Mencari sanad hadis 40 Imam an-Nawawi

View previous topic View next topic Go down

Mencari sanad hadis 40 Imam an-Nawawi

Post by Solah on Mon Mar 17, 2014 6:17 pm

Salam 

Ade tak sumber online atau e-book untuk rangkaian perawi (sanad) hadis 40 Imam an-Nawawi? Bukan untuk saya ler, tapi nak tolong orang cari materials untuk buat assignment.

Tq.

Solah
AHLI
AHLI

Posts : 114
Points : 187
Join date : 07/01/2012
Age : 34
Location : Penang

Back to top Go down

Re: Mencari sanad hadis 40 Imam an-Nawawi

Post by thtl on Mon Mar 17, 2014 7:45 pm

sanad kena cari sendiri sebab Imam nawawi dah letak dari mana dia ambil hadith tu.
Cth:
hadith no 1. Setiap Amal dgn Niat
Imam Nawawi bawa hadith Umar al-Khatab ra, kemudian Imam Nawawi nyatakan, hadith ni dari Bukhari dan Muslim

kita pun buka sahih Bukhari hadith tu hadith no 1, dan dalam sahih Bukhari adalah sanadnya yg lengkap.
Kalau nak cari kitab yg ada sanad lengkap, kena lihat kitab syarah matan arba'in, kat situ sanadnya lengkap, cth syarah ialah syarah oleh Ibn Rajab al-Hanbali, nama kitab, Jami' al-Uloom wal Hikam, Ibn Rajab dia kasi siap2 sanadnya.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mencari sanad hadis 40 Imam an-Nawawi

Post by Ad-Dien on Tue Mar 18, 2014 5:40 pm

untuk apa cari sanad tu? An-Nawawi memang tak berniat nak letakkan sanad untuk mudahkan hafalan. Sengaja je. Kalau nak sanad rujuk kuttub masodir, sunan sittah.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mencari sanad hadis 40 Imam an-Nawawi

Post by Sponsored content Today at 6:48 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum