PERCIKAN AIR

View previous topic View next topic Go down

PERCIKAN AIR

Post by sitisu on Wed Jan 29, 2014 9:07 am


salam.

1. Adakah percikan air basuhan yang bernajis dimaafkan?
contoh : saya membasuh/membilas kain lap yang ada najis seperti muntah atau air kencing anak, semasa membilas kain lap tersebut ada percikan air terkena pada pakaian saya. pakaian saya boleh dibuat solat ka?

2. jika pakaian yang kena percikan air basuhan/bilasan tadi tu nak basuh dalam mesin kena bilas dulu ke ?

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: PERCIKAN AIR

Post by thtl on Wed Jan 29, 2014 9:42 am

1. Maksud najis yg dimaafkan ialah puan tidak ada pakaian lain utk bersolat, itulah satu2nya pakaian yg ada. kedua: kesibukan yang amat sangat; ketiga: tidak perasan yg percikan itu mengenai badan, keempat, sukar dihindari kerana keadaan rekabentuk bilik air dan kekurangan alat.
2. pakaian yg terkena percikan, masukkan je ke dalam mesin basuh dan basuhan mesen basuh bersama detergen akan menghapuskan semua kotoran.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: PERCIKAN AIR

Post by sitisu on Wed Jan 29, 2014 12:02 pm

thtl wrote:
2. pakaian yg terkena percikan, masukkan je ke dalam mesin basuh dan basuhan mesen basuh bersama detergen akan menghapuskan semua kotoran.

selepas tu boleh buat solat la baju tu kan?

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: PERCIKAN AIR

Post by thtl on Wed Jan 29, 2014 12:18 pm

mmg boleh. kalau kita ragui kemampuan washing machine, maka akan susahlah kehidupan umat Islam...he3

kena balik ke zaman P Ramlee..basuh baju kat telaga/perigi atau tepi sungai

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: PERCIKAN AIR

Post by abu_firdaus on Wed Jan 29, 2014 5:19 pm

Bukan ke bila kita bilas, bukan air najis yg terpercik tapi air paip?

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: PERCIKAN AIR

Post by thtl on Thu Jan 30, 2014 9:09 am

yes, air paip je sebab buka paip kuat sangat. kalau buka pelan, tak adalah percikannya

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: PERCIKAN AIR

Post by sitisu on Thu Feb 06, 2014 6:40 am

abu_firdaus wrote:Bukan ke bila kita bilas, bukan air najis yg terpercik tapi air paip?

pada pandangan saya semasa membilas kain lap yang ada muntah atau air kencing anak, ia membawa bersama najis yang ada pada kain lap tadi. sebab tu saya ingat ia adalah najis. Smile 
kalau itu tak kira najis maknanya pandangan saya salah  lee. Smile 

terima kasih menerangkan.

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: PERCIKAN AIR

Post by thtl on Thu Feb 06, 2014 7:22 am

Kalau kehidupan kita hanya berfikir kpd masalah najis, bila kita nak fikir pasal amal2 yg lain....

Cara nak hapuskan segala kewas-wasan ini ialah dapatkan segera kitab2 berikut dan baca dgn teliti:

1. Sahih Fiqh Sunnah oleh Abu Malik Kamal, Jilid satu, bab Taharah
2. Fiqh Sunnah oleh sayyid Sabq, Jilid satu, bab Taharah
3. Was-was dari syaitan oleh Ibn Qayyim, satu bab dari kitab Ighatsah al-Lahafaann yg dicetak berasingan.
4. Fiqh Taharah oleh Prof Dr Yusof al-Qardhawi
5. Talbis Iblis oleh Ibn Jauzi, bab belitan Iblis kpd orang awam dalam bab Taharah

semua ada edisi terjemahan, selepas ini anda merdeka dari was-was pasal Najis dan anda akan masuk dalam agama yg mudah dan fleksibel

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: PERCIKAN AIR

Post by sitisu on Thu Feb 06, 2014 8:41 am

Itulah tuan thtl, kadangkala saya rasa saya ni terlampau fikirkan sangat.
mungkin sebab dari sekolah dulu belajar tentang najis dan cara membersihkan najis. diajar begitu.
contoh, kalau najis pertengahan atau mutawassitah( betulkan istilah ni  Smile kalau salah ) kena guna air mutlak,caranya: hilangkan najis, curahkan air mutlak kat bekas najis tadi dan lap. baru dikira suci dan boleh dibuat ibadah. sampai sekarang pun kalau tengok buku pend. Islam budak2 pun mmg begitu kaedahnya. tambahan pula saya pernah tengok tv yang ajar cara bersihkan najis mutawassitah mmg macam tu. klau tak, katanya tak sah la solat kita..
saya bukan apa, saya takut solat tak diterima... Sad Sad 
bila jumpa forum yang begini barulah saya tahu banayk perkara dan islam itu mmg mudah sebenarnya..
kalau tak sebelum ni mmg banyak saya habiskan masa membersihkan benda yang saya anggap berat2 nii..
syukran Jazakallah 

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: PERCIKAN AIR

Post by thtl on Thu Feb 06, 2014 7:14 pm

pakaian solat tu basuh asinglah, lagipun ia warna putih.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: PERCIKAN AIR

Post by Sponsored content Today at 9:06 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum