Lelaki melihat muslimah

View previous topic View next topic Go down

Lelaki melihat muslimah

Post by Solah on Fri Feb 07, 2014 8:24 am

Bolehkah seorang lelaki melihat/tenung lama-lama wajah muslimah, celebrity muslimah, atau ustazah yang memang diorang ni tutup aurat elok2?

Contohnya tengok ceramah sama ada live atau di tv tapi ustazah tu memang comei orangnya. Memang nak tuntut ilmu tapi dapat tengok muslimah cantik ni pun dah jadi added bonus 2 in 1 pulak  Cool.

Atau melihat gambar model muslimah di majalah atau online (aurat ditutup elok). Bukan apa, kadangkala saya musykil ade orang beranggapan boleh je tengok lama-lama sebab diorang ni tutup aurat rapi.

Solah
AHLI
AHLI

Posts : 114
Points : 187
Join date : 07/01/2012
Age : 34
Location : Penang

Back to top Go down

Re: Lelaki melihat muslimah

Post by thtl on Fri Feb 07, 2014 10:06 am

Hukum asalnya boleh:
dalil:
"...Dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya kecuali yang (biasa) nampak daripadanya..." (QS An-Nur: 31 )

yang biasa nampak ialah muka dan dia telapak tangan.

tapi apakah boleh pandang lama-lama?
AQ jawab: tidak boleh lama-lama

قلْ لِلْمُؤْمِنِيْنَ يَغُضُّوْا مِنْ أَبْصَارِهِمْ وَيَحْفَظُوْا فُرُوْجَهُمْ ذَلِكَ أَزْكَى لَهُمْ إِنَّ اللهَ خَبِيْرٌ بِمَا يَصْنَعُوْنَ وَقُلْ لِلْمُؤْمِنَاتِ يَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَارِهِنَّ وَيَحْفَظْنَ فُرُوْجَهُنَّ....
Katakanlah kepada para lelaki yang beriman, “Hendaknya mereka menahan sebagian pandangan mereka dan memelihara kemaluan" AQ 24: 30

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum