percikan air kencing

View previous topic View next topic Go down

percikan air kencing

Post by sitisu on Mon Apr 07, 2014 11:54 am

Assalamualaikum..

1. saya pernah terbaca ( tak ingat dimana )kalau percikan air kencing terkena pakaian kita cth stoking dipakai atau hujung seluar/kain ia adalah di maafkan kerana sangat sedikit betul ke?

2. jika dimaafkan,bolehkah kita buat solat dengan pakaian tu kalau tak bilas/basuh hujung pakaian tersebut terlebih dahulu?
Ini ketika masa bekerja atau keluar ke mana2 la. kalau di rumah, ia tak de masalah, kita boleh tukar pakaian tersebut.

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: percikan air kencing

Post by thtl on Mon Apr 07, 2014 12:38 pm

wsm
1. air kencing tak leh main sebab ia satu sebab kita kena azab kubur.
Kes percikan ada perincian:
1. pasti kena percikan dan nampak kat mana yg kena, maka ia kena dibasuh kawasan yg kena.
2. terlalu sedikit percikannya dan tak nampak, ini baru dimaafkan
3. jika tak pasti, maka hukum asal ialah ia tak ada percikan
(Fataawa Ibn ‘Utsaimeen, 11/107)

2. basuh itu sedikit sahaja, mungkin dalam lingkungan tapak tangan. Jika tidak yakin dan terlalu sedikit, mungkin 1/2 tetes, maka ia dimaafkan.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: percikan air kencing

Post by abu_firdaus on Mon Apr 07, 2014 12:53 pm

ada riwayat pasal renjiskan air kat kesan kencing tu kan?

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: percikan air kencing

Post by hafiz on Mon Apr 07, 2014 6:38 pm

mcm saya sbelum ni, slps buang air kecil dan ingin bersihkan diri, air basuhan terpercik. Dikhuatiri ada air kencing skali kt percikan tu. percikan tu x taulh jumlh dia, tpi slalunya sikit je. yg ni cmne ustaz? Rsanya saya terambil ringan hal mcm ni dulu. Yg ni pun saya rasa inilh yg trjadi. saya x brapa ingt akan hal ni.

Klau kene percikan, skdr basahkn utk bersihkan kawasan yg terkena blhke ustaz?

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: percikan air kencing

Post by thtl on Tue Apr 08, 2014 8:36 am

hafiz, kalau khuatir sahaja, itu was-was. maka abaikan.

a_f, mmg ada riwayat demikian, tapi saya dah lupa hadithnya. kalau jumpa kita akan up-date.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: percikan air kencing

Post by sitisu on Tue Apr 08, 2014 9:51 am

thtl wrote:hafiz, kalau khuatir sahaja, itu was-was. maka abaikan.

a_f, mmg ada riwayat demikian, tapi saya dah lupa hadithnya. kalau jumpa kita akan up-date.

macamana plk kalu mmg kita nampak percikan tu kena pada pakaian kita? percikan yang amat sedikit cukupkah dengan mengelap tempat tu dengan tangan yang dibasahkan atau tisu yaang dibasahkan sahaja?

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: percikan air kencing

Post by thtl on Tue Apr 08, 2014 10:54 am

Ya, apa yg amat sedikit dimaafkan (masuk umum al-balwa)

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: percikan air kencing

Post by Sponsored content Today at 7:32 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum