Umrah Persendirian Part 2

Page 2 of 11 Previous  1, 2, 3, ... 9, 10, 11  Next

View previous topic View next topic Go down

Umrah Persendirian Part 2

Post by umrah persendirian on Tue Mar 18, 2014 7:56 pm

First topic message reminder :

Saya "UP" mendoakan tuan/puan semua yang membaca tread ini sentiasa dikurniakan kesihatan yang baik serta segera dapat menunaikan UMRAH atau HAJI dengan apa cara yang di halalkan oleh syarak. Mohon juga saudara pembaca kelian mendoakan untuk pembaca yang lain

Salam untuk semua

Saya ingin mencadangkan usul saya tempoh hari untuk di bincangkan:

Saya ingin mencadangkan Bagi Perlaksanaan Umrah Persendirian


  1. Mana-mana pihak menjadi coordinator kepada umrah tanpa pakej atau tanpa melalui TA. Teruma forum ini di bawah kelolaan ustaz THTL menjadi coord itu.
  2. Mengumpul peserta/ jemaah yang membeli tiket persendirian samaada AA/NasAir atau lain-lain untuk di gabungkan di peringkat KSA bagi tarikh yg sama bagi tujuan ground svs pada kadar yg berpatutan. Jangkaan saya bagi bil hari 13H11M untuk ground svs akan melibatkan perbelanjaan tidak melebihi RM1K8, jika tiket pada kadar SAR1999, jumlah keseluruhan RM3553.26 (RM1753.26 + RM1800)
  3. Mana-mana tarikh, tiket boleh di beli oleh jemaah pesendirian dan akan bergabung di peringkat keberangkatan di KUL.
  4. Jika cadangan ini di terima, pohon buka satu ruang forum baharu di bawah satu tajuk khusus umrah persendirian dan ustaz thtl melalui forum ini bertindak sebagai pengumpul peserta. Jika mendapat sambutan, para peserta mohon hebahkan kepada rakan-taulan.


Tujuan mengadakan pakatan umrah cara ini bukan nak menidakan usaha TA, biarkan pakej TA untuk yang lebih mencari keselesaan dan kesenangan tanpa mengurusnya sendiri.

Tiket normal Airasiaatau Nas Air tidak akan dapat di bawah RM2000. Jadi elok kalau kita sedia sahabat yang nak tunaikan umrah dan bersedia beli tiket sendiri apabila ada offer. Cuma saya cadangkan di adakan forum ini untuk di bincangkan terlebih dahulu

  1. permasalahannya serta menghilangkan tahap pemikiran kebanyakan orang kita Malaysia bahawa mengerjakan umrah mesti ikut pakej TA.
  2. Mengurangkan kebimbangan bakal jemaah tentang perkara kurang elok yang sering di ceritakan walhal tiada bukti.
  3. Memperbanyakan orang Malaysia yang masih sihat terutamanya kaum muda  untuk mengerjakan umrah kerana belanja rendah.Budget RM3.5K kebawah bagi 2014 ini. (kebanyakan TA sudah offer 4.5K ke atas. Ada yang offer 7k dgn hotel paling dekat Masjidil hHaram)


Sekian.


Last edited by umrah persendirian on Thu Jun 12, 2014 9:40 pm; edited 3 times in total (Reason for editing : formating)

umrah persendirian
AHLI
AHLI

Posts : 219
Points : 231
Join date : 09/03/2014

http://umrahsertaziarah.blogspot.com

Back to top Go down


Re: Umrah Persendirian Part 2

Post by abu_firdaus on Thu Apr 03, 2014 4:02 am

rasanya tuan sheikh baru nak pergi umrah ni

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Join date : 19/05/2012

Back to top Go down

Re: Umrah Persendirian Part 2

Post by thtl on Thu Apr 03, 2014 6:35 am

hari ni baru nak pergi InsyaAllah dgn family..flight Khamis jam 5:40 waktu Jizan-Jeddah

Umrah bulan lepas tak jadi (cancel) sebab MPV dah penuh...pergi umrah dgn MPV ikut hiway Jizan-Mekkah (7 jam) dan miqat di mesjid Yalamlam...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Umrah Persendirian Part 2

Post by najib on Sun Apr 20, 2014 7:02 pm

Salam.. Saya Najib...insyakAllah nak buat Umrah pada 24 Mei ini...dah beli tiket AA KL ke Jeddah 24 Mei dan Balik 7 Jun 2014. Dah beli jugak tiket Saudia dari Jeddah ke Madinah 24Mei dan Madinah ke Jeddah 28 Mei. Hotel d Madinah dan Mekah pun dah book.

Di sini saya nak mohon pencerahan.
1) Berapa lama proses imigresen di Jeddah.
2) Betul ke kena serah passport sebelum boleh keluar airport dan mutawwif atau driver teksi sahaja yang boleh ambil balik passport tersebut.
3) Bagaimana nak dapat teksi dari terminal Haji (AA) ke terminal south (saudia).

najib
AHLI
AHLI

Posts : 1
Join date : 20/04/2014

Back to top Go down

Re: Umrah Persendirian Part 2

Post by thtl on Sun Apr 20, 2014 10:02 pm

1) proses imigresen tu bergantung kpd crowd, kalau ramai plane landing masa anda landing, maka ia lamala...tapi average dari 1-3 jam, silap gaya boleh missed connecting flight. Inilah pengalaman anda yg pertama dgn saudi, sistem yg lembab dan birokratik...pegawai2 imigresen yg amat rendah komitmen dan tak ada sifat profesionalisma
Air Asia tu kena tanya turun/landing kat mana, North Terminal atau Hajj Terminal??

2) kenapa plok kena serah pasport kat mutawif atau drebar teksi? Jika anda buat umrah persendirian bukan dgn pakej travel agent, maka andalah yg jaga paspot anda sendiri, jgn serah kat org lain. Mutawif ni utk org yg pergi dgn pakej spt Utas travel, andalusia, dsbnya. Jika anda umrah sendirian, andalah mutawif.

3) saya tak pernah guna terminal haji. rasanya hanya teksi yg boleh masuk situ, cuba tanya jika ada shuttle bas ke domestic terminal. Kalau dari North teminal (tempat syarikat antarabangsa yg lain landing), ada shuttle bas ke domestic terminal. Teksi saya rasa dalam SAR 60-70 per person ke domestic terminal)
* kena ingat di mana-mana saja di dunia ni, teksi airport tak ada yg murah termasuk KLIA kita, semua cekik darah.

3)

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Umrah Persendirian Part 2

Post by abu_firdaus on Mon Apr 21, 2014 4:15 am

kalau naik flight dari madinah ke jeddah kat mana nak mula ihram ya? kat airport madinah ke?

kenapa tak beli tiket saudia terus ke madinah?


Last edited by abu_firdaus on Mon Apr 21, 2014 9:11 am; edited 1 time in total

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Umrah Persendirian Part 2

Post by thtl on Mon Apr 21, 2014 9:04 am

1. Kalau naik flight dari Madinah ke Jeddah, pakai ihram di hotel Madinah dan niat di airport atau atas kapalterbang sebelum take-off.

2. tiket saudia KLIA-Medinah tak ada rasanya, dia buka utk musim haji je...sebab saya dok perhati Andalusia Travel semua pakej Madinah dulu, landing Jeddah airport, dan naik bas express Jeddah ke Medinah.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Umrah Persendirian Part 2

Post by umrah persendirian on Wed Apr 23, 2014 4:54 am

Assalaamualaikum Ustaz THTL dan warga forum semua. Apa khabar semua? Sihat hendaknya

Maafkan saya ustaz, saya salah faham tentang tarikh pemergian ustaz ke Mekah untuk umrah tempohari. Khabarnya ustaz bersama keluarga dari Malaysia, dan sudah tentu keluarga ustaz akan acapkali ke sana untuk tujuan melawat ustaz, di samping itu juga dapat menunaikan umrah. Seronok juga bila sentiasa dapat menunaikan umrah. Maafkan saya kalau tekaan saya kurang tepat.
Sebaliknya pula jika tekaan saya agak benar, bolehlah juga bagi ahli forum di sini yang bercadang mengerjakan umrah persendirian menumpang sewaktu dengan keluarga ustaz yang mengunjungi ustaz. Ustaz boleh menjadi mutawif di peringkat awal serta menempah hotel yang bersesuaian dan juga kenderaan untuk pengangkutan. Mungkin juga berada di Masjid dan mencari hotel bila lewat malam seperti yang pernah saya terbaca di forum ini.

Terima kasih.

umrah persendirian
AHLI
AHLI

Posts : 219
Points : 231
Join date : 09/03/2014

http://umrahsertaziarah.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Umrah Persendirian Part 2

Post by thtl on Wed Apr 23, 2014 7:58 am

Family saya ada dua jenis visa holder, yg ada Iqamah dan yg datang dgn calling visa. Kedua-kedua jenis visa ni, Iqamah dan calling visa maksudnya depa boleh pergi ke seluruh saudi termasuk Jazan city (tempat kerja saya). Iqamah visa akan dibiayai tambangnya oleh saudi setahun sekali.
Manakala anda semua kena datang dgn visa Umrah sahaja, yakni Visa utk Mekah dan Madinah shj.
Umrah persendirian ni khusus utk mereka yg dah pernah datang ke saudi, umrah ulangan. Mereka dah tahu selok belok Tanah haram. Boleh sikit sebanyak bahasa arab. Boleh tempah sendiri tiket melalui internet dan hotel melalui servis Booking.com. Kalau nak tumpang family saya susahlah, sebab depa akan fly ke Jazan dulu, dari jazan kami mungkin pergi dgn bas express ke Mekah..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Umrah Persendirian Part 2

Post by thtl on Wed Apr 23, 2014 8:05 am

My next family trip ialah awal January 2015

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Umrah Persendirian Part 2

Post by thtl on Wed Apr 23, 2014 12:06 pm

sistem kerja di Saudi, saya tidak dapat apply cuti utk umrah. Maka jika sapa yg datang saudi dan minta saya temankan buat umrah, mmg tak boleh sebab cuti hari bekerja mmg tak akan lulus punya. Ini kerana saya dah dapat 6 bulan cuti setahun. Maka cuti extra mmg tak akan diluluskan.
saya pergi umrah cuma hujung minggu sahaja, Khamis-Sabtu. setiap cuti saya balik Malaysia, every two months

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Umrah Persendirian Part 2

Post by umrah persendirian on Thu Apr 24, 2014 6:04 am

Maafkan saya tuan thtl kerana membuat cadangan tersebut.

banyak benar cuti tuan dalam satu tahun, sampaikan   6 bulan. seronok kerja macam tu.


Last edited by umrah persendirian on Thu Apr 24, 2014 2:53 pm; edited 1 time in total

umrah persendirian
AHLI
AHLI

Posts : 219
Points : 231
Join date : 09/03/2014

http://umrahsertaziarah.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Umrah Persendirian Part 2

Post by umrah persendirian on Thu Apr 24, 2014 6:28 am

Assalaimualaikum tuan.

Syukur tuan najib tidak lama lagi akan menjadi tetamu Allah.

Sedikit info yang saya yg telah alami penerbangan AA'x.

AA'x bertolak dari LCCT pada masa lalu, mungkin mei beroperasi di KLIA2. Landing di Jeddah kat terminal Hajj.

Masa ketibaan di Jeddah


  1. Tiba di Jeddah di Terminal Haji, tak banyak flight yang ada di situ, masa saya dahulu hanya ada LION Indon dan PIA, AA flight ke tiga.
  2. Bila sampai bilik ketibaan, tak di benarkan keluar sebab imigresen sedang urus org pakistan. Lebih kurang 2jam dalam bilik tersebut.
  3. Melalui pemeriksaan imigresen tak lama sangat untuk kumpulan kecil kami. Jemaah umrah dari Malaysia tak banyak kena soal. Rekod jemaah Malaysia jauh lebih baik.
  4. Mereka tak ambilpun pasport kami. Biasanya dia akan ambil untuk photostat dan tak bagi balik bila tidak ada sagu hati, kami tak terlibat proses tu. Lagipun photostat tak termasuk dlm syarat yang di perlukan.
  5. Bila keluar, kami sudah ada coater. Bila saya perhatikan tak pula nampak teksi di terminal ini demikian juga masa bertolak balik ke Malaysia tak nampak adanya teksi di sana, mungkin ada tempat yang jauh.
  6. Terminal haji tak lah besar sangat, KLIA jauh lebih besar.
  7. Org tak ramai sebab urusan banyak di Terminal Utara, staff juga tak ramai dan berkemungkinan ini yang menyebabkan delay di imigresen bila ada lebih dari satu flight tiba serentak..
  8. Flight saudara pada 24mei di jadualkan tiba jam 5 ptg KSA, kalau connecting saudara pada jan 8.30 mlm di terminal Selatan rasanya kelamkabut sikit. Elok connect pada jam 10.00 atau 10.30 mlm.


jika info ini berfaedah, bolehlah saudara gunakan

Terima kasih

najib wrote:Salam.. Saya Najib...insyakAllah nak buat Umrah pada 24 Mei ini...dah beli tiket AA KL ke Jeddah 24 Mei dan Balik 7 Jun 2014. Dah beli jugak tiket Saudia dari Jeddah ke Madinah 24Mei dan Madinah ke Jeddah 28 Mei. Hotel d Madinah dan Mekah pun dah book.

Di sini saya nak mohon pencerahan.
1) Berapa lama proses imigresen di Jeddah.
2) Betul ke kena serah passport sebelum boleh keluar airport dan mutawwif atau driver teksi sahaja yang boleh ambil balik passport tersebut.
3) Bagaimana nak dapat teksi dari terminal Haji (AA) ke terminal south (saudia).

[/list]


Last edited by umrah persendirian on Thu Apr 24, 2014 2:57 pm; edited 2 times in total

umrah persendirian
AHLI
AHLI

Posts : 219
Points : 231
Join date : 09/03/2014

http://umrahsertaziarah.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Umrah Persendirian Part 2

Post by umrah persendirian on Thu Apr 24, 2014 6:34 am

najib wrote:Salam.. Saya Najib...insyakAllah nak buat Umrah pada 24 Mei ini...dah beli tiket AA KL ke Jeddah 24 Mei dan Balik 7 Jun 2014. Dah beli jugak tiket Saudia dari Jeddah ke Madinah 24Mei dan Madinah ke Jeddah 28 Mei. Hotel d Madinah dan Mekah pun dah book.


Kalau boleh tumpang tanya:

  1. Saudara pergi satu kumpulan berapa orang
  2. Visa umrah di urus oleh TRAVEL mana dan berapa charge?
  3. kalau tiket dah ada, hotel dah tempah, adakah saudara masih guna mutawif seperti di sebutkan


terima kasih

umrah persendirian
AHLI
AHLI

Posts : 219
Points : 231
Join date : 09/03/2014

http://umrahsertaziarah.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Umrah Persendirian Part 2

Post by abu_firdaus on Thu Apr 24, 2014 7:19 am

umrah persendirian wrote:Assalaimualaikum tuan.

Sukur tuan tidak lama lagi akan menjadi tetamu Allah.

Sedikit info yang saya telah alami melalui penerbangan AA'x.

AA'x bertolak dari LCCT pada masa lalu, mungkin mei beroperasi di KLIA2. Landing di Jeddah kat terminal Hajj.

Masa ketibaan di Jeddah


  1. Tiba di Jeddah Terminal Haji, tak banyak flight yang ada di situ, masa saya hanya ada LION Indon dan PIA, AA flight ke tiga.
  2. Terminal haji tak lah besar sangat, KLIA jauh lebih besar.

biar betul terminal haji tak besar. saya balik haji dulu guna terminal haji mmg besar tempat tu. definitely lagi besar dari KLIA. masa balik umrah bulan lepas guna terminal kecik. terminal haji tu kami lalu je dan mmg nampak kosong. saya rasa terminal haji tak digunakan diluar musim haji kot.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Umrah Persendirian Part 2

Post by syuaib on Thu Apr 24, 2014 8:47 am

as'kum wbt..

terminal haj tu besar giler..cuma di luar musim haji, guna yang kecik sikit..masa saya landing di terminal hajj tu pun dari kapal terbang, naik bus lama gak pastu pi imigresen kaunter kecik. mungkin guna yang kecik je di luar musim haji.

untuk lone ranger thtl lebih expert. teksi dan pemandu persendirian takleh amik penumpang masuk, depa semua tunggu luar airport. tapi kena deal dengan teksi awal2 lagi sebelum sampai jeddah. prepare dari malaysia lagi. muassasah sana banyak kaki belit...huhu..kalau bukan kerana umrah kat KSA, saya rasa saya xnak dah pi sana lagi...semua out... Entah laa 

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 141
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down

Re: Umrah Persendirian Part 2

Post by thtl on Thu Apr 24, 2014 9:14 am

Saya dok lalu kat tepi airport tu tak nampak besar sangat...mungkin dibuka sepenuhnya masa musim haji dan separa di luar musim haji

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Umrah Persendirian Part 2

Post by thtl on Thu Apr 24, 2014 9:19 am

deal dgn teksi sini kena on the spot, mana ada booking...he3.

mengenai karenah birokrasi dan masalah transport awam saudi mmg semua org akan serik, 30 tahun terkebelakang dr Malaysia...
tapi kerana adanya Ka'bah dan mesjid nabawi, maka kita terpaksa juga datang...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Teksi terminal hajj di Jeddah

Post by umrah persendirian on Thu Apr 24, 2014 3:30 pm

tiket printout airasia bagi sektor KUL-Jeddah menunjukan landing di Terminal King Abdul Aziz Utara, tapi bila sampai di Jeddah, semua penumpang pada hari itu di uruskan di terminal Hajj.
Di hanger dekat terminal haji ada nampak LION Air tapi jemaah sudah tiada d terminal. PIA tak pula nampak kapalterbang cuma orang saja sedang di urus di imigresen.

Bagi saya, terminal haji mungkin di gunakan oleh penerbangan yang baru mendapat hak pendaratan di Jeddah agaknya, tak pasti.

Semasa pulang Jeddah-Kul, saya bertemu dengan Flight Engineer AA yg bercuti mengerjakan umrah sedang hendak pulang, mereka berempat sahaja dan benar-benar melakukan cara persendirian, tiket mereka cuma 10% dari harga penuh untuk 3 orang dan seorang neneknya kena beli yg RM2K++. Dia orang boleh dapat teksi dari terminal Hajj ke Jeddah, tak pasti bagaimana dia dapat. Di madinah juga dia boleh sewa bilik dlm ring 500m dengan kadar SAR100/bilik/night yang ada 10 katil dan hanya guna 4 katil aje. Di Mekah tak pasti mereka tinggal di mana. Jadi di sini maknanya ada cara untuk keluar dari terminal Hajj.

TQ


Last edited by umrah persendirian on Thu Apr 24, 2014 4:41 pm; edited 1 time in total

umrah persendirian
AHLI
AHLI

Posts : 219
Points : 231
Join date : 09/03/2014

http://umrahsertaziarah.blogspot.com

Back to top Go down

Orang Arab memang Lambat Bertemaddun

Post by umrah persendirian on Thu Apr 24, 2014 3:46 pm

Saya sangat bersetuju dengan tulisan saudara syuaib dan ustaz thtl;


Dari pemerhatian saya, kebanyakan perkhidmatan mereka sangat-sangat teruk. Memang kalau tidak kerana kedua-dua tanah Haram ini, mereka tak akan melihat manusia luar.

Lihat aje pada imigresenya semasa ketibaan, kalau 3 jam itu biasa.
kalau di Mekkah semua maklum, polis Mekkah yang berkaitan kenderaan terpaksa guna peronda yang ada tanduk di depan dan belakang, guna nak sondol mana teksi/kereta sapu yg degil agaknya. Lihat kpd teksi di pandu oleh arab, kemek sana-sini tapi beza dengan teksi di pandu oleh warga india atau pakistan.
bahasa pula sombong, tak nak belajar bahasa orang lain termasuk petugas yang terlibat dengan org asing.  Khabarnya org badwi yg duk pelihara unta dan sebagainya, sebahagiannya tak tahu baca Fathihahpun.

Pendekata orang Arab nie bodoh sombong, kalau tuan S. thtl kata tertinggal 30 th, saya rasa lebih lagi. Barangkali sifat sombong, angkuh merekalah semua nabi-rasul di turunkan di sekitar tanab Arab, wallahua,lam


Last edited by umrah persendirian on Sun Nov 02, 2014 8:41 am; edited 1 time in total

umrah persendirian
AHLI
AHLI

Posts : 219
Points : 231
Join date : 09/03/2014

http://umrahsertaziarah.blogspot.com

Back to top Go down

Imigresen KSA

Post by umrah persendirian on Thu Apr 24, 2014 4:45 pm

Catatan di bawah saya ambil dari wp HjIqbal salah seorang pengendali TA umrah yang chargenya agak boleh tahan juaga. Catatan di bawah berkaitan Imigresen di Jeddah dan Madinah.

Apa masalah dengan Terminal Haji ? Oleh kerana semua flight yang membawa jemaah visa Umrah ditempatkan di sini, maka proses kemasukan (check in) di Kaunter Imigresen mengambil masa yang agak lama. Lagi banyak flight yang landing, lagi lama proses “check in” jemaah. Bayangkan, setiap jemaah dikehendaki meletakkan semua sepuluh jari untuk di scan, dan akhir sekali mukanya diambil gambar. Jika proses “check in” seorang jemaah mengambil masa 5 minit, cuba kira berapa lama pula masa yang diambil untuk memproses “check in” semua penumpang dalam satu flight ? Kaunter imigresen yang dibuka pula sekitar 5 kaunter sahaja. Tambah lama lagi jika kita sampai, di hadapan kita kelihatan jemaah dari negara-negara Hindi seperti Pakistan atau Bangladesh sedang menunggu giliran “check in” di kaunter imigresen. Lagi la lama, sebab pemeriksaan ke atas jemaah dari negara berkenaan lebih ketat lagi. Mungkin bimbang dengan ancaman al-Qaeda agaknya. Selepas proses imigresen selesai, biasanya bagasi kita sudah pun dikeluarkan atau diturunkan dari tempat mengambil bagasi yang berpusing. Jemaah tinggal mencari sahaja bagasi mereka. Tambah kecoh jika bagasi jemaah telah diambil oleh jemaah lain tanpa tuan punya sedar atau memang hilang. Malah petugas syarikat tidak dibenarkan masuk ke Terminal Haji ini untuk menyambut jemaah. Jika nak masuk juga, harus buat baik dengan petugas Muasasah dan masuk ke Terminal Haji dengan menumpang kenderaan mereka. Bayangkan jika tiada Petugas syarikat menyambut kita semasa kita keluar selepas selesai urusan “check in” dan mengambil bagasi. Yang sambut kita ialah petugas Muasasah Arab yang memang kita tidak kenal. Haru biru dibuatnya sebab kita tidak boleh berkomunikasi dengan mereka. Macam ayam dan itik berkata-kata. Sebarang masalah jika timbul, susah kita dibuatnya. Kerana itu, ramai jemaah yang suka flight “landing” terus di Madinah. Selain dapat mengelakkan perjalanan panjang 6-7 jam menaiki bas dari Jeddah ke Madinah, proses “check in” imigresen juga tidaklah terlalu lama berbanding di Terminal Haji Jeddah. Selalunya bila kita turun dari flight, hanya penumpang flight kita sahaja yang melalui proses “check in” tanpa ada jemaah dari flight yang lain. Dari airport Madinah ke Hotel penginapan juga tidak lama, sekitar 30 minit sahaja. Selalunya flight yang sebegini samada dari Saudi Airlines atau flight dari negara Teluk seperti Emirates transit Dubai ke Madinah, Qatar transit Doha ke Madinah. MAS juga ada tetapi jenis “charter flight”. Kerana itu, Pakej Umrah Idaman DZ Travel mengambil flight Emirates transit sebentar di Dubai dan terus ke Madinah. Biasanya flight terbang dari KLIA jam 7.30 malam dan sampai di Dubai jam 10.20 malam. Jemaah boleh Solat Jamak Maghrib dan Isya’ di airport Dubai. Boleh juga jemaah menjamu mata melihat keindahan airport Dubai dan merehatkan badan dan minda kerana duduk lama dalam flight. Transit tidak sampai 3 jam di Dubai. Tukar flight dan terbang semula jam 1.15 pagi dan sampai Madinah jam 3 pagi. Jika bernasib baik, jemaah boleh sempat Solat Subuh di Masjid Nabawi. wrote:



Sumber Asal


Last edited by umrah persendirian on Sun Nov 02, 2014 8:40 am; edited 1 time in total

umrah persendirian
AHLI
AHLI

Posts : 219
Points : 231
Join date : 09/03/2014

http://umrahsertaziarah.blogspot.com

Back to top Go down

Bilik Ketibaan Terminal Hajj Jeddah

Post by umrah persendirian on Thu Apr 24, 2014 5:05 pm

21:56:59

Ini juga saya paste dari Hj Iqbal web

Apabila seseorang berangkat ke tanah suci mengerjakan ibadah Haji atau umrah, dia dianggap sebagai Tetamu Allah. Sebagai Tetamu Allah sewajarnya dia berakhlak mulia dan mendisplinkan dirinya dengan peraturan yang ditetapkan oleh Agama dan Pemerintah. Ibadah Haji ialah ibadah paling agung dan merupakan manifestasi puncak ketaatan seorang hamba kepada Tuhannya. Untuk melaksanakan ibadah Haji bukanlah mudah. Ia menuntut perbelanjaan yang banyak, perjalanan yang jauh, menggunakan tenaga yang berlebihan dan masa yang panjang. Dengan kata lain, seseorang yang menunaikan Haji pasti akan menanggung beberapa kesulitan dan kesusahan.

Bukan niat saya untuk menakutkan jemaah dengan tajuk diatas. Cuma saya mahu jemaah mengetahui perkara-perkara yang biasa terjadi dalam musim Haji dan bersedia menghadapi sebarang kemungkinan. Seorang jemaah Haji perlu bersedia fizikal dan mental untuk menempuh segala macam kesulitan dan kesusahan semasa di tanah suci. Saya selalu berpesan kepada jemaah sebelum berangkat “telan pil sabar banyak-banyak”. Sungguhpun secara berseloroh tetapi hakikatnya jemaah mesti bersedia untuk set dalam minda supaya banyak bersabar dalam menempuh segala kepayahan. Satu hakikat yang perlu jemaah sedar, ” menunaikan ibadah haji, tiada yang mudah “. Walaupun ia jemaah VVIP sekalipun akan tetap juga menanggung kesulitan dan kepayahan.

Kesulitan semasa tiba di Airport Madinah atau Jeddah


Menunggu di Terminal Haji

Sebaik sahaja turun dari kapalterbang, jemaah akan berbaris lama dan panjang di Kaunter Imigresen. Jika mendarat di Madinah mungkin keadaannya tidak seteruk di Jeddah. Tempoh untuk melepasi Kaunter Imigresen dan dapat keluar dari bangunan Terminal biasanya lebih dari 2 hingga 3 jam.  Malah biasa berlaku di Terminal Haji di Jeddah, jemaah hanya dapat keluar selepas 8 jam turun dari flight. Bayangkan betapa letih dan laparnya jemaah. Kenapa berlaku sedemikian ? Bayangkan pada musim haji, setiap hari sentiasa ada sahaja pesawat dari mana-mana negara di dunia ini yang mendarat di airport Jeddah atau Madinah membawa rombongan Jemaah Haji negara masing-masing.

Untuk pengetahuan dalam bangunan Terminal sebelum melepasi Imigresen, tiada kedai makan. Kedai makan hanya ada di luar. Sebaiknya jemaah bersedia membawa bekalan makanan seperti roti dalam beg “hand carry” sebagai persediaan menghadapi kemungkinan terlalu lama di bangunan Terminal.

umrah persendirian
AHLI
AHLI

Posts : 219
Points : 231
Join date : 09/03/2014

http://umrahsertaziarah.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Umrah Persendirian Part 2

Post by thtl on Thu Apr 24, 2014 6:12 pm

Kena plan travel samada nak pergi Madinah dulu atau Mekah dulu:
Jika nak ke Madinah dulu:
Jika demikian, cuba dapatkan flight Saudia yang landing di Domestic terminal dan ambil flight ke Medinah dulu.
Jika nak ke Mekah dulu:ambil flight yg landing kat North Terminal dan kemudian ambil teksi ke stesen Teksi bandar Jeddah (SR50 perperson), dari station teksi Jeddah ke Mekah cuma SR 15.00 per person. total SR 65

avoid terminal haji

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Umrah Persendirian Part 2

Post by thtl on Thu Apr 24, 2014 6:14 pm

Proses imigresen clearance di airport domestic paling cepat..average 1 jam.
tapi kita kena naik saudia flight sahaja. (KLIA ke airport domestic Jeddah).

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Umrah Persendirian Part 2

Post by msaadhamid on Fri Apr 25, 2014 7:37 am

Assalamu'alaikum wbt.

Salam perkenalan. Saya telah lama mengikuti forum ini sebagai silent reader. Perbincangan umrah secara persendirian memang sangat mengujakan. Saya pernah melakukan umrah secara backpacking pada tahun 1978. Pada masa itu peraturan KSA tidaklah ketat spt sekarang. Airport pun masih kecil. Keluar sahaja dari airport terus boleh ambil teksi. Masa tu saya dlm perjalanan balik ke Malaysia dari Vienna dan singgah untuk melakukan umrah.

msaadhamid
AHLI
AHLI

Posts : 9
Points : 9
Join date : 25/04/2014

Back to top Go down

Re: Umrah Persendirian Part 2

Post by msaadhamid on Fri Apr 25, 2014 7:47 am

Mengenai flight ke Madinah dari KLIA, terdapat 2 flight direct ke Madinah jika kita naik Saudi Airlines iaitu pada setiap Isnin jam 3.00pm dan satu lagi pada hari Rabu (yg ini tak berapa pasti). Flight ini akan singgah di Riyad untuk turunkan penumpang dan ambil penumpang ke Madinah. Dia berhenti lebih kurang 1-2 jam di Riyad. Penumpang ke Madinah tidak dibenarkan turun.

msaadhamid
AHLI
AHLI

Posts : 9
Points : 9
Join date : 25/04/2014

Back to top Go down

Re: Umrah Persendirian Part 2

Post by thtl on Fri Apr 25, 2014 10:42 am

syukran syaikh msaad.

Kalau ada flight KLIA-Riyadh-Madina, inilah peluang yg terbaik.

Anda tak payah pakai ihram, tak payah susah payah di Jeddah. Terus ke Madinah, imigresen pun sekejap, dan teksi Madinah aiport ke hotel pun murah SAR 50 je sebuah teksi ke hotel. di Madinah, saya akan kasi kontek persatuan pelajar Malaysia Madinah,depa akan uruskan tour dan ziarah tempat bersejarah. kemudian depa akan uruskan tiket bas express Saptco ke Mekah, rasanya SR 80 sehala, 400 KM. Niat dan pakai ihram di mesjid Bir Ali.
bila dah habis umrah di Mekah, nak balik Malaysia, ambil cab ke stesen teksi Jeddah, SR 15. dan stesen teksi jeddah ke airport Jeddah, SR50. balik Malaysia, Jeddah-KLIA.
cara ni lebih praktikal dan cost saving

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Umrah Persendirian Part 2

Post by abu_firdaus on Fri Apr 25, 2014 10:48 am

thtl wrote:syukran syaikh msaad.

Kalau ada flight KLIA-Riyadh-Madina, inilah peluang yg terbaik.

Anda tak payah pakai ihram, tak payah susah payah di Jeddah. Terus ke Madinah, imigresen pun sekejap, dan teksi Madinah aiport ke hotel pun murah SAR 50 je sebuah teksi ke hotel. di Madinah, saya akan kasi kontek persatuan pelajar Malaysia Madinah,depa akan uruskan tour dan ziarah tempat bersejarah. kemudian depa akan uruskan tiket bas express Saptco ke Mekah, rasanya SR 80 sehala, 400 KM. Niat dan pakai ihram di mesjid Bir Ali.
bila dah habis umrah di Mekah, nak balik Malaysia, ambil cab ke stesen teksi Jeddah, SR 15. dan stesen teksi jeddah ke airport Jeddah, SR50. balik Malaysia, Jeddah-KLIA.
cara ni lebih praktikal dan cost saving
 Like  cantik sgt dah ni! kalau boleh dptkan juga contact pelajar di makkah sheikh. cuma nak tau..kenapa jauh harga taxi makkah-jeddah & jeddah-airport? guna special airport taxi ke?

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Umrah Persendirian Part 2

Post by msaadhamid on Fri Apr 25, 2014 12:53 pm

Assalamu'alaikum wbt.

Saya copypaste pengalaman melakukan umrah secara persendirian oleh Dr Hamid Arshat KL-Madinah, Madinah-KL sebagai maklumat tambahan. Hotel dan mode of transportation Madinah-Makkah agak mahal bagi orang kebanyakan spt saya. Namun kita boleh ubahsuai mengikut baget dan tahap keselesaan masing-masing.

-----------
Jiwa tenang adalah satu nikmat Allah yang saya anggap sangat penting, khusus dalam umor saya ' diambang senja'. Kita memang dapat capai jiwa sakinah bila kita dimasjidil haram atatu dimasjid nabawi.
Alhamdulillah dua kali akhir ramadan dan hari raya eidilfitri tahun lepas dan tahun ini, kita dapat puasa dua hari dan menyambut hari raya di Medinah dan selepas itu pergi Makkah untuk buat umrah. Terkilan juga tidak dapat buat umrah dalam bulan puasa ramadan kerana dikatakan amalan demikian sama saperti buat haji bersama Rasulullah. Munkin tahun depan kita cuba capai cita2 demikian.
Dulu waktu kita masih muda , alhamdulillah Allah telah  banyak kali jemput kita ke masjidil haram pada 10  hari terakhir ramadan dan  dapat nikmat solat teraweh  serta tahjud. Sekarang ini hati hendak buat tetapi badan macam tidak larat. Semoga Allah terus menerus beri kita nikmat iman dan kesihatan sehingga  akhir hayat kita.
Semasa disana saya berpeluang  mengulang kaji bacaan alquran dan memperbaikkinya  serta memahami makna. Inilah oeluang kelapangan masa untuk saya mendalami ilmu pengetahuan saya tentang islam. Masa umor muda, saya abaikan perkara ini dan sekarang tiada helah / excuse bagi saya.
Satu lagi perkara ialah saya dan usteri pergi umrah dengan pengurusan sendiri , ajen pelancungan bantu kita dapatkan visa umrah dengan sedikit bayaran. Urusan beli tiket penerbangan dan penginapan dihotel2 diMedinah dan Makkah saya buat sendiri melalui internet. Saya naik penerbangan Saudi airlines dari KL keMedinah dan balik kerana urusan check in dan out, serta imegresen dan kastan kebih mudah diairport Medinah berbading airport Jeddah. Terdapat dua penerbangan terus KL ke Medinah setiap minggu, iaitu pada hari isnin dan rabu. Kalau kita buat booking awal 4-6 bulan sebelum itu harga adalah lebih murah.
Setelah buat booking untuk flight dengan Saudi airlines, biasanya saya ambil flight hari rabu pukul 3 petang dan sampai Medinah pukul 8 malam waktu tempatan. Kemudian saya buat booking hotel juga melalui internet, satu malam dihotel Medinah, esoknya pergi keMakkah untuk selama 6 malam, book hotel diMakkah untuk 6 malam. Lepas itu balik ke Medinah dan booking lagi hotel untuk 3 malam. Kesemuanya 10 malam. Bila siap booking penerbangan dan hotel kita dapat e tiket dan voucher2 untuk hotel yang perlu dikemukakan kepada ejen untuk permohonan visa, berserta paspot2 surat2 nikah dan beranak ( untuk bokti muhrim) dan kad perubatan untuk suntikan meningitis. Biasanya ejen akan mohon visa 2-4 minggu sebelum penebangan. Visa akan ditampal dalam paspot dan nama wakil muasasah ditampal dibelakang paspot.
Sampai diMedinah setelah selesai urusan imigresen dan sudah dapat beg dan kastam scan beg2 kita.
Diluar nanti , pegawai minta paspot kita untuk discan dan kita ditanya siapa muasasah kita, wakil muasasah datang kepada kita dan akan tanya samada kita hendak naik kenderaan mereka atau pilih naik teksi kehotel dengan bayar sendiri. Tunjukkan voucher hotel yang kita sudah buat booking. Biasanya tiada apa2 masalah. Dari airport Medinah kehotel naik teksi mengambil masa 20 -30 minit sahaja. Solat jama' maghrib dan isha dibilek hotel. Esok solat subuh dan zohor dimasjid nabawi. Lepas zohor pergi Makkah untuk umrah. Book teksi dari Medinah ke Makkah melalui 'bell boy' bolih negotiate harga. Biasa teksi salon muat 4 orang harganya 600 rial tetapi yang besar saperti GMC atau van harga antara 800 hingga 1000 rials bolih muat sehingga 8 orang.
Beginilah cara kita buat umrah secara ' Free and Easy'

msaadhamid
AHLI
AHLI

Posts : 9
Points : 9
Join date : 25/04/2014

Back to top Go down

Re: Umrah Persendirian Part 2

Post by Sponsored content Today at 7:59 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 11 Previous  1, 2, 3, ... 9, 10, 11  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum