Terlupa bacaan surah dalam solat

View previous topic View next topic Go down

Terlupa bacaan surah dalam solat

Post by Solah on Thu Feb 06, 2014 5:08 pm

Salam 

Apakah yang perlu dibuat kalau kita tengah baca surah dalam solat sama ada waktu jadi imam atau solat sendiri, tapi terlupa atau tak sure beberapa kalimah dalam surah tu.

Contohnya:
-tak ingat baris fathah atau dhommah pada satu2 kalimah
-tak sure pada penghujung ayat tu kalimah khobir atau basir seperti 'Wallahu bimaa ta'maluuna khobir', takut tertukar pulak, atau keliru antara kalimah ta'lamun atau ta'malun
-tak dapat habiskan satu ayat lengkap sebab halfway baca terlupa nak sambung camne
-complete baca 1 surah lengkap tapi sebenarnya imam tertinggal 1 ayat dicelah-celah bacaan surah tu.

Jadi kes-kes macam ni nak buat camne sebab tersilap baca kalimah ni boleh batal solat kan.....

Tq.

Solah
AHLI
AHLI

Posts : 114
Points : 187
Join date : 07/01/2012
Age : 34
Location : Penang

Back to top Go down

Re: Terlupa bacaan surah dalam solat

Post by thtl on Thu Feb 06, 2014 7:11 pm

bacaan surah tu kan sunat je. maka kalau salah, solat tak batal

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum