faraidh harta isteri

View previous topic View next topic Go down

faraidh harta isteri

Post by bukhori on Tue Feb 11, 2014 10:29 am

Salam tuan..

Sy ada persoalan tntng harta si isteri yg meninggal dunia.. Adakah harta berikut perlu di faraid kpd ibu bapa, saudara2 kndung & saudara mara yg lain @ suami brhak spnuhnya:
1. Asb (personal loan yg dibuat smsa sudah brkahwin)..
2. Duit Kwsp. (mula bekerja sblum brkahwin).
3. Rumah. (suami n isteri sbg penama).
4. Motosikal (dibeli oleh isteri).

*kalau perlu faraid, berapa percent pbhagian msing2?

bukhori
AHLI
AHLI

Posts : 88
Points : 124
Join date : 30/01/2014

Back to top Go down

Re: faraidh harta isteri

Post by thtl on Tue Feb 11, 2014 11:00 am

Tunggu maklumbalas dari abgBob sebab dia mmg tuan yang arif
atau ust ahmad shamil.

ana tak pasti dgn pelaksanaan enakmen Harta Sepencarian di negeri-negeri Malaysia.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: faraidh harta isteri

Post by tokbatinasli on Wed Feb 12, 2014 6:26 pm

Boleh guna laman web ini untuk mengira kadar faraid.

http://faraid.usm.my/msl/default.html

tokbatinasli
AHLI
AHLI

Posts : 31
Points : 55
Join date : 13/12/2011

Back to top Go down

Re: faraidh harta isteri

Post by tokbatinasli on Wed Feb 12, 2014 6:28 pm

tokbatinasli wrote:Boleh guna laman web ini untuk mengira kadar faraid.

http://faraid.usm.my/msl/default.html

Klik 'Pengiraan'

tokbatinasli
AHLI
AHLI

Posts : 31
Points : 55
Join date : 13/12/2011

Back to top Go down

Re: faraidh harta isteri

Post by thtl on Wed Feb 12, 2014 10:25 pm

syukran, kalau abgBob dapat komen pasal harta sepencarian pun OK juga...sejauh mana ia dilaksanakan di mahkamah syariah Malaysia atau di Pahang khususnya.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: faraidh harta isteri

Post by bukhori on Thu Feb 13, 2014 6:58 am

cuma saya nak tnya adakah smua yg saya list tu perlu difaraidh?

yg ke2, adakah boleh kalau masing2 setuju untuk diberikan jumlah tertentu sbg contoh pembahagian duit kwsp?

bukhori
AHLI
AHLI

Posts : 88
Points : 124
Join date : 30/01/2014

Back to top Go down

Re: faraidh harta isteri

Post by thtl on Thu Feb 13, 2014 1:05 pm

Di Negara kita ada 4 badan yg urus pembahagiaan faraidh ni, maka kita kena berurusan dgn pihak ni..

1. Amanah Raya berhad utk kwsp, rumah dan kenderaan
2. Unit pembahagian Pesaka di pejabat Tanah negeri
3. mahkamah syariah
4. mahkamah tinggi utk pesaka yg bernilai tinggi yg melebihi RM600K
maka kalau kita pergi kat sana, mereka akan kasi info bagaimana proses seterusnya, kerana mereka sudah ada SOP (standard operating procedures)

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: faraidh harta isteri

Post by abgbob on Thu Feb 13, 2014 3:36 pm

[quote="bukhori"]cuma saya nak tnya adakah smua yg saya list tu perlu difaraidh?

yg ke2, adakah boleh kalau masing2 setuju untuk diberikan jumlah tertentu sbg contoh pembahagian duit kwsp?
[/q

wang kwsp dan/mungkin personal loan(kena tahu dulu isunya-boleh jadi personal loan termasuk hsp)) dikategorikan sebagai bukan harta sepencarian,yg lain tu boleh dituntut sebagai HSP di MS(jika suami tersebut berhajat).

Boleh,Dapatkan dulu perakuan bahagian waris mengikut faraidh,pastu rundinglah cara mana nak bagi duit tu,samarata ke,ikut bahagian faraidh ke,atau lain-lain cara dipersetujui bersama.

Syeikh TH.. pesaka kecil la ni di takrifkan harta yg bernilai 2 juta kebawah,bukan lagi 600k.

abgbob
VIP
VIP

Posts : 41
Points : 43
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: faraidh harta isteri

Post by thtl on Thu Feb 13, 2014 4:55 pm

Syukran AbgBob VIP kita kerana masih sudi menjenguk ke teratak kita...he3..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: faraidh harta isteri

Post by bukhori on Fri Feb 14, 2014 4:29 am

sy still confius untuk org yg layak dpt faraid, adakah mmg perlu diberi kpd selain dr ahli keluarga sebelah isteri trsebut cntohnya bapa saudara, adik tiri sebapa & sbg?? or dia dikira sbg ihsan shj untuk mmberi kpd mereka??

bukhori
AHLI
AHLI

Posts : 88
Points : 124
Join date : 30/01/2014

Back to top Go down

Re: faraidh harta isteri

Post by abgbob on Fri Feb 14, 2014 5:09 am

bukhori wrote:sy still confius untuk org yg layak dpt faraid, adakah mmg perlu diberi kpd selain dr ahli keluarga sebelah isteri trsebut cntohnya bapa saudara, adik tiri sebapa & sbg?? or dia dikira sbg ihsan shj untuk mmberi kpd mereka??

Sdr senaraikan waris rapat yang ada..kita tengok/tapis ssiapa berhak atau tidak.(rujuk laman usm tu pun ok).Jika simati(isteri) dan ahli waris(hidup) yg pastinya  bahagian suami,anak-anak,ibu dan ayah si mati tiada siapa boleh halang serentak dgn itu menghalang waris2 lain seperti adik beradik si mati dari mendapat bahagian.

Syeikh TH.

ada kelapangan tetap berkunjung kesini


abgbob
VIP
VIP

Posts : 41
Points : 43
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: faraidh harta isteri

Post by bukhori on Fri Feb 14, 2014 6:15 am

ok, yg sy pham kat sini, jika suami, anak ibu bapa simati masih ada, kita perlu bagi kpd mereka sahajalah, tetapi kalu mereka ni tiada barulah akan pergi kpd yg lain.. btl x kefahaman sy??
sbb sy confius adakah perlu mengumpulkn semua yg termasuk dlm kategori ashabul furud kmudian diberikan mngikut kadar masing2 @ memberikan mngikut peringkat waris iaitu kpd waris yg terdekat dahulu (jika ada) bagi kesemua harta, then kalau waris terdekat tiada baru pergi kpd peringkat waris yg seterusnya..

bukhori
AHLI
AHLI

Posts : 88
Points : 124
Join date : 30/01/2014

Back to top Go down

Re: faraidh harta isteri

Post by thtl on Fri Feb 14, 2014 9:29 am

sykran AB...
ana cuti panjang dari 12 Jun-05 Sept 2014...nak round2 jumpa sahabat2 lama...termasuk Kuantan

ana abis kontrak dgn kementerian pendidikan Tinggi KSA pada 10 June 2015 nanti.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: faraidh harta isteri

Post by Sponsored content Today at 11:22 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum