Ayah pihak lelaki tak benarkan untuk menikah

Go down

Ayah pihak lelaki tak benarkan untuk menikah

Post by zikrulmaut_sm on Sat Feb 22, 2014 11:23 am

Bismillahirrahmaanirrahiim,
Assalaamu'alaikum warahmatullahi wabarakaatuh,

Saya ada dapat keluhan dari kawan saya. Dia dan calon pasangannya hendak menikah tapi ayah dari keluarga pihak lelaki tidak membenarkannya.

Jika dalam fiqh Islam, adakah salah jika pihak lelaki tetap melangsungkan pernikahan walaupun tanpa persetujuan orang tuanya?

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].
avatar
zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

https://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Ayah pihak lelaki tak benarkan untuk menikah

Post by thtl on Sat Feb 22, 2014 11:54 am

Jawab:
1. salah dari segi agama jika menyakiti hati kedua ibubapa kita dan jikalau bantahan keduanya ada asas dalam agama dan kafaah (sekufu)

2. Tidak salah, jika pilihan kita itu adalah tepat dari segi agama, yakni perempuan itu adalah perempuan yg soleh, baik nasabnya dan baik agamanya.

Namun, Islam anjurkan win-win, jauhi pernikahan dalam keadaan dukacita kerana perkahwinan adalah hari walimah, sukahati dan kenduri kendara yg menghimpunkan sanak saudara dan sahabat tolan.

Jauhi kemurungan di hari pernikahan yakni pernikahan yg tidak dihadiri oleh ibubapa tercinta dan kaum keluarga kita. Perkahwinan bukan dua mempelai sahaja tapi mencantumkan dua keluarga yg besar. Allah musta'an
Ppatah arab:
Cinta isteri belum tentu, tapi kasih ibubapa adalah abadi.....[
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum