iktikaf sambil blajr

View previous topic View next topic Go down

iktikaf sambil blajr

Post by hafiz on Mon Feb 10, 2014 4:56 pm

Apakah hukum iktikaf sambil belajar?

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: iktikaf sambil blajr

Post by thtl on Mon Feb 10, 2014 7:04 pm

Boleh, kalau kitab2 agamalaa...tafsir, hadith, fiqh; atau mengikuti kuliah/daurah kat mesjid yg diiktikafi

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: iktikaf sambil blajr

Post by hafiz on Mon Feb 10, 2014 8:15 pm

Oh. mcm saya blajr kt surau/masjid untuk peperiksaan yg dh dekat. Saya google blh blajr di surau atau masjid. smbil tu, saya niatkan iktikaf dan niat bljr kerana Allah. klau nk dpt phala utk bnde ni apa yg saya patut lakukan ye ustaz?

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: iktikaf sambil blajr

Post by thtl on Mon Feb 10, 2014 9:19 pm

balik kpd yg basiclaa...
Fokus kpd I'tikaf bulan Ramadhan, yakni 10 terakhir Ramadhan.

Adapun i'tikaf study week ni tak ada contoh dari kaum salaf...maka tak payahlah kita buat, sebab kita tamak dalam pahala, sedangkan study tu dah kira ibadah dan jihad yg besar..dan ditakuti kita menggunakan harta awam, pnggunaan ruang dan elektrik mesjid utk kegunaan peribadi kita.

Bila sebut i'tikaf, balik kpd apa yg maklum, 10 terakhir Ramadhan. Time nak exam, ajak2 kawan lepak kat rumah anda atau rumah kawan, buat study group...pahala study kerana Allah ni termasuk jenis jihad. tak payah kita nak buat 2 dalam satu dgn i'tikaf. I'tikaf fokus kpd taqarrub atau mendekati Allah. kena tinggalkan akademik, famili dan kerjaya buat sementara.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: iktikaf sambil blajr

Post by hafiz on Tue Feb 11, 2014 3:05 am

Oo. klau bljr kt masjid sbenrnya blh x ustaz? Saya bljr kt sana sbb lgi tenang dan kurng gangguan. peggunaan elektrik dan airnya mmng saya minimumkan sebanyak yg boleh

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: iktikaf sambil blajr

Post by thtl on Tue Feb 11, 2014 7:27 am

boleh je kalau msjid ada facilities, meja kerusi...dan ajk mesjid pun izinkan

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: iktikaf sambil blajr

Post by Sponsored content Today at 5:24 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum