Terjemahan surah an nisaa' #97

Go down

Terjemahan surah an nisaa' #97

Post by alDayyan on Sat Feb 01, 2014 6:22 am

Salam 

Sesungguhnya orang-orang yang diambil nyawanya oleh malaikat semasa mereka sedang menganiaya diri sendiri (kerana enggan berhijrah untuk membela Islam dan rela ditindas oleh kaum kafir musyrik), mereka ditanya oleh malaikat dengan berkata: "Apakah yang kamu telah lakukan mengenai ugama kamu?" Mereka menjawab: "Kami dahulu adalah orang-orang yang tertindas dibumi". Malaikat bertanya lagi: "Tidakkah bumi Allah itu luas, yang membolehkan kamu berhijrah dengan bebas padanya?" Maka orang-orang yang sedemikian itu keadaannya, tempat akhir mereka ialah neraka jahanam, dan neraka jahanam itu adalah seburuk-buruk tempat kembali.

Kalau dibaca terjemahan di atas dan dicomparekan pula dgn situasi2 mereka2 yg berada di syria dan myanmar sana nun..adakah ianya bertepatan dgn ayat ni? Seolah2 ayat ni menunjukkan betapa pentingnya kalau x mampu nak melawan pemerintah atau org2 kafir, maka lebih baik lari dari tempat tu dari menyerah diri dgn alasan x mampu nak buat itu ini yg mana akhirnya klu mati akan ke neraka jahanam juga.

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 48
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Terjemahan surah an nisaa' #97

Post by thtl on Sat Feb 01, 2014 12:42 pm

Tafsir ibn Katsir:
kisah asal mengenai segolongan org islam di Mekah yg tidak berhijrah, mereka menyembunyikan iman mereka, tapi ketika perang Badar mereka dipaksa menyertai tentera musyrikin Quraish lalu sebahagian mereka terbunuh. Bila sahabat2 mengecam mayat lalu mengatakan kpd Nabi saw bahawa mereka ada muslim, maka turunlah ayat ini menjelaskan hakikat mereka, yakni ada peluang hijrah tapi tak berbuat demikian, maka sekarang mereka mati katak.

Mengenai di Syria dan Myanmar, jawapan ada pada ayat berikutnya:
ayat 98 [kecuali mereka yang tertindas baik laki-laki atau wanita ataupun anak-anak yang tidak mampu berdaya upaya dan tidak mengetahui jalan (untuk hijrah),]

kalau mereka tak ada peluang dan cara nak hijrah, maka mereka diampuni.
sekian
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum