Hadis2 Palsu mengenai solat fardhu

View previous topic View next topic Go down

Hadis2 Palsu mengenai solat fardhu

Post by saifulnd43 on Mon Mar 03, 2014 5:32 am

Salam
Mohon dapat di listkan hadis2 palsu mengenai solat Fardhu ?

Tq
saiful

saifulnd43
AHLI
AHLI

Posts : 106
Points : 182
Join date : 11/09/2013

Back to top Go down

Re: Hadis2 Palsu mengenai solat fardhu

Post by thtl on Mon Mar 03, 2014 12:01 pm

Biasanya kita tolong takhrij dan tahqiq mana2 hadith yg anda jumpa kat FB atau twitter atau whats app...kalau nak senarai, mmg banyaklaa..
kena cari kitab dulu yg menghimpunkan hadith2 palsu dalam solat, saya ada di Malaysia, antaranya bid'ah2 dalam solat dan kesalahan2 (akhtha') dalam solat...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadis2 Palsu mengenai solat fardhu

Post by saifulnd43 on Mon Mar 03, 2014 12:38 pm

thtl wrote:Biasanya kita tolong takhrij dan tahqiq mana2 hadith yg anda jumpa kat FB atau twitter atau whats app...kalau nak senarai, mmg banyaklaa..
kena cari kitab dulu yg menghimpunkan hadith2 palsu dalam solat, saya ada di Malaysia, antaranya bid'ah2 dalam solat dan kesalahan2 (akhtha') dalam solat...

Salam THTL

Buku mengenai hadis palsu yg saya tau dan ader yg nie sahaja:-
40 Hadis Palsu Popular

yg lain .. mintak tolong rekemeng kan .

Tq
saiful

saifulnd43
AHLI
AHLI

Posts : 106
Points : 182
Join date : 11/09/2013

Back to top Go down

Re: Hadis2 Palsu mengenai solat fardhu

Post by thtl on Mon Mar 03, 2014 1:50 pm

Tidak ada kitab yg khusus mengenai Himpunan hadith palsu dalam solat.
sebab semua dihimpun secara borong, spt Silsilah hadith dha'if dan palsu oleh al-Muhaddith al-Albani...

saya akan ambil satu-satulaa kat situ...

thread ni akan di hantar ke thread hadith

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadis2 Palsu mengenai solat fardhu

Post by Ibnu Sarkawi on Mon Mar 03, 2014 6:04 pm

saya melihat wujudnya hadis2 palsu yg baru.. maksdnya je baru direka2 zaman moden ni

Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: Hadis2 Palsu mengenai solat fardhu

Post by saifulnd43 on Mon Mar 03, 2014 6:30 pm

Salam
Saya mencari Hadis tentang baca Qunut waktu subuh . Bila iman baca
makmun amin kan ?

tq

saifulnd43
AHLI
AHLI

Posts : 106
Points : 182
Join date : 11/09/2013

Back to top Go down

Re: Hadis2 Palsu mengenai solat fardhu

Post by thtl on Mon Mar 03, 2014 7:35 pm

Qunut kena buat thread baru sebab dia bukan palsu

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadis2 Palsu mengenai solat fardhu

Post by thtl on Mon Mar 03, 2014 10:59 pm

Hadith #1: fadhilat berjalan menuju mesjid

حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ سَعِيدِ بْنِ يَزِيدَ بْنِ إِبْرَاهِيمَ التُّسْتَرِيُّ حَدَّثَنَا الْفَضْلُ بْنُ الْمُوَفَّقِ أَبُو الْجَهْمِ حَدَّثَنَا فُضَيْلُ بْنُ مَرْزُوقٍ عَنْ عَطِيَّةَ عَنْ أَبِي سَعِيدٍ الْخُدْرِيِّ قَالَ
قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ خَرَجَ مِنْ بَيْتِهِ إِلَى الصَّلَاةِ فَقَالَ اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ بِحَقِّ السَّائِلِينَ عَلَيْكَ وَأَسْأَلُكَ بِحَقِّ مَمْشَايَ هَذَا فَإِنِّي لَمْ أَخْرُجْ أَشَرًا وَلَا بَطَرًا وَلَا رِيَاءً وَلَا سُمْعَةً وَخَرَجْتُ اتِّقَاءَ سُخْطِكَ وَابْتِغَاءَ مَرْضَاتِكَ فَأَسْأَلُكَ أَنْ تُعِيذَنِي مِنْ النَّارِ وَأَنْ تَغْفِرَ لِي ذُنُوبِي إِنَّهُ لَا يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلَّا أَنْتَ أَقْبَلَ اللَّهُ عَلَيْهِ بِوَجْهِهِ وَاسْتَغْفَرَ لَهُ سَبْعُونَ أَلْفِ مَلَكٍ

Terj:
Telah menceritakan kepada kami Muhammad bin Sa'id bin Yazid bin Ibrahim At Tustari berkata, telah menceritakan kepada kami Al Fadhlu Ibnul Muwaffaq Abu Al Jahm berkata, telah menceritakan kepada kami Fudlail bin Marzuq dari Athiyyah dari Abu Sa'id Al Khudzri, ia berkata; Rasulullah saw bersabda: "Barangsiapa berjalan menuju masjid lalu mengucapkan: (Ya Allah, aku meminta kepada-Mu dengan hak peminta kepada-Mu, dan aku juga meminta dengan hak jalanku ini. Sesungguhnya aku keluar bukan untuk keburukan, bukan untuk kesombongan, bukan untuk riya dan bukan untuk dipuji. Aku keluar agar terhindar dari murka-Mu dan mengharap ridla-Mu. Maka, aku meminta agar Engkau melindungiku dari siksa neraka dan mengampuni dosaku, sebab tidak ada yang mengampuni dosa selain-Mu), maka Allah akan menerimanya dengan wajah-Nya, dan tujuh puluh ribu malaikat juga akan memintakan ampunan baginya." (HR Ibn Majah, no 770, lidwa), Juga ibn Khuzaimah dalam al-Tawhid, Tabrani (ad-Do'a), Ibn Sunni (amal al-Yawm wa Laylah), al-Baihaqi (Da'waat al-Kabir), Ahmad (Musnad),
Tahqiq:
Dhaif menurut al-Muziri, al-Nawawi, al-Busyiri, Ibn Taymiyah, dan al-Albani.
الراوي: أبو سعيد الخدري المحدث: الألباني - المصدر: ضعيف ابن ماجه - الصفحة أو الرقم: 152
خلاصة حكم المحدث: ضعيف
Kedhaifan kerana dua perawi dhaif: Fudhail bin marzuq, dan 'Athiyah bin Saad al-Aufi, didha'ifkan oleh Ibn Ma'in, Imam Ahmad, Daruqtuni dan an-Nasa'iy.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadis2 Palsu mengenai solat fardhu

Post by saifulnd43 on Wed Mar 05, 2014 5:04 am

Salam THTl
Mintak tgk hadis nie status dia camner .

1-Abu Nu'aim meriwayatkan dari Anas bin Malik r.a katanya :
Ertinya: Adalah Rasulullah s.a.w. apabila selesai solatnya beliau menyapu dahinya dengan telapak tangan kanannya kemudian melakukannya atas mukanya sampai ke janggutnya

2- Ibnu Umar r.a bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda :
Ertinya: Satu solat dengan memakai serban menyamai dua puluh lima solat tanpa serban dan satu solat Jumaat dengan memakai serban menyamai tujuh puluh Jumaat tanpa serban , dan sesungguhnya para Malaikat pasti akan menyaksikan solat Jumaat dengan memakai serban dan mereka terus menerus bersalawat ke atas orang - orang yang memakai serban sampailah jatuh matahari

3- Rasulullah s.a.w bersabda :
Ertinya: Hai Abu Hurairah , bersolatlah di sudut - sudut rumahmu nescaya cahaya rumahmu di langit bagaikan bintang - bintang di sisi penduduk dunia.

saifulnd43
AHLI
AHLI

Posts : 106
Points : 182
Join date : 11/09/2013

Back to top Go down

Re: Hadis2 Palsu mengenai solat fardhu

Post by thtl on Wed Mar 05, 2014 9:03 am

Hadith #1 dari Anas: hadith sapu muka selepas selesai solat
رواه أبو نعيم في " أخبار أصبهان " ( 2/104 ) عن داود بن المحبر : حدثنا العباس
ابن رزين السلمي عن خلاس بن عمرو عن ثابت البناني عن أنس بن مالك مرفوعا
كان إذا قضى صلاته مسح جبهته بكفه اليمنى ثم أمرها على وجهه حتى يأتي بها على
لحيته
terj:
"Adalah Rasulullah s.a.w. apabila selesai solatnya beliau menyapu dahinya dengan telapak tangan kanannya kemudian melakukannya atas mukanya sampai ke janggutnya." HR Abu Nu'aim dalam Akhbar asfahan

Tahqiq al-Albani: silsilah al-Dha'ifah, no 1059
قال الألباني في " السلسلة الضعيفة و الموضوعة " ( 3/172 ) :
و هذا إسناد موضوع ، المتهم به داود هذا و هو صاحب كتاب " العقل " و هو
كذاب كما تقدم غير مرة فانظر الحديث ( 1 و 224 ) .
و العباس بن رزين السلمي لم أعرفه .
Hadith Palsu kerana dua perawi: Daud yg dituduh pendusta dan al-`Abbas bin Razin al-Salmi yg tidak dikenali

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadis2 Palsu mengenai solat fardhu

Post by thtl on Wed Mar 05, 2014 9:36 am

Hadith #2: Fadhilat solat pakai serban
صلاة تطوع أو فريضة بعمامة تعدل خمسا وعشرين صلاة بلا عمامة وجمعة بعمامة تعدل سبعين جمعة بلا عمامة اي بني اعتم فإن الملائكة يشهدون يوم الجمعة معتمين
فيسلمون على أهل العمائم حتى تغيب الشمس
Dari Salim dari Ibn Umar ra, bahawa Nabi saw bersabda: "Satu solat dengan memakai serban menyamai dua puluh lima solat tanpa serban dan satu solat Jumaat dengan memakai serban menyamai tujuh puluh Jumaat tanpa serban , dan sesungguhnya para Malaikat pasti akan menyaksikan solat Jumaat dengan memakai serban dan mereka terus menerus bersalawat ke atas orang - orang yang memakai serban sampailah jatuh matahari"
HR Ibn Asakir dalam Tarikh Dimasq, no 38322
Tahqiq:
Ibn Hajar dan al-Syawkani: maudhu'
قَالَ اِبْنُ حَجَرٍ : مَوْضُوعٌ وَكَذَلِكَ قَالَ الشَّوْكَانِيُّ فِي كِتَابِهِ الْفَوَائِدُ الْمَجْمُوعَةُ فِي الْأَحَادِيثِ الْمَوْضُوعَةِ
al-Albani, amat dha`if, silsilah al-Dha'ifah no.3520
3520 - صلاة تطوع أو فريضة بعمامة تعدل خمسا وعشرين صلاة بلا عمامة وجمعة بعمامة تعدل سبعين جمعة بلا عمامة
(ابن عساكر) عن ابن عمر.
__________
[حكم الألباني]
(موضوع)

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadis2 Palsu mengenai solat fardhu

Post by thtl on Wed Mar 05, 2014 10:31 am

Hadith no 3: solat di sudut rumah

يا أبا هريرة صلي في زوايا بيتك يكن نور بيتك في السماء كنور الكواكب والنجوم عند أهل الدنيا

الراوي: أبو هريرة المحدث: العراقي - المصدر: تخريج الإحياء - الصفحة أو الرقم: 1/465
خلاصة حكم المحدث: باطل لا أصل له
Al-Ghazali menyebutkan dalam kitab Al-'Ihya bahawa Rasulullah s.a.w bersabda :
Ertinya: Hai Abu Hurairah , bersolatlah di sudut - sudut rumahmu nescaya cahaya rumahmu di langit bagaikan bintang - bintang di sisi penduduk dunia.
Kata Al-'Iraqi : Hadith ini tiada asalnya
Sumber: Himpunan Hadis Dhaif dan Maudhu' (Jld 1) - Drs Abdul Ghani Azmi- m.s. 287 (al-Hidayah publisher)

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadis2 Palsu mengenai solat fardhu

Post by saifulnd43 on Wed Mar 05, 2014 11:42 am

thtl wrote:Hadith #1 dari Anas: hadith sapu muka selepas selesai solat
رواه أبو نعيم في " أخبار أصبهان " ( 2/104 ) عن داود بن المحبر : حدثنا العباس
ابن رزين السلمي عن خلاس بن عمرو عن ثابت البناني عن أنس بن مالك مرفوعا
كان إذا قضى صلاته مسح جبهته بكفه اليمنى ثم أمرها على وجهه حتى يأتي بها على
لحيته
terj:
"Adalah Rasulullah s.a.w. apabila selesai solatnya beliau menyapu dahinya dengan telapak tangan kanannya kemudian melakukannya atas mukanya sampai ke janggutnya." HR Abu Nu'aim dalam Akhbar asfahan

Tahqiq al-Albani: silsilah al-Dha'ifah, no 1059
قال الألباني في " السلسلة الضعيفة و الموضوعة " ( 3/172 ) :
و هذا إسناد موضوع ، المتهم به داود هذا و هو صاحب كتاب " العقل " و هو
كذاب كما تقدم غير مرة فانظر الحديث ( 1 و 224 ) .
و العباس بن رزين السلمي لم أعرفه .
Hadith Palsu kerana dua perawi: Daud yg dituduh pendusta dan al-`Abbas bin Razin al-Salmi yg tidak dikenali

Salam THTL
Hadis di atas sama ke dgn hadis yg sapu dahi shaja ?

tq

saifulnd43
AHLI
AHLI

Posts : 106
Points : 182
Join date : 11/09/2013

Back to top Go down

Re: Hadis2 Palsu mengenai solat fardhu

Post by thtl on Wed Mar 05, 2014 1:19 pm

sama, matannya:

1058 - " كان إذا قضى صلاته مسح جبهته بيده اليمنى ثم قال : أشهد أن لا إله إلا الله
الرحمن الرحيم ، اللهم أذهب عني الهم و الحزن " .
terj:
Adalah Rasulullah jika telah selesai shalat, maka dia usapkan wajahnya dengan tangan kanannya, kemudian berkata: “Aku bersaksi tiada Ilah kecuali Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang, Ya Allah hilangkanlah dariku kegelisahan dan kesedihan.”
قال الألباني في " السلسلة الضعيفة و الموضوعة " ( 3/171 ) :

ضعيف جدا .
أخرجه ابن السني في " اليوم و الليلة " ( رقم 110 ) و ابن سمعون في " الأمالي "
( ق 176/2 ) عن سلام المدائني عن زيد العمي عن معاوية عن قرة عن أنس بن مالك
رضي الله عنه قال : فذكره مرفوعا .
قلت : و هذا إسناد موضوع
Terj:
al-muhaddith al-Albani, silsilah al-Dhaifah, maudhu' atau dha'if jiddan
kata Imam Ibn Rajab:
Imam Ibnu Rajab Al Hambali berkata dalam Fathul Bari-nya:

وله طرق عن أنس ،كلها واهية .

“Hadits ini memiliki banyak jalan dari Anas bin Malik, semuanya lemah.” (Imam Ibnu Rajab Al Hambali, Fathul Bari, pembahasan hadits no. 836)
Kelemahan pada dua perawi: Salam Al Madaini dan Zaid Al ‘Ami. Salam Al Madaini adalah orang yang dtuduh sebagai pendusta, sedangkan Zaid Al ‘Ami adalah perawi dhaif.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadis2 Palsu mengenai solat fardhu

Post by thtl on Wed Mar 05, 2014 11:52 pm

Hadith #2: Fadhilat keluar ke Mesjid sambil membaca zikir Bilal

رقم الحديث: 84
(حديث مرفوع) حَدَّثَنَا ابْنُ مَنِيعٍ ، حَدَّثَنَا الْحَسَنُ بْنُ عَرَفَةَ ، حَدَّثَنَا عَلِيُّ بْنُ ثَابِتٍ الْجَزَرِيُّ ، عَنِ الْوَازِعِ بْنِ نَافِعٍ الْعُقَيْلِيِّ ، عَنْ أَبِي سَلَمَةَ بْنِ عَبْدِ الرَّحْمَنِ ، عَنْ جَابِرِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ ، عَنْ بِلالٍ مُؤَذِّنِ الرَّسُولِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ، قَالَ : كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِذَا خَرَجَ إِلَى الصَّلاةِ قَالَ : " بِسْمِ اللَّهِ ، آمَنْتُ بِاللَّهِ ، تَوَكَّلْتُ عَلَى اللَّهِ ، لا حَوْلَ وَلا قُوَّةَ إِلا بِاللَّهِ ، اللَّهُمَّ بِحَقِّ السَّائِلِينَ عَلَيْكَ ، وَبِحَقِّ مَخْرِجِي هَذَا ، فَإِنِّي لَمْ أَخْرُجْهُ أَشَرًا وَلا بَطَرًا وَلا رِيَاءً وَلا سُمْعَةً ، خَرَجْتُ ابْتِغَاءَ مَرْضَاتِكَ ، وَاتِّقَاءَ سَخَطِكَ ، أَسْأَلُكَ أَنْ تُعِيذَنِي مِنَ النَّارِ ، وَتُدْخِلَنِي الْجَنَّةَ "
terj: Dari Jalur al-Waazi' bin Naafi` al-`Uqaili dari Bilal bin Rabah ra yg mendengar Nabi saw membaca zikir berikut ketika bergerak utk ke mesjid:
"Dengan nama Allah, aku beriman dengan Allah, bertawakkal kepada Allah, Tiada daya dan upaya melainkan dari Allah, Ya Allah, aku meminta kepada-Mu dengan hak peminta kepada-Mu, dan aku juga meminta dengan hak jalanku ini. Sesungguhnya aku keluar bukan untuk keburukan, bukan untuk kesombongan, bukan untuk riya dan bukan untuk dipuji. Aku keluar mengharap ridla-Mu agar terhindar dari murka-Mu. Maka, aku meminta agar Engkau melindungiku dari siksa neraka dan memasuki aku ke syurga." HR Ibn Sunni, no 84, Daruqutni (al-Afrad ), al-Hafidz (Nata'ij al-Afkar,
Tahqiq Ibn Hajar: amat dha'if
الراوي: بلال بن رباح المحدث: ابن حجر العسقلاني - المصدر: نتائج الأفكار - الصفحة أو الرقم: 1/267
خلاصة حكم المحدث: واه جدا
Syaikh Salim Id al-Hilali, muhaqqiq kitab al-Yaum wa Lailah hadith no 85, amat dha'if, kerana perawi al-Wazi` bin Naafi` al-`Uqaili yg disepakati akan kedha'ifannya.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadis2 Palsu mengenai solat fardhu

Post by Ad-Dien on Thu Mar 06, 2014 8:20 am

saifulnd43 wrote:
thtl wrote:Biasanya kita tolong takhrij dan tahqiq mana2 hadith yg anda jumpa kat FB atau twitter atau whats app...kalau nak senarai, mmg banyaklaa..
kena cari kitab dulu yg menghimpunkan hadith2 palsu dalam solat, saya ada di Malaysia, antaranya bid'ah2 dalam solat dan kesalahan2 (akhtha') dalam solat...

Salam THTL

Buku mengenai hadis palsu yg saya tau dan ader  yg nie sahaja:-
40 Hadis Palsu  Popular
yg lain .. mintak tolong rekemeng kan .

Tq
saiful

Ini buku ustaz saya, Ustaz Abdul Razak Muthalib hafizahullah. Master Quran Sunnah UIA. PHd on d way Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadis2 Palsu mengenai solat fardhu

Post by thtl on Thu Mar 06, 2014 9:03 am

Banyak juga bantahan kat internet akan kitab tsb....sebab dia bermudah-mudah dalam menghukum palsu akan beberapa hadith...
apa respon beliau mungkin ada edisi koreksi?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadis2 Palsu mengenai solat fardhu

Post by thtl on Thu Mar 06, 2014 11:47 pm

Hadith #3: Doa ketika menuju Mesjid
رقم الحديث: 386
(حديث مرفوع) حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ زَكَرِيَّا الْغَلابِيُّ ، ثنا قَحْطَبَةُ بْنُ غُدَانَةَ ، ثنا أَبُو أُمَيَّةَ بْنُ يَعْلَى الثَّقَفِيُّ ، عَنْ سَعِيدِ بْنِ أَبِي الْحَسَنِ ، عَنْ أُمِّهِ ، عَنْ أُمِّ سَلَمَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهَا ، قَالَتْ : كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِذَا خَرَجَ إِلَى الصَّلاةِ ، يَقُولُ : " اللَّهُمَّ اجْعَلْنِي أَقْرَبَ مَنْ تَقَرَّبَ إِلَيْكَ ، وَأَوْجَهَ مَنْ تَوَجَّهَ إِلَيْكَ ، وَأَنْجَحَ مَنْ سَأَلَكَ وَطَلَبَ إِلَيْكَ ، يَا اللَّهُ ، يَا اللَّهُ ، يَا اللَّهُ ، يَا اللَّهُ ، يَا اللَّهُ
" .
Terj: Dari Muhammad bin Zakariya al-Ghalabi, >> dari Abu Umayyah bin Ya'la al-Thaqafi dari Ummu Salamah Ummul Mu'minin ra dari Nabi saw," Rasulullah saw blla bergerak menuju mesjid akan membaca doa:' Ya Allah jadikanlah ku lebih dekat dari orang yg dekat, lebih menghadap dari orang yg menghadapMu, lebih berjaya dari orang yang meminta dariMU, Ya Allah 5X." HR Tabrani, ad-Du'a, no 386
Tahqiq: Dua perawi bermasalah:
1. Muhammad bin Zakaria bin Dinar al-Ghilabi al-Bashry, kata al-Zahabi, pendusta, kata Daruqutni, pemalsu hadith
2. Abu Ismail bin Ya'la al-Thaqafi al-Bashry, dituduh matruk oleh Daruqutni, Abu Zur'ah, kata tidak kuat, Abu Hatim, perawi dha'if. Rumusan Ibn hajar: sanadnya dha'if.
(الراوي: أم سلمة هند بنت أبي أمية المحدث: ابن حجر العسقلاني - المصدر: الفتوحات الربانية - الصفحة أو الرقم: 4/232
خلاصة حكم المحدث: سنده ضعيف )

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadis2 Palsu mengenai solat fardhu

Post by saifulnd43 on Fri Mar 07, 2014 4:45 am

Salam THTL

Mintak tolong chck status hadis nie .

Kelebihan Solat Fardhu
Suatu hari Nabi Muhammad S.A.W didatangi serombongan orang-orang yahudi yang bertanyakan tentang sembahyang lima waktu yang diwajibkan ke atas umatnya..

Jawab Nabi S.A.W:

1. Solat Zohor, maka pada saat itu nyalanya neraka Jahannam, maka tiada seorang mukmin yang mengerjakan sembahyang itu melainkan diharamkan atasnya api Jahannam pada hari kiamat.

2. Solat Asar, maka pada saat itu Nabi Adam a.s memakan buah khuldi, maka tiada seorang mukmin yang mengerjakan sembahyang ini melainkan keluar dari dosanya bagaikan bayi baru lahir dari perut ibunya.

3. Solat Maghrib, maka pada saat itu diterima taubat Nabi Adam a.s, maka tiada seorang mukmin yang mengerjakannya dengan ikhlas kemudian minta apa-apa kepada Allah melainkan pasti diber-Nya.

4. Solat Isyak, maka kubur itu gelap dan hari kiamat juga gelap, maka tiada seorang mukmin yang berjalan dalam gelap malam untuk sembahyang Isyak berjemaah melainkan diharamkan oleh Allah dari terkena nyalanya api, dan diberi cahaya untuk menyeberang di atas titian sirat.

5. Solat Subuh, maka tiada seorang mukmin yang mengerjakannya empat puluh hari dalam jemaah melainkan diberi Allah dua kebebasan, kebebasan dari neraka dan kebebasan dari munafiq(muslim yang menyembunyikan kekufuran).

saifulnd43
AHLI
AHLI

Posts : 106
Points : 182
Join date : 11/09/2013

Back to top Go down

Re: Hadis2 Palsu mengenai solat fardhu

Post by thtl on Fri Mar 07, 2014 10:15 pm

Dari kitab SYI'AH, al-Faqih, karya al-Qumi (w.381, Qom, Iran), ms 212-213, hadith no 643
باب علة وجوب خمس صلوات في خمس مواقيت
643 روي عن الحسن بن علي بن أبي طالب عليهما السلام أنه قال: " جاء نفر من اليهود إلى النبي صلى الله عليه وآله فسأله أعلمهم عن مسائل فكان مما سأله أنه قال: أخبرني

عن الله عزوجل لاي شئ فرض الله عزوجل هذه الخمس الصلوات في خمس مواقيت على أمتك في ساعات الليل والنهار؟ فقال النبي صلى الله عليه وآله: إن الشمس عند الزوال لها حلقة تدخل فيها فإذا دخلت فيها زالت الشمس فيسبح كل شئ دون العرش بحمد ربي جل جلاله، وهي الساعة التي يصلي علي فيها ربي جل جلاله ففرض الله علي وعلى أمتي فيها الصلاة، وقال: " أقم الصلاة لدلوك الشمس إلى غسق الليل " وهي الساعة التي يؤتى فيها بجهنم يوم القيامة، فما من مؤمن يوافق تلك الساعة أن يكون ساجدا أو راكعا أو قائما إلا حرم الله جسده على النار، وأما صلاة العصر فهي الساعة التي أكل آدم عليه السلام فيها من الشجرة فأخرجه الله عزوجل من الجنة فأمر الله عزوجل ذريته بهذه الصلاة إلى يوم القيامة واختارها لامتي فهي من أحب الصلوات
إلى الله عزوجل وأوصاني أن أحفظها من بين الصلوات، وأما صلاة المغرب فهي الساعة التي تاب الله عزوجل فيها على آدم عليه السلام، وكان بين ما أكل من الشجرة وبين ما تاب الله عزوجل عليه ثلاثمائة سنة من أيام الدنيا وفي أيام الآخرة يوم كألف سنة ما بين العصر إلى العشاء وصلى آدم عليه السلام ثلاث ركعات ركعة لخطيئته، وركعة لخطيئة حواء وركعة لتوبته، ففرض الله عز وجل هذه الثلاث ركعات على أمتي وهي الساعة التي يستجاب فيها الدعاء فوعدني ربي عزوجل أن يستجيب لمن دعاه فيها، وهي الصلاة التي أمرني ربي بها في قوله تبارك وتعالى " فسبحان الله حين تمسون وحين تصبحون "، وأما صلاة العشاء الآخرة فإن للقبر ظلمة وليوم القيامة ظلمة أمرني ربي عزوجل أمتي بهذه الصلاة لتنور القبر وليعطيني وأمتي النور على الصراط، وما من قدم مشت إلى الصلاة العتمة إلا حرم الله عزوجل جسدها على النار، وهي الصلاة التي اختارها الله تعالى وتقدس ذكره للمرسلين قبلي، وأما صلاة الفجر فإن الشمس إذا طلعت تطلع على قرني الشيطان فأمرني ربي عز وجل أن أصلي قبل طلوع الشمس صلاة الغداة وقبل أن يسجد لها الكافر لتسجد أمتي لله عزوجل وسرعتها أحب إلى الله عزوجل، وهي الصلاة التي تشهدها ملائكة الليل وملائكة النهار


Last edited by thtl on Fri Mar 07, 2014 11:14 pm; edited 1 time in total

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadis2 Palsu mengenai solat fardhu

Post by thtl on Fri Mar 07, 2014 11:04 pm

5. Solat Subuh, maka tiada seorang mukmin yang mengerjakannya empat puluh hari dalam jemaah melainkan diberi Allah dua kebebasan, kebebasan dari neraka dan kebebasan dari munafiq(muslim yang menyembunyikan kekufuran).

No 5 ni tiada dalam hadith syiah, tapi diganti dgn hadith Termidzi:
مَن صلَّى للَّهِ أربعينَ يومًا في جماعةٍ يدرِكُ التَّكبيرةَ الأولَى كُتِبَ لَه براءتانِ : براءةٌ منَ النَّارِ ، وبراءةٌ منَ النِّفاقِ

الراوي:  أنس بن مالك المحدث: الألباني  - المصدر: صحيح الترمذي - الصفحة أو الرقم: 241
خلاصة حكم المحدث: حسن
hadith no 241, ia adalah dhaif menurut beliau,  hasan menurut al-Albani

dhaif menurut syaikh Syu'aib al-Arnauth, no 238 dalam tahqiqnya.

rumusan: dhaif menurut mutaqaddimin dan hasan menurut mutaakhirin spt allamah Albani.

Versi asal syiah dalam al-Faqeeh:
"solat fajar, bila matahari naik, ia naik antara dua tanduk setan, tapi Tuhanku memerintahkan aku solat sebelum matahari terbit dan sebelum orang kafir sujud kepada matahari di mana umatku sudahpun selesai..siapa yang segera menunaikan mendapat cinta Allah dan dipuji oleh Malaikat di siang dan malam hari."

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadis2 Palsu mengenai solat fardhu

Post by thtl on Mon Mar 17, 2014 11:46 pm

Hadith #4: Bacaan tambahan bersama Aamiiin
رقم الحديث: 2240
(حديث مرفوع) وَأَخْبَرَنَا أَبُو الْحُسَيْنِ بْنُ بِشْرَانَ ، أنبأ أَبُو جَعْفَرٍ الرَّزَّازُ ، ثنا أَحْمَدُ بْنُ عَبْدِ الْجَبَّارِ الْعُطَارِدِيُّ ، ثنا أَبِي ، عَنْ أَبِي بَكْرٍ النَّهْشَلِيِّ ، عَنْ أَبِي إِسْحَاقَ ، عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ الْيَحْصِبِيِّ ، عَنْ وَائِلِ بْنِ حُجْرٍ ، أَنَّهُ سَمِعَ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ حِينَ قَالَ : " غَيْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلا الضَّالِّينَ سورة الفاتحة آية 7 ، قَالَ : رَبِّي اغْفِرْ لِي ، آمِينَ
"
terj:
Dari jalur Ahmad bin Abd Jabbar al-`Utharidi dari ayahnya, dari Abu Bakr an-Nahsyali, dari Abi Ishaq, dari Abi Abdillah al-Yahshibi dan dari Wa'il bin Hujr, aku mendengar bila Rasulullah saw membaca "Ghairil Maghduubi 'alaihim, walaa Dhoo'liin, baginda menyebut "Rabbighfirli Aamiin" (Ya Tuhanku, ampunilah daku". HR Baihaqi, sunan al-Kubra no 2240, Tabrani dalam Mu'jam al-Kabir (no 107), dan Abu Ja'far al-Buhtari al Razzaz (w. 339H, Baghdad) dalam Majmu' Mushannafaat.
Tahqiq:
الراوي: وائل بن حجر الحضرمي والد علقمة المحدث: الذهبي - المصدر: المهذب - الصفحة أو الرقم: 1/508
خلاصة حكم المحدث: منكر , و [فيه] العطاردي وأبوه تكلم فيهما , واليحصبي فيه جهالة
Kata al-Zahabi, hadith mungkar, kerana perawi al-'Utharidi dan ayahnya dan al-Yahshibi
Fatwa ben Bazz dlm Nur al-Darbi
كذلك عند قوله (وَلاَ الضَّالِّينَ) لا يقول اللهم اغفر لي، هذا ما ورد، لكن يقول آمين، (وَلاَ الضَّالِّينَ) يقول بعدها آمين، هذا هو الذي شرعه الله سبحانه وتعالى. جزاكم الله خيراً
"jangan dibacakan zikir spt itu kerana ia tidak warid (tidak sahih dari Nabi saw) melainkan bacalah AAmiin, itulah yg disyari'atkan."

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadis2 Palsu mengenai solat fardhu

Post by Sponsored content Today at 7:35 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum