lap sahaja

View previous topic View next topic Go down

lap sahaja

Post by sitisu on Mon Feb 24, 2014 4:32 am

1. Anak perermpuan saya berumur 2 tahun, kencing malam terkena tilam yang bercadar. tilam tu tempat saya dan suami tidur. Suami saya membersihkan tilam bercadar tu hanya dengan mengelap tempat tersebut dengan tuala basah tanpa membuka cadar tu untuk di bilas, terangkat tak najis tu?/ kira bersih tak cadar dan basuh terus ke mesin?

2. jika tidak terangkat najis tu, macamana masa kami tidur berpeluh ( cuaca panas). badan yang berpeluh kena kat bekas kencing yang sudah di lap tadi. kemudian bangun untuk solat subuh tanpa basuh badan( belakang badan ) yang berpeluh dan kena bekas kencing tadi, sah tak solat suami?

kata husben bersih, sebab dah lap. tp saya musykil/was2 sikit...

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: lap sahaja

Post by thtl on Mon Feb 24, 2014 8:35 am

baby tu menyusu badan ke? dan belum makan makanan lain?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: lap sahaja

Post by sitisu on Mon Feb 24, 2014 8:46 am

tidak. anak dah makan makanan pejal lain dan dah minum susu formula. kiraanya dah tak menyusu badan dahh..jadi?

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: lap sahaja

Post by thtl on Mon Feb 24, 2014 8:52 am

1. cadar tu kena gantilah dan masuk mesen

2. maka solat tak sah kalau cadar najis itu terus digunakan utk tidur

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: lap sahaja

Post by thtl on Mon Feb 24, 2014 9:01 am

cara yg betul:
1. jika tilam kena kencing bayi, tilam kena lap dan biarkan kering dgn kipas ON utk 12 jam

2. cadar kena ganti lain, cadar kena kencing kena basuh

3. pasang cadar baru

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: lap sahaja

Post by sitisu on Mon Feb 24, 2014 9:06 am

thtl wrote:cara yg betul:
1. jika tilam kena kencing bayi, tilam kena lap dan biarkan kering dgn kipas ON utk 12 jam

2. cadar kena ganti lain, cadar kena kencing kena basuh

3. pasang cadar baru


jap2.. knp kna 12 jam? WAJIB ke ?kalu kurang? tapi mmg dah kering?

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: lap sahaja

Post by thtl on Mon Feb 24, 2014 9:10 am

tilam kan berat, kalau tak mau jemur kat luar, kena ON kipasla kasi kering bila kita lap tempat kena kencing tu dgn tuala basah...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: lap sahaja

Post by thtl on Mon Feb 24, 2014 9:11 am

cara nak elakkan tilam master bedroom kena kencing ialah sediakan baby cot, biar baby tido dalam baby cot tu..itu cara mat saleh

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: lap sahaja

Post by sitisu on Mon Feb 24, 2014 9:12 am

thtl wrote:tilam kan berat, kalau tak mau jemur kat luar, kena ON kipasla kasi kering bila kita lap tempat kena kencing tu dgn tuala basah...

mmg berat. maksud saya wajib ke kena 12 jam?

kalau tak sampai 12 jam mmg dah kering tak boleh?

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: lap sahaja

Post by thtl on Mon Feb 24, 2014 9:15 am

saya sebut 12 jam tu maksudnya nak kasi keringlah, kalau 2 jam dah kering, maka OKlaa...saya suka kasi maksimum...supaya hilang was-was puan

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: lap sahaja

Post by thtl on Mon Feb 24, 2014 9:18 am

jawapan yg sahih: ON kipas atau guna hair drier yg org selalu blow dry rambut pun OK

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: lap sahaja

Post by sitisu on Mon Feb 24, 2014 9:19 am

thtl wrote:saya sebut 12 jam tu maksudnya nak kasi keringlah, kalau 2 jam dah kering, maka OKlaa...saya suka kasi maksimum...supaya hilang was-was puan


ooohhh.. ok. ok. faham. Ingat wajib 12 jammm.
mmg tidur kat tempat baby, tapi hari tuu tak tidur tmpt dia plkk.

Terima kasih tak jemu menjawab persoalan saya.
moga Allah balas dengan kebaikan selalu. Aminn
 Like

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: lap sahaja

Post by abu_firdaus on Mon Feb 24, 2014 9:51 am

thats why sekarang dah ada febreze. gunalah kemudahan yg ada.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: lap sahaja

Post by thtl on Mon Feb 24, 2014 10:23 am

TQ, Fabreeze tu guna selepas dah kering dan nak nyahkan bau hapak.
tapi kenalah lap dulu dgn tuala lembab...bila dah dry, spray dgn Febreeze..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: lap sahaja

Post by abu_firdaus on Mon Feb 24, 2014 11:22 am

ikut pengalaman saya, paling effective guna kain celur dgn air panas. lebih mudah air kencing itu diangkat dari tilam. jemur atau guna air blower/dryer, dan last spray febreze.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: lap sahaja

Post by yat on Mon Feb 24, 2014 2:31 pm

kalau satgi depa claim ada pencucui magic yg guna dia blh lap atau sembur cam tu aja tanpa perlu tukar cadar amacam?

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: lap sahaja

Post by sitisu on Tue Feb 25, 2014 3:43 am

thtl wrote:TQ, Fabreeze tu guna selepas dah kering dan nak nyahkan bau hapak.
tapi kenalah lap dulu dgn tuala lembab...bila dah dry, spray dgn Febreeze..

ok saya dah buat cuma febrezze blm lagi sbb habis habis. tapi takde bau pun. cuma ada kesan kekuningan lepas tilam kering. tak pe ke tu?
(saya dah siap lap dengan air sabun lagi sblm lap ngan kain lembab plk.)

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: lap sahaja

Post by thtl on Tue Feb 25, 2014 9:38 am

tak apa..peta kuning tu akan kena kpd semua org...tak dapat dielakkan.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: lap sahaja

Post by sitisu on Wed Feb 26, 2014 5:12 am

ooo.. ok jelas tuan, terima kasih THTL dan abu firdaus. Smile 

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: lap sahaja

Post by Sponsored content Today at 4:56 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum