jodoh ditentukan semasa dlm kandungan 4 bulan?

View previous topic View next topic Go down

jodoh ditentukan semasa dlm kandungan 4 bulan?

Post by yat on Fri Jan 13, 2012 2:05 am

Jodoh ditentukan oleh Allah sewaktu kita berumur 4 bulan di dalam kandungan ibu. Malaikat akan tulis nama kita, rezeki, kerja, kahwin dengan siapa, cerai atau tidak, anak berapa dan semuanya tentang diri....

dari penceramah terkenal, ustaz azhar idrus

apakah status statement di atas

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: jodoh ditentukan semasa dlm kandungan 4 bulan?

Post by thtl on Fri Jan 13, 2012 6:13 am

Jawab:
Hadith #4 matn arba`in.
hadith tu habaq, ditulis 4 perkara besar: (بِأَرْبَعِ كَلِمَاتٍ بِكَتْبِ رِزْقِهِ وَأَجَلِهِ وَعَمَلِهِ وَشَقِيٌّ أَوْ سَعِيدٌ )
1. Rezki (kerjaya dan pendapatannya)
2. ajal (umur berapa dia mati dan sebab kematiannya)
3. amalannya (ibadahnya)
4. kesudahannya (syurga atau neraka)


apa yang UAI kasi tahu tu lain siket pada hadith di atas. hadith kasi tahu 4 perkara induk, manakala UAI perincikan atau detailkan supaya manusia lebih faham..hehehe

Ini semua dalam bab Taqdir yg sudah ditulis dan apa kefahaman ASWJ terhadap takdir tsb.
Cth: lahirnya mr X. Maka malaikat pun tulis 4 perkara. cth, Malaikat tulis mr X, ahli neraka. dalam pemahaman kita, bukanlah Allah zalim terhadap mr X dgn menulisnya ahli neraka, tetapi malaikat tulis berdasarkan ilmu Allah, Allah dah tahu mr X ni mmg ahli neraka. Ini termasuk sifat Allah, yg Maha mengetahui, yakni Dia tahu kesudahan kita sejak azali lagi.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: jodoh ditentukan semasa dlm kandungan 4 bulan?

Post by AlBahr on Fri Jan 20, 2012 8:00 am

thtl wrote:Jawab:
Hadith #4 matn arba`in.
hadith tu habaq, ditulis 4 perkara besar: (بِأَرْبَعِ كَلِمَاتٍ بِكَتْبِ رِزْقِهِ وَأَجَلِهِ وَعَمَلِهِ وَشَقِيٌّ أَوْ سَعِيدٌ )
1. Rezki (kerjaya dan pendapatannya)
2. ajal (umur berapa dia mati dan sebab kematiannya)
3. amalannya (ibadahnya)
4. kesudahannya (syurga atau neraka)


apa yang UAI kasi tahu tu lain siket pada hadith di atas. hadith kasi tahu 4 perkara induk, manakala UAI perincikan atau detailkan supaya manusia lebih faham..hehehe

Ini semua dalam bab Taqdir yg sudah ditulis dan apa kefahaman ASWJ terhadap takdir tsb.
Cth: lahirnya mr X. Maka malaikat pun tulis 4 perkara. cth, Malaikat tulis mr X, ahli neraka. dalam pemahaman kita, bukanlah Allah zalim terhadap mr X dgn menulisnya ahli neraka, tetapi malaikat tulis berdasarkan ilmu Allah, Allah dah tahu mr X ni mmg ahli neraka. Ini termasuk sifat Allah, yg Maha mengetahui, yakni Dia tahu kesudahan kita sejak azali lagi.

Jadi apa yg ustaz azhar bagitau tu betullah yer? sya keliru sbb setahu saya sudah tertulis di lauh mahfuz, jadi maksudnya sekali lagi dituliskan pula dlm kandungan ketika berusia 4 bulan?

Saya keliru sbb nampak seperti tiada kesinambungan...

_________________
Man Jadda Wajada
Wa Man Zara'a Hasada

AlBahr
AHLI
AHLI

Posts : 69
Points : 72
Join date : 24/11/2011
Location : East Coast

Back to top Go down

Re: jodoh ditentukan semasa dlm kandungan 4 bulan?

Post by AlBahr on Fri Jan 20, 2012 8:03 am


_________________
Man Jadda Wajada
Wa Man Zara'a Hasada

AlBahr
AHLI
AHLI

Posts : 69
Points : 72
Join date : 24/11/2011
Location : East Coast

Back to top Go down

Re: jodoh ditentukan semasa dlm kandungan 4 bulan?

Post by thtl on Fri Jan 20, 2012 1:11 pm

Ya betul, penulisan dalam lauh mahfudz tu penulisan umum, kitab induk. manakala penulisan takdir umuri adalah penulisan sekali lagi khusus utk setiap janin, ini personal record buat setiap anak Adam. Malaikat yang menulis takdir umuri (penulisan takdir dalam rahim) perlu merujuk kpd Lauh Mahfuz terlebih dahulu.
(Lihat syarah akidah wasithiyah, Ibn Taymiyah oleh dr Said al-Qahthani

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: jodoh ditentukan semasa dlm kandungan 4 bulan?

Post by AlBahr on Sun Jan 22, 2012 8:09 am

thtl wrote:Ya betul, penulisan dalam lauh mahfudz tu penulisan umum, kitab induk. manakala penulisan takdir umuri adalah penulisan sekali lagi khusus utk setiap janin, ini personal record buat setiap anak Adam. Malaikat yang menulis takdir umuri (penulisan takdir dalam rahim) perlu merujuk kpd Lauh Mahfuz terlebih dahulu.
(Lihat syarah akidah wasithiyah, Ibn Taymiyah oleh dr Said al-Qahthani

Terima kasih ust kerana pencerahan tu.

Sepatutnya yg buat quote sya attachkan tu kena bagitau sumber dari hadith mana yg ust azhar sampaikan. Bukan hanya tulis - "ust azhar idrus".

_________________
Man Jadda Wajada
Wa Man Zara'a Hasada

AlBahr
AHLI
AHLI

Posts : 69
Points : 72
Join date : 24/11/2011
Location : East Coast

Back to top Go down

Re: jodoh ditentukan semasa dlm kandungan 4 bulan?

Post by Ad-Dien on Sun Jan 22, 2012 9:09 pm

AlBahr wrote:
thtl wrote:Ya betul, penulisan dalam lauh mahfudz tu penulisan umum, kitab induk. manakala penulisan takdir umuri adalah penulisan sekali lagi khusus utk setiap janin, ini personal record buat setiap anak Adam. Malaikat yang menulis takdir umuri (penulisan takdir dalam rahim) perlu merujuk kpd Lauh Mahfuz terlebih dahulu.
(Lihat syarah akidah wasithiyah, Ibn Taymiyah oleh dr Said al-Qahthani

Terima kasih ust kerana pencerahan tu.

Sepatutnya yg buat quote sya attachkan tu kena bagitau sumber dari hadith mana yg ust azhar sampaikan. Bukan hanya tulis - "ust azhar idrus".

tak mengapa saudari lautan Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: jodoh ditentukan semasa dlm kandungan 4 bulan?

Post by AlBahr on Mon Jan 23, 2012 4:46 pm

HambaNya wrote:
AlBahr wrote:
Terima kasih ust kerana pencerahan tu.

Sepatutnya yg buat quote sya attachkan tu kena bagitau sumber dari hadith mana yg ust azhar sampaikan. Bukan hanya tulis - "ust azhar idrus".

tak mengapa saudari lautan Smile

Tapi ada kemusyikilan lagi lah, sbb sorang kawan sya tu argue...katanya dalam hadith matan arab tu takder sebut 4 bulan pun. Jadi mana tahu usia kandungan 4 bulan diperincikan?

Katanya Quran dan Hadith tak akan clash, Ilmu Tafsir samada tafsir Quran dgn Quran sendiri atau tafsir Quran dengan Hadith. Ada setengah ulama saring hadith guna Quran.

Jadi katanya ayat :-

بِأَرْبَعِ كَلِمَاتٍ بِكَتْبِ رِزْقِهِ وَأَجَلِهِ وَعَمَلِهِ وَشَقِيٌّ أَوْ سَعِيدٌ

Tak cukup jelas utk beritahu apa yg ust azhar katakan 4 bulan itu.

_________________
Man Jadda Wajada
Wa Man Zara'a Hasada

AlBahr
AHLI
AHLI

Posts : 69
Points : 72
Join date : 24/11/2011
Location : East Coast

Back to top Go down

Re: jodoh ditentukan semasa dlm kandungan 4 bulan?

Post by Ahmad Shamil on Mon Jan 23, 2012 5:29 pm

AlBahr wrote:
HambaNya wrote:
AlBahr wrote:
Terima kasih ust kerana pencerahan tu.

Sepatutnya yg buat quote sya attachkan tu kena bagitau sumber dari hadith mana yg ust azhar sampaikan. Bukan hanya tulis - "ust azhar idrus".

tak mengapa saudari lautan Smile

Tapi ada kemusyikilan lagi lah, sbb sorang kawan sya tu argue...katanya dalam hadith matan arab tu takder sebut 4 bulan pun. Jadi mana tahu usia kandungan 4 bulan diperincikan?

Katanya Quran dan Hadith tak akan clash, Ilmu Tafsir samada tafsir Quran dgn Quran sendiri atau tafsir Quran dengan Hadith. Ada setengah ulama saring hadith guna Quran.

Jadi katanya ayat :-

بِأَرْبَعِ كَلِمَاتٍ بِكَتْبِ رِزْقِهِ وَأَجَلِهِ وَعَمَلِهِ وَشَقِيٌّ أَوْ سَعِيدٌ

Tak cukup jelas utk beritahu apa yg ust azhar katakan 4 bulan itu.

perhatikan matan hadis ke 4, drp hadis 40 ini dari awalnya..
matan awal hadis begini:
إن أحدكم يجمع خلقه في بطن أمه أربعين يوماً نطفة، ثم يكون علقة مثل ذلك، ثم يكون مضغة مثل ذلك، ثم يرسل إليه الملك فينفخ فيه الروح

dlm hadis ini nabi menjelaskan peringkat2 kejadian insan di dlm rahim ibunya. 40 hari sebagai nuthfah-air mani, 40 hari sbg a'laqah- segumpal darah, kemudian 40 hari sebagai mudghah-seketul daging,selepas itu malaikat dtg meniupkan ruh..

3 peringkat yg tiap2 peringkat 40 hari, maknanya 120 hari. 120 hari itu bersamaan dgn 4 bulan. dari sinilah dtgnya tempoh 4 bulan tersebut.

Wallahu'a'lam

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

syukran...

Post by AlBahr on Wed Jan 25, 2012 2:32 pm

Abu_Zubair wrote:
AlBahr wrote:
HambaNya wrote:
AlBahr wrote:
Terima kasih ust kerana pencerahan tu.

Sepatutnya yg buat quote sya attachkan tu kena bagitau sumber dari hadith mana yg ust azhar sampaikan. Bukan hanya tulis - "ust azhar idrus".

tak mengapa saudari lautan Smile

Tapi ada kemusyikilan lagi lah, sbb sorang kawan sya tu argue...katanya dalam hadith matan arab tu takder sebut 4 bulan pun. Jadi mana tahu usia kandungan 4 bulan diperincikan?

Katanya Quran dan Hadith tak akan clash, Ilmu Tafsir samada tafsir Quran dgn Quran sendiri atau tafsir Quran dengan Hadith. Ada setengah ulama saring hadith guna Quran.

Jadi katanya ayat :-

بِأَرْبَعِ كَلِمَاتٍ بِكَتْبِ رِزْقِهِ وَأَجَلِهِ وَعَمَلِهِ وَشَقِيٌّ أَوْ سَعِيدٌ

Tak cukup jelas utk beritahu apa yg ust azhar katakan 4 bulan itu.

perhatikan matan hadis ke 4, drp hadis 40 ini dari awalnya..
matan awal hadis begini:
إن أحدكم يجمع خلقه في بطن أمه أربعين يوماً نطفة، ثم يكون علقة مثل ذلك، ثم يكون مضغة مثل ذلك، ثم يرسل إليه الملك فينفخ فيه الروح

dlm hadis ini nabi menjelaskan peringkat2 kejadian insan di dlm rahim ibunya. 40 hari sebagai nuthfah-air mani, 40 hari sbg a'laqah- segumpal darah, kemudian 40 hari sebagai mudghah-seketul daging,selepas itu malaikat dtg meniupkan ruh..

3 peringkat yg tiap2 peringkat 40 hari, maknanya 120 hari. 120 hari itu bersamaan dgn 4 bulan. dari sinilah dtgnya tempoh 4 bulan tersebut.

Wallahu'a'lam

Syukran Abu Zubair. Tapi kalau sya ckp masih ada yg tak jelas bagaimana? Embarassed

_________________
Man Jadda Wajada
Wa Man Zara'a Hasada

AlBahr
AHLI
AHLI

Posts : 69
Points : 72
Join date : 24/11/2011
Location : East Coast

Back to top Go down

Re: jodoh ditentukan semasa dlm kandungan 4 bulan?

Post by Ahmad Shamil on Thu Jan 26, 2012 8:50 am

kalau x jelas lagi boleh minta penjelasan sheikhuna ust tuan hasan insya Allah

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: jodoh ditentukan semasa dlm kandungan 4 bulan?

Post by AlBahr on Thu Jan 26, 2012 6:20 pm

Abu_Zubair wrote:kalau x jelas lagi boleh minta penjelasan sheikhuna ust tuan hasan insya Allah

Takut plak nak tanya...lepas tanya, tanya lagi...tak abis2 soalan...

Cool

_________________
Man Jadda Wajada
Wa Man Zara'a Hasada

AlBahr
AHLI
AHLI

Posts : 69
Points : 72
Join date : 24/11/2011
Location : East Coast

Back to top Go down

Re: jodoh ditentukan semasa dlm kandungan 4 bulan?

Post by Ahmad Shamil on Thu Jan 26, 2012 6:47 pm

AlBahr wrote:
Abu_Zubair wrote:kalau x jelas lagi boleh minta penjelasan sheikhuna ust tuan hasan insya Allah

Takut plak nak tanya...lepas tanya, tanya lagi...tak abis2 soalan...

Cool

x mengapa..bertanya tu bagus, ubat jahil adalah bertanya...

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: jodoh ditentukan semasa dlm kandungan 4 bulan?

Post by Ad-Dien on Thu Jan 26, 2012 10:14 pm


40 hari x peringkat= 120 hari = 4 bulan

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: jodoh ditentukan semasa dlm kandungan 4 bulan?

Post by Sponsored content Today at 3:13 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum