tentang kalimah Allah

View previous topic View next topic Go down

tentang kalimah Allah

Post by hafiz on Mon Mar 17, 2014 12:44 pm

Ustaz, klau kita tls Allah sebagai allah, adakah slh? Adakah smpai berdosa? Klau jumpa orng tls sedemikian adakah wajib utk menegur mereka?

Kalau kita guna surat khabar yg ada kalimah Allah utk membalut sesuatu atau kita buang surat khabar tersebut, blh x?

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: tentang kalimah Allah

Post by thtl on Mon Mar 17, 2014 1:32 pm

1. Ya, sebab dia tidak mengerti tatabahasa. hatta orang puteh pun tahu, bedza antara God vs god. Jadi tatabahasa yg sahih ikut DBP ialah Allah dengan huruf besar.
apakah sampai berdosa? Ya jika dilakukan dgn sengaja dan dia tahu apa maksud huruf A besar dan huruf kecil a. cth: jika manusia eja nama anda hafiz berbanding tulisan asal Hafiz.

2. Kalimah Allah dan ayat AQ atau hadith yg ada pada suratkhabar tidak ada masalah sebab ia dihukumkan suratkhabar bukan musyhaf (kitab suci AQ).

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: tentang kalimah Allah

Post by sitisu on Tue Mar 18, 2014 4:06 am

thtl wrote:
2. Kalimah Allah dan ayat AQ atau hadith yg ada pada suratkhabar tidak ada masalah sebab ia dihukumkan suratkhabar bukan musyhaf (kitab suci AQ).

kalau dalam kertas soalan (selalunya subjek Pendidikan Islam / Pengajian Am )macamana pulak.? kadang2 masa sekolah dulu ada je keratan surah pada soalan dan jawapan. boleh buang macam tu je ke bila nak kemas? atau kena pelihara jugak?

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: tentang kalimah Allah

Post by abu_firdaus on Tue Mar 18, 2014 4:32 am

sitisu wrote:
thtl wrote:
2. Kalimah Allah dan ayat AQ atau hadith yg ada pada suratkhabar tidak ada masalah sebab ia dihukumkan suratkhabar bukan musyhaf (kitab suci AQ).

kalau dalam kertas soalan (selalunya subjek Pendidikan Islam / Pengajian Am )macamana pulak.? kadang2 masa sekolah dulu ada je keratan surah pada soalan dan jawapan. boleh buang macam tu je ke bila nak kemas? atau kena pelihara jugak?
sy kira sudah jelas jawapan THTL di atas. hukumnya ia bukan musyhaf

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: tentang kalimah Allah

Post by sitisu on Wed Mar 19, 2014 11:42 am

oh tak risaula nak buang. banyak sangattt kertas simpanan.hehe..

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: tentang kalimah Allah

Post by thtl on Wed Mar 19, 2014 12:00 pm

kalau bawa ke ofis dan trash dgn mesen trash ofis pun OK, juga. sebab trash tu biasanya company hantar for recycle.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: tentang kalimah Allah

Post by hafiz on Mon Mar 31, 2014 5:23 pm

Ustaz, klau tls nama Nabi Muhammad atau malaikat Jibarail cnthnya, kene hrf besar gak ke?

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: tentang kalimah Allah

Post by thtl on Mon Mar 31, 2014 7:42 pm

Ya..itukan nama khas dan icon global

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: tentang kalimah Allah

Post by Sponsored content Today at 5:15 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum