 anda sendiri ke rumah Old Homes, maka giatkan mentarbiah anak2 anda mulai sekarang.

p/s: telah diedit oleh Abu Zubair untuk disesuaikan dgn bacaan umum Smile

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)
Ahmad Shamil
Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 34
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum