adakah kesan pensil menghalanh wudhu

View previous topic View next topic Go down

adakah kesan pensil menghalanh wudhu

Post by hafiz on Tue Feb 25, 2014 12:16 pm

Kesan sedikit lead pensil tekan pada kuku, hlng air x?

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: adakah kesan pensil menghalanh wudhu

Post by thtl on Tue Feb 25, 2014 12:29 pm

kan kita dah bagi kaedah "emas"..
Umum al-Balwa yakni apa jua yg sedikit dan sulit utk dihindari dalam kehidupan harian, kesan pensil,dakwat ball point...

semuanya dimaafkan utk hilangkan was-was kaum yg ditimpa was-was dalam thaharah.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: adakah kesan pensil menghalanh wudhu

Post by hafiz on Tue Feb 25, 2014 12:45 pm

Mcm dlm keadaan saya, waktu basuhan ke 3 kat tngn tersedar ada kesan dakwat pensil. Time bsuhn ke 3 tu cba brsihkan tpi rasanya x brsih kot. Saya pun x psti. saya pun x fokus nk bersihkan bnde sbb xnk bazir air surau. xpe ye ustaz?

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: adakah kesan pensil menghalanh wudhu

Post by thtl on Tue Feb 25, 2014 12:51 pm

ya, umum al-balwa la tu...sesuatu yg sulit utk dihindari

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: adakah kesan pensil menghalanh wudhu

Post by hafiz on Tue Feb 25, 2014 1:09 pm

Waktu solat saya was2 akan hal ini. saya tkt ia rosakkan solat saya. Lps dh confirm akan hal ini, tanpa perbaharui wudhu (wudhu yg was2 tadi) saya solat sbgai makmum skali lagi. btul x tindakan saya? Atau x perlu ulng solat?

Sebgai makmum dlm solat ke dua, saya yakin dngn solat, tpi saya terfikir, klau saya jadi imam blh x?

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: adakah kesan pensil menghalanh wudhu

Post by abu_firdaus on Tue Feb 25, 2014 1:40 pm

sepatutnya cuba jgn layan perasaan was2 tersebut dan teruskan solat. jika dilayan bermakna syaitan sudah berjaya mempengaruhi saudara untuk meragui solat tersebut dan terpaksa ulang.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: adakah kesan pensil menghalanh wudhu

Post by thtl on Tue Feb 25, 2014 4:55 pm

1. kalau solat skali lagi jadi solat sunat

2. kalau sah solat utk diri sendiri, maka sahlah kalau rasa-rasa nak jadi Imam

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: adakah kesan pensil menghalanh wudhu

Post by Sponsored content Today at 3:41 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum