selsema ketika solat

View previous topic View next topic Go down

selsema ketika solat

Post by hafiz on Thu Feb 27, 2014 1:41 am

Mungkin kerana tido x brselimut, kdng2 saya slsema ketika subuh. klau hingus msh dlm hidung, ditarik blk (dihisap) blh x? Bgaimana pula klau terbersin dan keluar sikit kahak dlm mulut ketika solat? Blh tln ke? Ada pendapat suruh bawa tisu dn sbagainya ketika solat sypaya blh hembus hingus tpi susah nk praktikkan waktu jemaah sbb nk keep pace dngn imam

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: selsema ketika solat

Post by thtl on Thu Feb 27, 2014 8:51 am

amalan sunnah ialah ludah kerana zaman dulu mesjid lantainya pasir...

zaman sekarang, kena bawa tisulaa..di arab saudi, disediakan kotak2 tisu di hujung kepala makmum.

Tak ada masalah nak keep pace dgn Imam kerana dharurat..

last, kalau nak telan atau tarik atau hisap pun boleh tak membatalkan solat sebab ia bukan makan dan minum dgn sengaja.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: selsema ketika solat

Post by hafiz on Thu Feb 27, 2014 12:14 pm

blh ye ustaz? sbb ada kata x blh. Mcm bru tdi, orng yg jdi imam pun dngr dia tarik hingus. Mula was2 gak, tpi ble ingt ustaz kata blh dan dia pun mungkin skdr trik x smpai dlm pun (atau mungkin bagi dia blh trik hingus, x taulah pula kalau dia x tau hkumnya), saya yakinkan je dri saya.

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: selsema ketika solat

Post by thtl on Fri Feb 28, 2014 1:07 am

bolehlah, selsema kan umum al-balwa, kena pada semua orang. Kalau selsema teruk tak yah pergi mesjid, takut jangkit org lain.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: selsema ketika solat

Post by Sponsored content Today at 7:53 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum