Makam para Nabi2 terdahulu.

View previous topic View next topic Go down

Makam para Nabi2 terdahulu.

Post by saifulnd43 on Wed Feb 26, 2014 6:56 am

Salam Tuan,

Mohon penjelasan sekarang banyak dalam FB memamparkan makam2 Para Nabi2 yg terdahulu
bagaimankah kesahihan nyer ?
Adakah disana terdapat hadis2 dari Rasulullah mengenai lokasi2 makam2 para Nabi2 terdahulu ,atau adakah arahan
dari Rasulullah supaya kita mengbuat ziarah ke makam2 para Nabi2 terdahulu .

tq
saiful

saifulnd43
AHLI
AHLI

Posts : 106
Points : 182
Join date : 11/09/2013

Back to top Go down

Re: Makam para Nabi2 terdahulu.

Post by abu_firdaus on Wed Feb 26, 2014 7:42 am

yg sahih makam nabi muhammad s.a.w. saja.

pernah sy tgk video ceramah dr maza. ada satu kubur nabi (tak ingat nabi mana) panjang sgt bentuknya. bila ditanya, dia org explain yg ada beberapa kubur yg tak pasti mana satu kubur nabi tersebut. jadi mrk sambung je kubur tu bagi panjang Smile

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Makam para Nabi2 terdahulu.

Post by thtl on Wed Feb 26, 2014 9:52 am

TIdak digalakkan safar utk mencari dan menziarahi kubur2 tsb.
dalil:

( لا تشد الرحال إلا إلى ثلاثة مساجد : المسجد الحرام ومسجدي هذا والمسجد الأقصى

“Tidak boleh bersungguh untuk bermusafir melainkan kepada tiga masjid 1. masjid haram, 2. masjid ku ini 3. masjid aqsa. (hadis sahih bukhari dan muslim)

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Makam para Nabi2 terdahulu.

Post by thtl on Wed Feb 26, 2014 12:23 pm

Program Jejak Rasul mencari makam nabi2 tu sebenarnya berdasarkan dzann atau teori/dakwaan tanpa bukti scientific. Bukti scientific amat sukar kerana memerlukan kubur itu digali dan ujian makmal spt carbon test, DNA profiling dsbnya yg rumit dan mahal.
Kebanyakan kubur anbiya' ini berada dipelbagai lokasi, satu Nabi ada 3, 4, atau 5 di pelbagai bandar yg mendakwa kubur itu milik Nabi X. Kenapa setiap lokasi bersungguh-sungguh meyakinkan manusia, bahawa kubur tsb autentik sebagai kubur Nabi X...kebanyakannya utk tujuan kemegahan, prestij dan tarikan pelancung ke bandar tsb. Sebab itu di masa lalu, banyak usaha mencuri dan memindahkan kubur Nabi dan auliya' (mayat di dalamnya) ke destinasi kesukaan mereka. Cth: Kubur Nabi Muhammad saw sendiri banyak kali percubaan mencurinya utk di bawa ke bandar mereka dan menarik manusia ke sana. Bahkan Hajarul Aswad pernah dicuri selama 7 tahun oleh puak ekstrimis Qaramithah.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Makam para Nabi2 terdahulu.

Post by saifulnd43 on Wed Feb 26, 2014 1:41 pm

Tq
THTL dn Tuan Abu_Firdaus .

Skrg nie banyak pic yg dipost kan di FB tanya tapisan . yg terbaru serban kepunyaan Sheikh Abdul Qadir Jailani sungguh mengelirukan .

saifulnd43
AHLI
AHLI

Posts : 106
Points : 182
Join date : 11/09/2013

Back to top Go down

Re: Makam para Nabi2 terdahulu.

Post by abu_firdaus on Wed Feb 26, 2014 2:02 pm

apa kata dia org tentang serban tu?

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Makam para Nabi2 terdahulu.

Post by thtl on Wed Feb 26, 2014 2:16 pm

dakwaan seseorang ttg barang2 yang didakwa milik Nabi saw, atau wali2 juga memerlukan sanad perawi...sama macam hadith juga.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Makam para Nabi2 terdahulu.

Post by saifulnd43 on Wed Feb 26, 2014 5:12 pm

abu_firdaus wrote:apa kata dia org tentang serban tu?

serban itu ader berkat ... bila di tanya kesahihan tentang serban itu
mereka menjawap " pergi lah siasat sendiri"

saifulnd43
AHLI
AHLI

Posts : 106
Points : 182
Join date : 11/09/2013

Back to top Go down

Re: Makam para Nabi2 terdahulu.

Post by thtl on Wed Feb 26, 2014 9:32 pm

itu petanda org yang bongkak lagi jahil...

yg sahih, serban itu tidak sahih kepunyaan Syaikh Abd Qadir Jilani, the burden (beban) adalah atas orang membawa khabar, dia yg bertanggungjawab membuktikan dakwannya, bukan kita sbg pembaca dan satu lagi, barang2 dari org yg sudah mati tidak ada keberkatan lagi..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Makam para Nabi2 terdahulu.

Post by Mohamad hafiz on Thu Feb 27, 2014 5:07 pm

Ya Ustaz, ade tanda2 tertentu tak jika makam para Nabi2 terdahulu terletak dkat sesuatu tempat ?

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Makam para Nabi2 terdahulu.

Post by thtl on Thu Feb 27, 2014 11:08 pm

ada,
Juga kalau boleh dapatkan kitab ni:

atlas on the Prophet oleh
By: Shawqi Abu Khalil
Pages: 292
Binding: Hardback
Size: 6x9" (15x22 cm)
Format: Full Color
SKU/ISBN: 9789960897714
Edition: 1st (March 2004)
Publisher: Dar-us-Salam



dia akan tunjukkan kat mana kubur Nabi2 tsb mengikut kajian yg saintifik

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Makam para Nabi2 terdahulu.

Post by Sponsored content Today at 3:16 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum