Aplikasi rukun Qauli yang sebenar-benarnya bagi lelaki dan perempuan

Go down

Aplikasi rukun Qauli yang sebenar-benarnya bagi lelaki dan perempuan

Post by syuaib on Tue Mar 04, 2014 8:32 am

As'kum..

sejak akhir-akhir ini, banyak mesej di wassap@FB pasal kaedah menyebut bacaan-bacaan rukun qauli dalam solat. takbiratul ihram, fatihah, bacaan tahiyat, selawat dan salam. Ada yang kata xboleh bsik mesti ada suara, ada yang kata mesti dengar di telinga sendiri, ada yang kata cukup sekadar ada getaran di anak tekak.

Boleh tak Tuan yang mulia kongsikan kaedah bacaan@aplikasi bacaan rukun qauli dalam solat bagi lelaki dan perempuan. Sebab saya pernah lalu di mesjid dan ada seorang perempuan baca fatihah waktu solat sampai saya pun boleh dengar apa yang dibaca..

mohon perkongsian..
avatar
syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 141
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down

Re: Aplikasi rukun Qauli yang sebenar-benarnya bagi lelaki dan perempuan

Post by thtl on Tue Mar 04, 2014 9:00 am

Aplikasi ialah Nabi saw menegur Abu Bakar ra kerana terlalu perlahan dan menegur Omar al-Khattab ra kerana terlalu kuat hingga mengganggu orang lain.
Maka yg dimaksudkan rukun qauli itu adalah yg sedang2. Ia memadai utk telinga kita shj macam berbisik dan tidak mengganggu makmum di sebelah kita. Bagi perempuan, kalau lelaki pun boleh dengar, itu dah jadi macam Omar al-Khattab laa..kena rendahkah volume esp kalau solat di mesjid berjama'ah. sekian
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum